logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampy stroboskopowe do ust. zapłonu- potrzeba cos o nich

domino_16 08 Wrz 2006 22:29 5931 1
REKLAMA
  • #1 3001413
    domino_16
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Mam do uruchomienia 3 lampy stroboskopowe do ustawiania zapłonu i nie wiem nic o nich ( znam sie na innej elektronice a o lampach nie mam zielonego pojęcia - chce poszeżyć swoją wiedze o lampy i prosze o pomoc )

Zdjęcie 1(lampa przedpotopowa) - Ma spiralny palik i podłączony do niego z jednej strony + (chyba akumulator) a z drugiej szpila do wbicia w przewód od świecy zapłonowej.... Nie działa. Nie wiem czy moge dać zwykły palnik od lampy stroboskopowej bo on ma 3 wyjścia a ten w lampie tylko 2...

zdjęcie 2 i 3 - Miernik wraz z lampą stroboskopową jak ją podłączyć i ewentualnie schemat do niej ( pisze na niej sus-9 -chyba to jest typ bo nic na nich innego nie pisze - produkcja polska)

Zdjęcie 4 i 5 - na niej najbardziej mi zależy... Potrzebuje schemat do niej- Nie wiem czy nie brakuje czegoś do niej bo przewód był obcięty...

Bardzo prosze o pomoc bo naprawde mi zależy na tym... Nie wiem za bardzo w jakim dziale powinienem umieścic ten temat....
    Załączniki:
    • Lampy stroboskopowe do ust. zapłonu- potrzeba cos o nich Zdjęcie007.jpg (182.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy stroboskopowe do ust. zapłonu- potrzeba cos o nich Zdjęcie006.jpg (153 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy stroboskopowe do ust. zapłonu- potrzeba cos o nich Zdjęcie005.jpg (144.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy stroboskopowe do ust. zapłonu- potrzeba cos o nich Zdjęcie004.jpg (185.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy stroboskopowe do ust. zapłonu- potrzeba cos o nich Zdjęcie002.jpg (138.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3003184
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Według mojej wiedzy to leciwe konstrukcje lamp stroboskopowych stosowane do regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu w samochodach z silnikami spalinowymi benzynowymi.Podam koledze ogólną wiedze , ponieważ schemat da się odtworzyć z samego urządzenia - bo to proste konstrukcje.
    Zasada działania;konstrukcje oparto na lampie błyskowej wyładowczej(stosowane w fotografi - lampy błyskowe) .Zasilanie lampy ok 300V pozyskuje się najczęściej z przetwornicy zasilanej z instalacji samochodowej 12V, a do zapalania lampy służy impuls wysokiego napięcia
    podawany na elektrode zapłonową lampy przez trafo impulsowe (1KV)sterowane przez układ sterownika zapinanego na kabel W.N świecy zapłonowej samochodu.
    Przeskok iskry inicjuje zapłon lampy stroboskopowej (samowyładowczej)
    co skutkuje pobraniem energii z kondensatora przetwornicy i jej wygaśnięciem. Doładowanie kondensatora przygotowuje lampę do ponownego błysku i tak w kółko.
    Napodobnej zasadzie funkcjonują układy stroboskopowe na dyskotekach,
    różnica polega tylko na tym że sterowanie ich wykonuje generator fali prostokątnej.Schematy stroboskopów są ogółnie dostępne np.

www.jabel.com.pl zestaw J-23
REKLAMA