logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amator 2 B/C Stereo - zniekształcenia dźwięku i szumy na UKF i AM

psooya 31 Paź 2006 10:07 1824 15
REKLAMA
  • #1 3171750
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Witam
    Pytanie do posiadaczy tego zabytku i osób które to przestrajały bądź naprawiały. Mam kilka problemów z tym sprzętem dlatego pytam bo może on ma tak działać.
    Czy ten odbiornik ma jakieś wyciszanie szumów na AM i FM bo mam dwa amatory w którym w jednym słychać dużo za cicho szum na UKFie i ledwo szum na AMie a na drugim wogóle. Ale przy dostrojeniu do stacji słychać stacje ale właśnie tu mi się wydaje, że niezbyt dobrze. Poza tym w jednym z tych "parchów" słyszę zniekształcenia na UKFie dźwięku i siedzę nad tym już 2 dzień i nie wiem co jest grane. Jeszcze jeden efekt to taki że po załączeniu UKFu przez chwile słychać normalny szum który stopniowo zanika. Sprawdziłem napięcia i kondki (elki) (elki) w detektorze oraz p.cz i wygląda na OK. Może ktoś wie co mu dolega i czemu się tak dzieje no chyba że te typy tak mają dlatego też pytam choć mi się wydaje ze coś jednak jest uszkodzone
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3171849
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    sprawdziłeś pr-ek w pośredniej od ARW.
  • #3 3172269
    Sylves_ter
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    kolega Ci sugeruje zebyś sprawdził potencjometr od ARW i bardzo słusznie!!

ale ja bym dokladnie prześłedził wszystkie kondensatory w p.cz. zwłaszcza te 47nF bo często na miernik są dobre a pod napięciem puszczają , i nic z tego jak je podstawisz to dalej bedziesz szukał ...ja wymieniam je odrazu na nowe.. i kropka..

owocnego szukania.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3172804
    psooya
    Poziom 38  
    a no właśnie tego nie sprawdziłem może to faktycznie ARW tylko ja się obawiam że ten szajs tego nie posiada ARcz owszem. Sprawdzę na schemacie ale jestem niemal pewny ze niema regulacji wzmocnienia 1stopnia wzm w.cz chyba ze poprzez zmianę polaryzacji głowicy ale zmieni punkt pracy mieszacza i heterodyny. Sprawdzę bo przy p.cz jest pr-ekjakiś. Tylko że na AM też jest źle i też niema typowego szumu. Chyba wymienię wszystko w tym złomie i będę wiedział. Pozdrawiam i proszę jeszcze o jakieś sugestie a kondki kupie i wymienię szkoda czasu na pomiary w groszowych sprawach
  • #6 3194384
    psooya
    Poziom 38  
    Witam ponownie po 6 godzinach robienia wymienienu połowy kondków zbadaniu oscylem toru m.cz niedoszedłęm z nim do ładu. Mianowicie AMu prawie wogóle nie słuchać niewspominając już o specyficznym "szumie". Na UKFie również po włączeniu zakresu spadał poziom szumu ale nie do końca. To dziwne ARW sprawdziłem i wygląda na OK wzmacniacz p.cz pod oscylemprzenosi i nie maleje amplituda. Stereodekoder jest też ok a ten cholerny złom dalej niedziała co robie źle?? Napiecią OK podstawiony UL1211 podstawie jeszcze jednego jak znajde ale to nie jego wina. Na oscylu widać jak maleje szum na wyjściu z detektora FM a szumu z AMu niesłychać jak dostroje do jakiejsc stacji to cos przełazi. W nim tez nowe kondki podstawiłem tylko że to nic niezmieniło. Jak ktoś wymyśli co to jest nagrodze punktami bo mam już dosć Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Wiec sprawa wygląda tak jaby przy zbyt małym poziomie następowało wyciszanie szumu na AM i FM a o ile wiem ten złom tego nieposiada. Po włożeniu anteny do AMu mozna coś odebrać i posłuchać to samo z FMem ale bez anteny szumu niema. Pozatym to suterka powoduje zniekształcenia (drobne zniekształcenia na FM większe na AM) dźwięu. Pomóżcie bo albo ja z nim skończe albo ono ze mną Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

a żeby było ciekawiej to po wyłączeniu radia włącznikiem sieciowym radio na AMie gra przez sekunde normalnie (z naładowanych kondków) Chore to jest
  • REKLAMA
  • #7 3196149
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Pewnie znowu mnie "zrypia" ale co tam w posredniej sa kondziołki 6.8nf jak dobrze pamietam "styrofleksy" na pałe je wymien przełacznik izostat tez sprobuj przemyc. Mi sie dzis trafił do roboty taki sam jutro wieczorem go wezne na stoł to cos ci pomoge i sobie przypomnę to radyjko.
  • #8 3196289
    psooya
    Poziom 38  
    przełączniki przemyte a co do styrofleksów to juz tam niemam ich ale nie spada mi amplituda sygnału 10.7MHz miedzy stopniami jak mierzyłem oscylem nic sie nbie dziejie. A efekt taki sam na AM i FM co ewidentnie wnioskuje o uszkodzeniu w p.cz ale niemoge sie doszukać.
    p.s GMLe026 to straszna kupa ja niewiem czmu one są tak źle zrobione przy teście oscylem i generatorem dobrej klasy okazało sie że zniekształcają w zakresie niskich częstotliwości a w reszcie pasma też można by sobie wiele życzyć
    Pozdrawiam i czekam na wieści
  • REKLAMA
  • #9 3197730
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    na twoim przykładzie bardzo dobrze widać że nmie ma cegoś takiego jak nie opłaca się robić pomiarów przy groszowej sprawie wymieniłeś elka wymieniłeś już kondensatory i masz dalej uszkodzenie podstawiłeś już ul1211 i dalej jest to samo
    a zapytam tak . czy pomierzył kolega napięcie na nodze 5 układu ul1211 bo to jest właśnie napiecie arw którego niby ten szajs nie posiada powinno tak być kokoło 1,3v (dokładnie nie da się powiedzieć ) ale napiecie to nie powinno się zmieniać na danym zakresie nawet o 1/100v napięcie to ustawia się prkiem w pcz R215 i jeżeli szum sie traci to albo jest to napięcie trochę żle ustawione i po przełączeniu na inny zakres dochodzi do swego złego ustawienia albo masz coś uszkodzenie i tak jeżeli rośnie to uszjkodzone są raczej filtry w pcz a jeżeli spada to uszkodzone są kondensatory w obrębie teogo napiecia a jest ich chyba z 10 czy też więcej i tak może być uszodzony między innymi C244 C238 C245 C251 C274 C255 C225 C226 C224 i co najmniej jeszcze kilka innyxch
  • #10 3200879
    psooya
    Poziom 38  
    wiec tak wszystko pomierzyłem to ARW ustawiłem na maks na oscylu to jest około 1,3V i zgadza się pomiary oscylem wykazały że niby ta p.cz pracuje poprawnie. Kondki wokół p.cz wszystkie już chyba wymieniłem. Podstawiam właśnie jeszcze jednego UL1211 nowego bo tamten był z wylutu i niekonieczie było dobry. Jeśli by to były filtry w p.cz bo by mi malała amlituda sinusa 10,7MHz a niemaleje jest stała zawsze tyle samo. A wyłącznie wyłącznikiem sieciowym powoduje normalną pracę radia na czas "trzymania" kondków. Napiecia wszystkie sprawdzone i OK nawet podłaczałem swój zasilacz żeby niemiec wątpliwości.
    Pozdrawiam
  • #12 3201113
    psooya
    Poziom 38  
    wymienione przez ciebie kondki niektóre iałem wymienione niektóre nie wiec wymieniłe. Dalej to samo źle działa. Mało tego mam dwa takie radia co mają dokładnie tą samą przypadłosć. ULa wymieniłem na nówke i dalej nic mam tego dość jak dzis tego nie zrobie to nie robie wyrzuce na śmietnik tylko trafo wymę i GMLe

Dodano po 1 [minuty]:

napiecie nie spada na nodze 5 jest tyle ile ma być pomiary robie na wejściu p.cz potem na wy 1stopnia potem na wyjsciu 2 stopnia potem na wyjsciu 3 stopnia wszedzie jest OK

Dodano po 2 [minuty]:

oczywiscie robiłem pomiary na FM. chyba zacznę wymieniać opory na nowe bo to niema sensu jak wymienie wszystko i dalej nie bedzie działąc to wyrzuce na smietnik chyba że ktoś cche amatora to oddam w dobre ręce ileż można sie meczyć
  • #13 3201142
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    na wejścu nie sprawdzisz czy działa pcz bo to wejście
    i jeszcze 1 musisz podawać konkretnie a nie 1 stopień 2 stopień itd. trzeba podawac albo nr nogi układu np. noga 5 ul1211 czy też noga 3 układu bo widziałem już takie opisy że po 5 godzinach dyskusji na gg wychodziło u pytanącego że radio ma tylko 2 stopnie 1 stopień to ul1211 a 2 to wyście gml026
    to tak ogólnie i może byś też podał inne napięcia na ul1211
    napiecie na 5 nodze ul1211 trzeba sprawdzać z dokładnoscią do 2 miejsc po przecinku
  • #14 3201216
    psooya
    Poziom 38  
    wydaje mi sie że mogłem napisać posta w dziale nie dla początkujacych ja nie jestem początkujacym. P.cz nie sprawdze na wejsciu ale sprawdze poziom z głowicy która przestrajałem!! Mało tego dysponuje generatorem w.cz i też go wykożystuje do pomiarów. Myslełem że schemat wewnetrzny tego UL1211 jest wszyskim wypowiadającym się znany przecież to tylko 5 czy 6 tranzystorów w tym detektor AM wiec badajac oscylem p.cz wiem co robiłem a jeśli chodzi o te stopnie to ja wole okreslenia końcówka mocy niż stopień. Tego określenia (stopień) używam tylko do w.cz. Co mam podać. badam oscylem:
    noga 5: OK
    noga 3: ok
    noga 4: ok
    noga 8: ok
    noga 13: Ok
    opisu wyprowadzeń niechce mi sie pisać bo to naprawde niema sensu. napiecia są poprawne. na tym scalaku

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam jeszcze że również usterki szukałem metoda termiczną w szczegulnosci dotyczy to kondków i półprzewodników

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

z jednym doszedłem do ładu okazała się przerwa na antenie ferrytowej i to tłumaczyło fakt braku fal długich. To jest OK ale z ta p.cz dalej jest coś nie tak i dalej niewiem co

Dodano po 53 [minuty]:

problem chyba rozwiazany przynajmniej jesli chodzi o zniekształcenia na UKFie była to wina głowicy podstawiłem inną od innego amatora przestroiłem i okazało sie że działa dobrze co do reszty zobaczymy

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Wiec już wiem co to powoduje tylko jeszcze niewiem jak sobie z tym poradzić długotrwałem pomiary wykazały że wzbudza się pośrednia co ciekawe jest w niej wszystko wymienione na nowe,. spróbuje coś z tym zrobić bo ograniczenie wzmocnienia to nie rozwiaznie ze względu na to że układ nie jest stały termicznie. Może ktoś coś zaproponuje sensownego ??
    Pozdrawiam
  • #16 3227783
    psooya
    Poziom 38  
    Witam
    Amator zrobiony już tydzień temu. Z przycznyn desperacji i braku czasu na zbedne pomiary wymieniłem wszystkie elementy zwiażane z p.cz nawet opory i po ponownym zestrojeniu toru p.cz i detektora wszystko zaczęło działąć poprawnie nawet ARW. A przyczyną był dziwnym trafem wzbudzajacy sie detektor :-) ale radio działa i ma się dobrze
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z odbiornikiem Amator 2 B/C Stereo, w szczególności zniekształceń dźwięku i szumów na UKF i AM. Użytkownik zauważył różnice w poziomie szumów między dwoma egzemplarzami oraz stopniowe zanikanie szumu po włączeniu UKF. Podejrzewano brak lub nieprawidłowe działanie automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW) oraz uszkodzenia w torze pośredniej częstotliwości (p.cz). Wskazywano na konieczność sprawdzenia i wymiany potencjometru ARW (R215), kondensatorów, zwłaszcza styrofleksów 6,8 nF i kondensatorów 47 nF, które mogą przepuszczać pod napięciem mimo dobrych pomiarów na mierniku. Pomiar napięć na układzie UL1211, odpowiedzialnym za detekcję i ARW, wykazał poprawne wartości, jednak problemy z dźwiękiem i szumem utrzymywały się. Wymieniono także układy UL1211 i GMLe026, przy czym GMLe026 oceniono jako niskiej jakości, powodujący zniekształcenia w niskim paśmie częstotliwości. Po wymianie wszystkich elementów związanych z p.cz, w tym rezystorów i kondensatorów, oraz ponownym zestrojeniu toru p.cz i detektora, odbiornik zaczął działać poprawnie, a ARW funkcjonowała prawidłowo. Przyczyną problemów był wzbudzający się detektor. Wskazano również na konieczność dokładnych pomiarów napięć na poszczególnych nóżkach układów scalonych oraz na metodę termiczną do wykrywania uszkodzeń elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA