logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Samtron 56E - brak koloru czerwonego, zwarcie na LM2469TA, spuchnięty kondensator

raki24 07 Wrz 2006 00:40 1370 3
REKLAMA
  • #1 2995107
    raki24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Występował brak koloru czerwonego. chcialem poprawic luty lecz przed tym sprawdziłem pozimu napięć na LM2469TA (wzmacniacz RGB) przypadkowo robiąc zwarcie sondą między nużką 3 a 5 czyli czyli out R oraz GND. Po tym zdarzeniu monitor się wyłaczył. Gdy go teraz włączam słychać tylko pykanie przekaźnika nawet dioda kontrolna się nie zaświeci. Prosze o podpowiedz co mogłem uszkodzić i jak tą usterkę usunąć.
    Wcześniej zauważyłem konkretnie spuchnięty kondensator znajdujacy się obok wtyczki zasilania ten największy 450V 180µF. Jakie jest jego dzialanie?? Czy jego spuchnieccie czyms grozi??

Dziekuje za dpowiedzi!!!
  • REKLAMA
  • #2 2995293
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Zmierz rezystancje po między pinem 5 a 3. Kondensator bezwłocznie wymień bo może się to skończyć uszkodzeniem przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #3 2995472
    raki24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    zmierzylem rezystancje miedzy pinem 3 oraz 5 i wynosi ona 15 Ω podczas gdy rezystancje między pinem 1 a 3 oraz 2 a 3 czyli odpowiednio, out G oraz GND oraz out B oraz GND wynoszą ok. 800 Ω.
    Czy uszkodzenie tego wzmacniacza może być powodem zwacia po stronie wtórnej i blokady włączenia zasilania?? Czy są jeszcze jakies zabezpieczenia (np. rezystor 1 Ω) zabezpieczające przed włączeniem zasilania??
    Czy jak wylutuje ten wzmacniacz RGB to moge włączyć monitor sprawdzając w ten sposób czy włączy się zasilanie i czy on psoci?? Czy ez nie moge włączyć zasilania bez tego elementu??

Dzieki za odpowiedz!
  • #4 2995483
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Układ do wymiany możesz uruchomić bez układu. Wymień elko.
REKLAMA