Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programator GAL, jak zrobic?

02 Wrz 2003 12:33 9177 16
  • Poziom 14  
    Czy mozna w jakis prosty sposob zaprogramowac GAL16V8?
  • Poziom 42  
    Poszukaj na forum, chyba ten układ nazywał się galler.
  • Poziom 17  
    Poprawka. Trzeba na google szukać nazwy

    galblast


    To chyba jedyny amatorski programator.
  • Poziom 14  
    dzikuje, ale to strasznie wyglada :(, a wiesz moze czy tego typu uklady sa kasowalne?, slyszalem gdzies ze przez ISP tez mozna, la enie wiel ile w tym prawdy.
  • Poziom 42  
    GAL16V8 nie ma ISP jednak jest jakaś seria podobnych układów programowalnych przez ISP, kiedyś nawet w EP był projekt programatora do nich.
  • Poziom 22  
    :arrow: SIEKIERA_666
    Co rozumiesz przez "przejrzysty" sposób? Pliki JED kompiluje CUPL z postaci tekstowej, możesz to zrobić pod PROTELem.
    Jeśli jednak chcesz graficznie układać sobie logikę z "klocków" ściągnij Levera ze stronki LATTICEa, dodatkową zaletą jest obsługa układów ispLSI, polecam później przesiadkę z GALi.
    Uprzedzam jednak że sposób tekstowy zapisu logiki jest przy bardziej skomplikowanych układach bardziej wygodny, przejrzysty i łatwiejszy do modyfikacji.
  • Poziom 42  
    SIEKIERA_666 napisał:
    Ja natomiast poszykuje programu w którym możnaby (w przejrzysty sposób) tworzyć pliki wsadowe do GAL'i
    A w jakim języku chcesz pisać "wsady" do GAL? Podstawowy ABEL jest silnie zoorientowany na makrokomórki (więc nastawiony na GAL), natomiast VHDL i Verilog są na wysokim poziomie abstrakcji, piszesz IF coś tam, to coś tam i tyle.
  • Poziom 21  
    Już tłumaczę bo chyba namieszałem.

    Najlepszy byłby chyba program "klockowy" :D , w którym mógłbym złożyć do kupy kilka przerzutników + siakies bramki + ew. siakis rejestr lub multiplekser (standardowe TTL-74 i CMOS4000) i wrzucic to w jedną kostkę np 20v8 lub 16v8 - w miarę możliwości układu oczywiście. Żadne czary mary :D ot taka drobnostka. Postać tekstowa w sumie też mógłaby być tylko nie trawię programów które wymagaja pisania tysiąca "baczy" i modyfikowania siakichś plików - coś w stylu avrgcc (do tej pory nie moge skompilowac prostego pliku). :(
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 19  
    z tego miesca mozecie sciagnac uproszczona wersje programatora Gali w wersji dla 20V8 i 16V8
    pozdr.

    (link już niestety nie żyje...)

    STRYKER
  • Poziom 14  
    Ten schemat juz wyglada znosnie :)
  • Poziom 17  
    a czy istnieje jakas instrukcja po polsku pisania w CUPL ?
  • Poziom 13  
    Ja mam uproszczony schemat do prog Gali.....na pewno działa a składa sie jedynie z kilku elemntów dyskretnych...tzn.paru rezystorów i to tyle.....poza tym ma programPLDBlast....sprecjalnie napisany po to by ułatwić sobie życie w programowaniu układów PLD....jak by ktoś był zainteresowany to...zgłaszać sie na adres Redok(malpa)wp.pl
  • Poziom 15  
    dodam od siebie projekt adaptera PLCC20 na DIP20 dla gal16v8 i nie tylko.

    Projekt wykonany w Eagle, dołączyłem także pliki tif z mozaika i opisem

    Może komuś się przyda, ja szukałem i nie znalazłem wiec postanowiłem zrobić, może nie jest to coś trudnego do zrobienia ale dużo osób poszukuje gotowego projektu tego typu adaptera.

    Dodano 10.11.2007

    W załącznikach dodaje projekt PCB dla programatora Galblast wraz z adapterem do programowania gal16v8 u obudowie PLCC20.
    Sam programator wykonałem jako moduł bazowy do którego podpinamy odpowiedni adapter w zależności od typu układu który chcemy programować.

    Mam nadzieję że komuś się to przyda i zachęcam tych którzy wykonają jakiś adapter aby go udostępnili innym :)

    pozdrawiam
  • Poziom 11  
    moze ktos udostepnic shemat prostego proga do 16v8
  • Poziom 15  
    ralfikpol napisał:
    moze ktos udostepnic shemat prostego proga do 16v8


    witam
    co masz na myśli pod pojęciem "prostego",

    w załącznikach powyżej masz prosty programator do 16v8 z buforem, ale jeśli chodzi Ci o programator na kilku kabelkach to zajrzy do pliku gal.pdf, masz tam wszystko ładnie opisane.
    Ale uwierz mi ze nie ma nic za darmo, ja budując programator na kabelkach uszkodziłem 4 układy, wiedza kosztuje :D teraz już wiem, że lepiej się trochę natrudzić i zrobić coś porządnie bo za te 4 uszkodzone układy mogłem kupić część do zrobienia programatora z buforem i sterowaniem napięcia programowania.

    decyzja należy do Ciebie

    pozdrawiam