logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

amator 2b - cichy lewy kanał i problemy z reg. głośności

TwT 10 Wrz 2006 21:01 2631 28
  • #1 3007343
    TwT
    Poziom 11  
    witam

wiec sytuacja jest taka:
    1. lewy kanał chodzi bardzo cicho natomiast prawy normalnie
    2. wyrównanie dźwięku następuje w momencie przesunięcia suwaka od kanałów na pozycje 2-3 na korzyść lewego kanału
    tyle odnośnie kanałów
    problem regulacji głośności
    3. obydwa głośniki włączają się jak suwak głośności jest na 3, wcześniej chodzi bardzo cicho lewy( nawet przy ustawieniu obydwu kanałów na w miarę równomierne granie)
    wszystkie suwaki były przesmarowane

jestem na początku swojej przygody z elektronika w związku z tym proszę o pomoc:).jeżeli naprawa przekroczy moje skromne możliwości to po prostu oddam to komuś kto lepiej się na tym zna.
  • #2 3007398
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Wiesz, te "suwaki" to z czasem się wytrą i przesmarowanie nic nie da.
    Więc proponuję zakup nowych lub ewentualnie innych sprawnych.
    Pozdrawiam.
  • #3 3007649
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    proponuję wymianę kondensatorów elektrolitycznych w torach audio o pojemnościach od 1µ do 100µ. Elektrolity te tracą swoją pojemność wraz z czasem co z kolei powoduje osłabienie sygnałów mcz. Przeważnie pomaga nigdy nie szkodzi :)
  • #4 3007838
    TwT
    Poziom 11  
    wiem ze to pytanie was solidnie rozbawi ale gdzie tory audio sie zaczynają i kończą?:oops: i jeszcze prośba czy ktoś mógł by wrzucić jeszcze raz schemat tego radia?( ten który jest, jest mało czytelny i obawiam sie ze mogę radio jeszcze bardziej popsuć)
  • #5 3007854
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Elektrolity olej szkoda czasu i pieniedzy w tym wypadku. Kolega wyzej dobrze napisal:"Wymien potencjometr glosnosci"
  • #6 3007865
    TwT
    Poziom 11  
    gwoli ścisłości części z tego co jest na ekranie nie mogę rozróżnić, nie pomaga powiększanie wyostrzanie i temu podobne rzeczy.
  • #8 3007890
    TwT
    Poziom 11  
    a gdzie takie cudo można dostać?

Dodano po 2 [minuty]:

thx za schemat
  • #9 3007906
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wlasnie z tym jest problem gdzies z odzysku jedynie albo na allegro.Jest to potencjometr suwakowy 2×47KΩB(duzy).
  • #11 3008180
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    TwT napisał:
    http://www.cyfronika.com.pl/Iark2p3.htm któryś stąd się nada?

Z tej strony to chyba ten: SPR2x47k-D-B Potencjometr suwakowy TELPOD 2x47k typ B (logarytmiczny) 73 mm (ostatnia tabelka). Musisz też zwrócić uwagę na wykonanie suwaka (to na co zakładasz gałkę), są plastikowe i metalowe.

Pozdr
    Adam
  • #12 3008632
    PeterMan
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    TWT napisał:
    Wyrównanie dźwięku następuje w momencie przesunięcia suwaka od kanałów na pozycje 2-3 na korzyść lewego kanału
    tyle odnośnie kanałów

Czy chodzi o potencjometr balansu?
  • #13 3009704
    TwT
    Poziom 11  
    tak,dokladnie o to chodzi :)
  • #14 3009922
    PeterMan
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jeśli ten potencjometr od balansu na końcach swego zakresu nie wycisza kolejno, kanału lewego lub prawego, to również jest do wymiany. Jeśli chodzi o potencjometr od siły głosu to pamiętaj, że jest to specjalny potencjometr z wyprowadzeniami na kontur oraz z metalową końcówką na gałkę. Po wymianie potencjometrów możesz wykonać delikatnej regulacji kanałów, gdyby jakiś chodził trochę głośniej. Do tego służy potencjometr montażowy przy układzie scalonym UL1321.
    Pozdrawiam!
  • #15 3009995
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Potencjometr ma wyprowadzenie "KONTUR" ale amator nie ma tej funkcji wiec mozna to olac i zmodyfikowac nieco!
  • #17 3011171
    TwT
    Poziom 11  
    PeterMan napisał: Jeśli chodzi o potencjometr od siły głosu to pamiętaj, że jest to specjalny potencjometr z wyprowadzeniami na kontur oraz z metalową końcówką na gałkę.

o ile drugie sformułowanie rozumiem doskonale ( to o metalowej końcówce) tak pierwsze jest dla mnie wielką niewiadomą. :oops: Ludzie ja naprawdę dobrze umiem obsługiwać lutownice z całą resztą jest dosyć durzy kłopot. (no mam jeszcze durzo zapalu :) ) Prosił bym o przemawianie do mnie ludzkim językiem :) Wtedy będę wiedział czy sobie z tym poradzę czy nie.
  • #18 3040237
    TwT
    Poziom 11  
    ostatnio zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz. lewy kanał nie reaguje w ogóle na suwaki odpowiedzialne za basy i tony wysokie. jak sobie z tym poradzić?
  • #19 3046543
    TwT
    Poziom 11  
    mam jeszcze jedno pytanie: czy i ewentualnie jak można tam podłączyć potencjometr obrotowy o takich samych parametrach?
  • #20 3047626
    Adam-T
    Poziom 41  
    Oczywiście, że można. Schemacik do ręki i ta fotka http://www.laro.com.pl/index.php5?action=sklep&t=1425 :
    patrząc na potencjometr jak na fotce z prawej strony (wyprowadzenia u góry) podłączasz masę na schemacie dół R421 (R522 to drugi kanał), na środek podłączasz przewód który idzie do punktu K35 (K42 drugi kanał), z lewej strony podłączasz górę potencjometru zgodnie ze schematem czyli to co się łączy z C413 i suwakiem R414 (C514 i suwak R514 drugi kanał). Do dolnych odczepów podłączasz kontur czyli to co się łaczy z C413 i C414 (C514 i C515).

Jak coś nie jasne to pytaj.

Pozdr
    Adam
  • #21 3048897
    TwT
    Poziom 11  
    podłączyłem wedle wskazówek, obydwa kanały się wyłączają i to jest plus. minusem natomiast jest to ze teraz lewy głośnik gra głośniej :( (regulacja trochę pomogła ale to jeszcze nie to co być powinno)
    a i jeszcze jedno co mogłem pokręcić przy podłączaniu potencjometra? wzgaśnianie jest odwrotne( w lewo a nie w prawo robi się głośniej) cos tak czuje ze i tak czeka mnie wymiana elektrolitów.
  • #22 3050158
    TwT
    Poziom 11  
    sprostowanie do ostatniego postu lewy gra dalej głośniej
  • #23 3054172
    Adam-T
    Poziom 41  
    Jeśli chodzi o regulacje głośności na potencjometrze lewo/prawo to zamień skrajne przewody miejscami a środkowe zostawiasz bez zmian.
    A jeśli chodzi o głośność to zewrzyj suwaki potencjometru głośności (środki) i zobacz czy kanały grają równo.

Pozdr
    Adam
  • #24 3057370
    TwT
    Poziom 11  
    efekt zerowy. elektrolity czy końcówki mocy? a może jeszcze coś innego?
  • Pomocny post
    #25 3059967
    Adam-T
    Poziom 41  
    Jeszcze jedna próba: odłącz kondenator C415 od punktu K33 (tam chyba masz przewody idące na potencjometr balansu) i podłącz do punktu K37 lub też możesz zrobić odwrotnie odłączyć kondensator C516 od punktu K37 i podłączyć do K33. Jeżeli po tym kanały zaczną grać równo to znaczy że końcówki mocy masz dobre i usterki należy szukać pomiędzy potencjometrem głośności a balansu czyli układ US-3 UL1321 i jego okolice (czyli elementy bierne: rezystory kondensatory), natomiast jeżeli nadal jeden z kanałów bedzie grał ciszej usterki należy szukać w danej końcówce mocy.

Pozdr
    Adam
  • #26 3062397
    TwT
    Poziom 11  
    nie za bardzo wiem o co chodzi z tym ołlączeniem c416 od k33. mam ten kondensator wylutować czy jak?czy Tobie aby nie chodzi o ustawienie radia na granie w mono?
  • #27 3062666
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , jeżeli dźwięk jest prawidłowy z p jak i z: i z L to potencjometry do wymiany (czyszczenie po tylu latach nic nie da) ale często spotykałem się z uwalonym ul 1321.

Dodano po 3 [minuty]:

ps. koledzy wyżej dobrze piszą , sprawdź te potencjometry jak mówią(zwartko i full muzyki , albo totalny brak)[/quote]
  • #28 3063510
    TwT
    Poziom 11  
    wiec, jeszcze jedna rzecz. potencjometr o którym była mowa w jednym z poprzednich postów (ten przy ul1321),jeden kanał reaguje na prośby regulacji (ten grający normalnie) a drugi nie (ten który gra ciszej). Mam nadzieję że pomoże to uściślić i zawęzić okręg poszukiwań

Dodano po 10 [minuty]:

Adam-T :proszę o naprawdę łopatologiczną podpowiedz ja to zrobić? bo z opisu naprawdę niewiele mogę wywnioskować, a moja wiedza na temat elektroniki niestety kuleje. Do punktu k33 idzie kabel z ekranem (ekran do punktu k34) jego gdzie mam podlaczyć (ekran)?
  • #29 3066058
    TwT
    Poziom 11  
    okazło sie ze jest zimy lut na potencjometrze balansu.:) :oops: trafiony zatopiony

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

thx za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Amator 2B, w którym lewy kanał gra bardzo cicho, a regulacja głośności i balansu działa nieprawidłowo. Przyczyną mogą być zużyte potencjometry suwakowe (głośności i balansu), które po latach wymagają wymiany, gdyż czyszczenie i smarowanie nie przynosi efektu. Zalecana jest wymiana potencjometrów suwakowych 2×47kΩ typu B (logarytmicznych) z metalową końcówką na gałkę, dostępnych m.in. na aukcjach internetowych lub w sklepach elektronicznych. Wskazano także na możliwość uszkodzenia układu scalonego UL1321, który odpowiada za regulację kanałów i głośności, oraz na konieczność sprawdzenia elementów biernych (rezystorów, kondensatorów elektrolitycznych 1µF–100µF) w torze audio. W trakcie diagnostyki pomocne jest sprawdzenie połączeń i lutów, zwłaszcza potencjometru balansu, gdzie wykryto zimny lut. Dodatkowo, lewy kanał nie reaguje na suwaki tonów niskich i wysokich, co może wskazywać na uszkodzenia w układzie korekcji barwy dźwięku. Możliwe jest także podłączenie potencjometru obrotowego o odpowiednich parametrach, jednak wymaga to znajomości schematu i prawidłowego podłączenia wyprowadzeń. Wskazówki dotyczące podłączenia i regulacji potencjometrów oraz testów kanałów zostały szczegółowo omówione, w tym zamiana przewodów w potencjometrze dla poprawy kierunku regulacji głośności. Ostateczne rozwiązanie problemu wymaga podstawowej wiedzy z elektroniki i umiejętności lutowania, a w razie trudności zaleca się oddanie urządzenia do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA