logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy programator Attiny2313 działa na notebookach? Schemat STK200?

filip1331 12 Wrz 2006 19:37 1959 12
REKLAMA
  • #1 3013363
    filip1331
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam...
    Przepraszam, że pisze nowy temat pomimo, że jest specjalnie stworzony w tym celu inny. Więc jeśli nie będzie grało moderatorom to proszę o kasację posta. THx
    A teraz do rzeczy... :) Kupiłem sobie płytkę testową taką jak na tej aukcji.
    http://www.allegro.pl/item122528518_uniwersalny_sterownik_procesorowy_najtaniej.html
    Wszystko OK- działa. Poza jednym- programatorem do tej płytki. Od razu zaznaczam, że jestem w tej dziedzinie nawet nie raczkujący ;)
    Otóż zainstalowałem Bascom-AVR skonfigurowałem według waszych opisów. Niby powinno zadziałać, ale tak się nie stało. Skontaktowałem się czym prędzej ze sprzedawcą, a po kilku e-mailach powiedział mi, że jeśli mam notebooka to nie zadziała ten programator. I teraz moje pytanka:
    - Czy to prawda, że niektóre programatory mogą nie działać na notebook'ach?
    - Czy mógłby ktoś podesłać schemat stworzenia programatora stk200 (z dużą dokładnością tj. Od wtyczki do mikroprocesora.)
    - I ostatnie pytanie: Czy takie programatory z schematów poniżej, jeżeli współpracują z AT90S2313 to po przestawieniu pewnych opcji (w programie) będą działały z Attiny2313?
    Z góry dzięki... :)

1. 1st Schemat
    http://img56.imageshack.us/img56/697/basc0084nh2.gif
    2. 2nd Schemat
    http://img182.imageshack.us/img182/5875/avrprog2313ne8.gif
    [/url]
  • REKLAMA
  • #2 3013754
    aristot
    Poziom 14  
    Witam. Po pierwsze nie widzę powodu aby programator nie miał działać na laptopie skoro niczym sie laptop nie rózni od PC. Ja korzystam z lapka i programatorka stk200. Jesli moge coś doradzić to sprawdź w biosie ustawienia LPT. Powinno chyba być ECC/EPP czy jakoś tak, dokładnie nie pamiętam trzeba poeksperymentować. Druga sprawa na schemacie, który masz jest najprostsza wersja stk200, z która mogą być problemy. Ja korzystam z wersji gdzie linie sygnałowe pomiedzy PC a układem są odseparowane układem 74HC125. Dzięki temu transmisja jest pewniejsza i nie ryzykujesz uszkodzenia płyty głównej. Troche na ten temat jest na mojej stronce http://aristot.elektroda.net/. Zapraszam.
  • #3 3013787
    filip1331
    Poziom 16  
    Wielkie dzięki! na twoim schemacie nie ma kwarcu. Jeste on niepotrzebny?
  • REKLAMA
  • #4 3014184
    aristot
    Poziom 14  
    Programator stk służy do programowania w systemie.Czyli programujesz procek wukładzie docelowym. Jeżeli taki układ posiada kwarc i procesor jest ustawiony do pracy z tym kwarcem (za pomocą fuse bits) to niema potrzeby dawać kwarcu w programatorze. AVR jednak często nie wykorzystują kwarców i są ustawione na wewnetrzne generatory. Wtedy tymbardziej nie potrzeba kwarcu. Jak widzę na zdjeciu kwarc znajduje się na twojej płytce ewaluacyjnej więc nie potrzebujesz go umieszczać w programatorze. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3020162
    filip1331
    Poziom 16  
    Wykonam jednak ten układ, który mi poleciłeś. Więc przy tym twoim nie będę musiał dokładać kwarc?
    Jeszcze jeden problem jest a mianowicie dostałem tylko Attiny2313, ale 10PI zamiast 20PI? Jakieś większe różnice nie występują?
  • REKLAMA
  • #6 3020486
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    W niektórych laptopach są porty LPT których wyjścia w stanie wysokim mają 3,3V, dlatego są programatory które nie działają. Widziałem laptopy na których stk200 nie chciał działać.

Różnice między 10PI a 20PI są takie że dla jednego maksymalne taktowanie to 10 a dla innych 20Mhz
  • #7 3020932
    Bęben
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    moze ja sie dolacze.... i cos dorzuce

zrobilem sobie programator, podlaczam go do portu LPT w laptopie i chodzi,
    a moje pytanie jest takie, mam innego laptopa, bez portu LPT, ale mam kabel USB => LPT do drukarki, niestety programator nie dziala, czy ktos wie co mozna zrobic?
  • #8 3021241
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Kupić kontroler LPT na PCMCIA, troche to zakosztuje (~300zł) ale inny wyjściem jest tylko wymiana laptoka na taki z LPT.

Żadne USB, 1394 ani nic takiego nie wchodzi w grę jak chcesz działającego LPTka, tylko PCMCIA
  • #10 3022551
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Jesli nawet bascom nie bedzie go obslugiwal to zaden problem, przeciez nie trzeba wgrywac programu przez programator kompilatora. Z programatorem na USB zapewne bedzie aplikacja z nim wspolpracujaca.

Swoja droga to dziwna sprawa z tym LPT, w lapku na wyjsciu LPT w stanie wysokim mam cos kolo 3,6V i zwykly programator STK 200/300 zakupiony na allegro za 12 zl smiga az milo, bez zadnych problemow. To czy dziala czy nie zalezy od zastosowanego bufora.
  • #11 3022788
    maniio
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    McRancor napisał:
    Kupić kontroler LPT na PCMCIA, troche to zakosztuje (~300zł) ale inny wyjściem jest tylko wymiana laptoka na taki z LPT.

Żadne USB, 1394 ani nic takiego nie wchodzi w grę jak chcesz działającego LPTka, tylko PCMCIA

albo zrobic(kupic) programator na USB

mialem ten sam problem, ale kupilem na allegro(nie chcialo mi sie skaladac) programator USB i dziala swietnie, nawet duzooooo szybciej programuje

http://unpythonic.net/avr/usb/ moze to kogos zainteresuje
  • #12 3024295
    micha3
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cytat:
    http://unpythonic.net/avr/usb/

Ciekawy..
    Szkoda że taki powolny
  • #13 3024433
    Bęben
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    ok, dzieki za info. Przynajmniej wiem na czym stoje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Programatory STK200 do mikrokontrolerów AVR, takie jak Attiny2313, generalnie działają na laptopach, jednak mogą wystąpić problemy związane z portem LPT w notebookach. Niektóre laptopy mają porty LPT z napięciem wyjściowym około 3,3 V, co może powodować niekompatybilność z prostymi programatorami STK200. Zaleca się sprawdzenie ustawień portu LPT w BIOS-ie (tryby ECC/EPP) oraz stosowanie wersji programatora z buforem separującym sygnały (np. układ 74HC125) dla stabilniejszej transmisji i ochrony płyty głównej. W przypadku braku portu LPT w laptopie, alternatywą jest zakup kontrolera LPT na PCMCIA lub programatora USB, np. AVRISP 2, który współpracuje z AVRStudio i Bascom-AVR. Programatory USB oferują szybsze i bardziej niezawodne programowanie. Kwarc w programatorze STK200 nie jest konieczny, jeśli mikrokontroler na płytce ewaluacyjnej posiada własny kwarc i jest do niego skonfigurowany fuse bitami. Różnice między Attiny2313 10PI a 20PI dotyczą maksymalnej częstotliwości taktowania (odpowiednio 10 MHz i 20 MHz). Próby użycia konwertera USB=>LPT do programowania nie są skuteczne, gdyż nie zapewniają one pełnej funkcjonalności portu LPT potrzebnej do działania programatora STK200.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA