logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4 - lokalizacja i sprawdzenie pompki centralnego zamka

Cinek111 10 Wrz 2006 18:34 4760 11
REKLAMA
  • #1 3006811
    Cinek111
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam mam VW Passata B4, problem tkwi w centralnym zamku, otóż gdy przekręcam kluczyk nic się nie dzieje, wyczytałem że do tych siłowników są pompki powietrza jak rozpoznać czy ja ową pompkę mam, a jeżeli tak gzdie ona się znajduje.
  • REKLAMA
  • #2 3007037
    maciej123
    Poziom 24  
    Ocena: 170
    Na przycisku od zamykania dzwi jeśli jest literka "P" to jest pneumatyk. szukaj w bagażniku.
  • #3 3008639
    piosiek
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    możesz sprawdzić wiązkę przewodów w przejściu drzwi kierowcy często lubią się połamać a może pompka podlana wodą też tak miałem parę razy
  • #4 3009082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3009236
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 256
    Nasuwami się jeszcze jeden pomysł,jeśli to oryginalny zamek to sterowanie odbywa sie nietylko dzwiami od kierowcy lecz też tymi od pasarzera,więc spubój zamykać i otwietać od strony pasarzera.To napewno coś wyjaśnia jak i tu niebędzie działać to luknij w bagarznik czy napewno jest ta pompka.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 3027303
    Cinek111
    Poziom 12  
    Witam ponownie, dostałem się dzisiaj do pompki, i jest tak po pomiarach i po róznych prubach 3 siłowniki po zamknięciu ręcznie nie dają sygnału zamknięcia dopiero po dość mocnym docisnięciu słychać przeskok (tak jakby przekaźnika w siłowniku, tylko jeden w drzwiach słychać że przeskakuje jak należy, dalej jest tak po docisnięciu od strony kierowcy guzika od zamykania słychać w pompce przekaźnik ale pompka nie pracuje. Wnioskuje że jak pompka dostała impuls zamknięcia pozamykala zamki, ale nie wyłączła się bo nie dostała impulsu od pozostałych( bo trzebabyło je dopiero docisnąć) w wyniku czego pompka chodziła na okrągło i poprostu przepaliła się.
    Co wy na czy dobrze przypuszczam że pompka się spalila????
  • #7 3029913
    Cinek111
    Poziom 12  
    To jak macie jakies pomysły bo nie wiem co robić.
  • REKLAMA
  • #8 3030445
    karolinter
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    witam
    miałem podobny problem okazało sie że przewody w kostce łączącej przy kompresorze skorodowały i centralny umarł , po wyczyszczeniu i poprawie styków wszystko wruciło do normy
  • #9 3031548
    mario1982
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    sprawdz przewody pod listwą progową po stronie kierowcy...........
  • #10 3032797
    Cinek111
    Poziom 12  
    Ale tak jak napisałem przekaźnik w pompce przełącza po docisnieciu guzika od zamykania lecz silnik się nie włancza. Zasianie jest w pożadku bo też dochodzi.
  • #11 3032816
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    dostań się do pompki i zobacz czy niedostała wody pozatym jak ją otworzysz to będziesz miał przekaznik na wierzchu wtedy możesz sprawdzić czy sam silniczek pracuje
  • #12 3039924
    Cinek111
    Poziom 12  
    Witam ponownie okazalo się że silnk w tej pompce jest tak zgrzany że nawet nie mozna nim przekręcić, czyli spełniły się moje przewidywania, a w wyniku tego wszystkiego 150zł w plecy.
    Dzięki wszystkim za pomoc Pozdro.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W VW Passacie B4 centralny zamek jest pneumatyczny i sterowany za pomocą pompki powietrza zlokalizowanej w boczku bagażnika. Obecność pompki można rozpoznać po literze "P" na przycisku zamykania drzwi oraz po obecności przewodów pneumatycznych wchodzących do drzwi. Problemy z centralnym zamkiem mogą wynikać z uszkodzenia pompki, korozji przewodów przy kompresorze lub uszkodzenia siłowników. W przypadku braku reakcji pompki mimo prawidłowego zasilania i impulsów sterujących, często silnik pompki jest spalony lub zablokowany mechanicznie. Zaleca się sprawdzenie przewodów elektrycznych, styków kostek przy kompresorze oraz obecności wody w pompce. Uszkodzenie pompki objawia się jej ciągłą pracą bez wyłączania, co może prowadzić do przepalenia silnika. Naprawa wymaga wymiany pompki lub oczyszczenia i poprawy styków przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA