logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować programator do układu PALCE16V8? Szukam schematu.

gregory 04 Lip 2003 08:55 3954 11
REKLAMA
  • #1 275120
    gregory
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Poszukuję jakiegoś schematu programatora układu PALCE16V8. Dzięki za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 275133
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Witam
    Posiadam coś takiego.
    Załączniki:
    • programator_GAL.zip (764.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 276943
    gregory
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki! Dopiero startuje w nauce programowania i mam jedno pytanie: Napisane jest "programator_Gal", a czy GAL to coś podobnego do PAL'a?
  • REKLAMA
  • #4 276992
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Układy PALCE były produkowane przez firmę AMD, do momentu sprzedania częsci firmy odpowiedzialnej za logikę programowalną firmie LATTICE. LATTICE udoskonalił tą linię układów i zostały one nazwane GAL, więc odpowiednikiem funkcjonalnym układu PALCE16V8 jest układ GAL16V8.
    Układy PALCE nie są już produkowane, więc radzę zrobić programator układów GAL i takich używać w swoich projektach.
  • #5 277327
    gregory
    Poziom 12  
    Aha, czyli jeżeli jest odpowiednikiem GAL'a to mogę go zaprogramować w/w programatorem? W pracy dostałem do rozpracowania projekt do którego uszkodzeniu uległa część dokumentacj. Urządzenie (regulator temperatury) był zrobiony w 97r. Klientowi wywaliło połowe elektroniki a ja (jako nowy pracownik ) muszę to uruchomić :( .
  • #6 277333
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Jest odpowiednikiem funkcjonalnym, czyli są zamienne elektrycznie, ale używają innych algorytmów programowania i nie można zaprogramować PALCE przy pomocy programatora GAL i odwrotnie.
  • #7 277423
    gregory
    Poziom 12  
    Dzięki
  • #8 280788
    Qpel
    Poziom 12  
    Poszukaj w sieci hasła GALBLAST prosty programatorek i dobre choć już wiekowe oprogramowanie
  • #9 281232
    gregory
    Poziom 12  
    z tego co widziałem to GALBLAST'em nie da się zaprogramować układów serii PALCE :( . Może jakiś inny programator?
  • #10 281246
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Zamiast układów PALCE zastosuj GAL.
  • REKLAMA
  • #11 281581
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam

Z tego co mi wiadomo to układy GAL są odpowiednikami PAL i dodatkowo GAL'e da się przeprogramowywać. Natomiast PAL to coś w rodzaju układu OTP.

:sm19:
  • #12 283194
    gregory
    Poziom 12  
    Aha. Doczytałem się w katalogu, że PALCE16v8 też można przeprogramować. Chyba ze maj inglisz jest b. kiepski ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu programatora do układu PALCE16V8. Układy PALCE16V8 były produkowane przez AMD, jednak po sprzedaży części firmy odpowiedzialnej za programowalną logikę firmie LATTICE, linia została rozwinięta i przemianowana na GAL, w tym GAL16V8, który jest funkcjonalnym odpowiednikiem PALCE16V8. Układy PALCE nie są już produkowane, dlatego zaleca się stosowanie programatorów do układów GAL. Mimo elektrycznej zamienności, PALCE i GAL różnią się algorytmami programowania, co uniemożliwia programowanie PALCE programatorem GAL i odwrotnie. W sieci polecano prosty programator GALBLAST z oprogramowaniem, jednak nie obsługuje on układów PALCE. Układy GAL są przeprogramowywalne, natomiast PAL to układy OTP, choć w katalogach PALCE16V8 opisane są jako również przeprogramowywalne. W praktyce do projektów z układami PALCE16V8 sugeruje się użycie układów GAL16V8 i dedykowanych dla nich programatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA