logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zwrotnicę do kolumn estradowych bez parametrów Thiele-Small?

DJ Max 03 Lip 2003 11:38 2286 15
REKLAMA
  • #1 273759
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    W Praktycznym Elektroniku przedstawiona byla budowa kolumn estradowych a takze zwrotnic do nich (chyba 5/02). Do budowy takiej zwrotnicy potrzebne byly parametry Theile Small'a, ktorych nie dostane do swoich glosnikow. Jak zbudowac dobra zwrotnice bez tych parametrow. I jeszcze jedno: czy cewki do glosnikow basowych musza miec takie duze rozmiary (to co ja wyliczylem to sr. szpuli 2cm i 93 zwoje)?
  • REKLAMA
  • #2 274574
    slavol
    Poziom 12  
    Do budowy zwrotnicy potrzebujemy tylko impedancji głośnika.Niestety zmienia się ona w funkcji częstotliwości,więc w warunkach domowych bez wykresu tejże impedancji możemy tylko strzelać.Przyjmij 8 lub 4 ohm oblicz, wykonaj i na słuch lub korzystając z sygnałów testowych odwijasz lub dowijasz cewkę. W domu bez pomiarów to jedyny sensowny sposób.
    Pozdrawiam.
  • #3 274583
    DJ Max
    Poziom 30  
    A poza tym tak czy tak potrzebuje parametry TS zeby zrobic obudowe chyba ze tez mam strzelac. Mam zamiar dozucic tu zdjecie tego glosnika, zapytac w sklepie o te param itp.
  • #4 274684
    slavol
    Poziom 12  
    Do obudowy niestety niestety tak.
    Bez nich to loteria.Można spróbować z zamkniętą jakoś tam zawsze zagra.
    Napisz więcej o głośniku (moc ,impedancja ,średnica)
  • #5 275122
    DJ Max
    Poziom 30  
    Głośnik 8ohm 100W, nie znam efektywności, pasmo 40Hz - 5kHz. Jest to ogólnie dostępny głośnik '888' (ma to logo na membranie). Często jest stosowany w samochodach. Napisane jest na nim MAX POWER 100W więc może to być moc muzyczna...
  • REKLAMA
  • #6 275843
    slavol
    Poziom 12  
    No i loteria :-(
    Jeśli to 20cm to 30-40litrów zamknięta i może coś z tego będzie.
    O parametrach zapomnij.
    Wracając do tematu zwrotnic, to do głośników niskotonowych są one spore.
    Powinny być nawinięte na rdzeniu bo powietrzne o dużych wartościach mają większe opory.

Pozdrawiam.
  • #7 275930
    DJ Max
    Poziom 30  
    Te zwrotnice moga byc nawiniete na szpule od... plastra? Czy na ferryt albo cos takiego???
  • REKLAMA
  • #8 276000
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Jeśli masz dobry słuch muzyczny i do porównania dobre zespoły głośnikowe masz jakąś szansę (zależy od twojego słuchu i praktyki) dostroić zwrotnicę "na słuch" choć to będzie dla Ciebie zawsze "czarna skrzynka". U mnie strojenie na słuch wypadło paskudnie po zrobieniu pomiarów - okazało się, że wyciąłem za nadto częstotliwości ok. 2 kHz.
  • #9 276067
    DJ Max
    Poziom 30  
    Dzia. A czy moge puscic po prostu sygnal z generatora i sprawdzac czy jest obciety czy nie?
  • REKLAMA
  • #11 281745
    Dylus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    cewki rdzeniowe stosuje się w zwrotnicach jeśli ma ona chyba powyżej ok 3 mH, ponieważ powietrzna stwarzałaby największy opór. Jednak cewki powietrzne nie wprowadzają zniekształceń.
  • #12 281827
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Cewki z rdzeniem też nie wprowadzą zniekształceń tylko, że mają mniejszą dobroć niż powietrzne. To jest właśnie kompromis.
  • #13 281877
    czapka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dam Ci taką oto rade: pozbądź się tego przetwornika (w tym przypadku słowo przetwornik to niemal dla tego '888' komplement). Sprzedaj go komuś kto nie potrzebuje dobrego głośnika lub w inny sposób daj sobie z nim spokój. Dlaczego? Bo to badziew. Odłóż sobie na przetwornik normalnej firmy to i parametry T-S bedziesz miał i lepszą jakość i efekt końcowy będzie adekwatny do wypadkowej zainwestowanego kapitału i czasu pracy nad ww. kolumnami/zwrotnicami. Niestety po '888' nie można spodziewać się rewelacji.
  • #14 281921
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    888 ma parametry :).
    QTS 1.09
    VAS 40
    FS 45

Tyle znalazłem :) w 40L closed nie grał fatalnie-dało sie słuchać z przymrurzeniem oka ;).
  • #15 282248
    qrchakos
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Obudowa i zwrotnica będą więcej warte od tego głośniczka(chyba przesasdziłem używając słowa głośnik), to jest taki większy brat speakera w twojej obudowie. Posłuchaj "czapki" pozbądź się złoma, dołuż parę PLNów i kup sobie Teslę, albo ostatecznie STXa.
  • #16 285874
    DJ Max
    Poziom 30  
    Poki co mam szanse sprzedać ten 888 jeszcze z zyskiem ;) mojemu qmplowi ktory zrobil sobie cos na takich jak ja mam i gralo duzo lepiej...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Budowa zwrotnicy do kolumn estradowych bez parametrów Thiele-Small jest trudna i obarczona dużą niepewnością, ponieważ impedancja głośnika zmienia się wraz z częstotliwością, a brak wykresów utrudnia precyzyjne dostrojenie. W warunkach domowych zaleca się przyjęcie standardowej impedancji (4 lub 8 Ω), wykonanie zwrotnicy i regulację długości cewek na słuch lub za pomocą sygnałów testowych. Cewki do głośników basowych zwykle mają duże rozmiary i powinny być nawinięte na rdzeniu ferrytowym, gdy indukcyjność przekracza około 3 mH, aby zmniejszyć opory, choć cewki powietrzne mają wyższą dobroć i nie wprowadzają zniekształceń. Parametry Thiele-Small są niezbędne do prawidłowego doboru obudowy, a ich brak oznacza konieczność eksperymentów lub stosowania obudowy zamkniętej o pojemności około 30-40 litrów dla głośnika 20 cm. Dyskusja wskazuje, że głośnik „888” o impedancji 8 Ω i mocy 100 W jest niskiej jakości, co negatywnie wpływa na efekt końcowy, a lepszym rozwiązaniem jest zakup głośnika renomowanej marki, np. Tesla lub STX, które mają dostępne parametry T-S i lepsze właściwości akustyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA