logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić dwudrożną zwrotnicę do kolumny podłogowej? Koszt do 15 zł

morlook 09 Sie 2005 10:56 5476 4
REKLAMA
  • #1 1719098
    morlook
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, czy mógłby ktoś pomóc w zrobieniu dwudrożnej zwrotnicy do kolumny podłogowej (chodzi mi o gotowy schemat) bym mógł tylko kupić elementy i polutować je. Sam nie znam się na tym, ale podobno zwrotnice lepiej zrobić samemu bo w gotowych wciskają kit, a ja nie dobiorę parametrów bo im więcej czytam to forum to dochodzę do wniosku że mniej wiem. Nie wiem jaka zwrotnica będzie dobra, więc wy zaproponujcie, chciałbym aby koszt elementów nie przekroczył 15zł za jedną zwrotnicę.

Oto parametry głośników które zamierzam kupić :
    http://www.elektroland.com.pl/product_info.php?products_id=535
    http://www.elektroland.com.pl/product_info.php?products_id=221

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1719185
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Na początek muszę powiedzieć, że te głośniki mają nieprawdziwe parametry, zwłaszcza niskotonowy. Nie spodziewaj się po nich dobrego brzmienia i mocy 120 Wat po niskotonowcu.

Czym chcesz to zasilać ?

Zwrotnica będzie nieskomplikowana. Przed głośnikiem wysokotonowym musisz dać L-pad, żeby go stłumić, bo pewnie bardzo krzyczy.

Poza tym powinieneś przemyśleć linearyzatory impedancji... Rezystor 6,5 OHM/5W na niskotonowy i taki sam na sekcję wysokotonową. Zakładam, że kupisz 8 ohm.

A jak możesz, to kup sobie co innego. Napiszę ci jak chcesz sensowne głośniki. Bo to jest o kant tyłka rozbić.
    Załączniki:
    • Jak zrobić dwudrożną zwrotnicę do kolumny podłogowej? Koszt do 15 zł tlumik.png (1.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić dwudrożną zwrotnicę do kolumny podłogowej? Koszt do 15 zł zwrotnica.png (2.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1719225
    mufi
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    według mnie tu amsz bardzo pomocny link http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm jeśli kupisz głośniki o tej samej impedanci, nawet nie koniecznie (ale wtedy nie musisz tłumić), masz gotowe wartości.. (wystarczy mieśc charakterystyke częstotliwościową) w tabelce bez liczenia, schematy zresztą takie same jak podał Ci gdL :) powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 1719328
    morlook
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Obydwa głośniki 8Ω połączone szeregowo. Wzmacniacz mam 4 x 40 W RMS. Jak mógłby mi ktoś obliczyć i narysować gotową zwrotnicę do tych głośników to byłbym bardzo wdzięczny, nie wiem jaką dać częstotliwość podziału, i co znaczy dać przed głośnikiem "L-pad" ?. Mogą być inne głośniki w podobnej cenie, ale chciałbym mieć niskotonowca około 20 cm i z odblaskową membraną.

Dodano po 38 [minuty]:

Przepraszam za pomyłkę ma być: Obydwa głośniki 8Ω połączone równolegle by w sumie dały 4Ω.
  • #5 1720838
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Jak chcesz miec prosta zwrotnice to podlacz glosniki basowe od razu do wzmacniacza a glosnik wysokotonowy przez kondensator 2,2uF foliowy min 100V. Na poczatek w zupelnosci wystarczy.

Zwrotnice mozna zaprojektowac tylko przy pomocy pomiarow konkretnych glosnikow. W twoim przypadku jest to nie mozliwe. Wiec albo kup jakakolwiek albo ten kondensator bedzie zadawalajacy.

W kilku linijkach 15lat doswiadczania nie jestem Ci w stanie przekazac wiec nie ma sensu zebys sie zaglebial w temat.
REKLAMA