logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do automatycznej instalacji aplikacji po formacie dysku

Citek 14 Wrz 2006 23:11 8515 6
REKLAMA
  • #1 3021197
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam
    Mam takie pytanie, czy jest taki program, który sam automatycznie instaluje inne programy.
    Chodzi mi dokładnie o to, że po każdej reinstalacji(formacie) dysku muszę zainstalować niezbędne mi programy np. takie jak Office, WinRar, IrfanView itp. ,przez co traci się wiele cennego czasu, a chciałbym ten proces zaautomatyzować.
    Przykładem programu, który korzysta z automatycznej instalacji jest np. Hitman Pro.
    Działa on na takiej zasadzie, że przy instalacji programów antywirusowo-spywarowych sam "wciska" sobie enter i wybier potrzebne opcje.
    Jeżeli ktoś zna taki program, który realizuje powyższe czynności, prosiłbym bardzo o podanie jego nazwy lub linka.
  • REKLAMA
  • #2 3021272
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Nie prościej zrobić sobie obraz dysku po zainstalowaniu systemu i wszystkich programów i w razie potrzeby przywracać z niego wszystko?
    Programy takie jak ty chesz (monitorują tworzone pliki i zmiany w plikach konfiguracyjnych oraz rejestrze i tworzą instalator) są, ale też tylko komercyjne.
  • REKLAMA
  • #3 3021476
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    tzok napisał:
    Nie prościej zrobić sobie obraz dysku po zainstalowaniu systemu i wszystkich programów i w razie potrzeby przywracać z niego wszystko?

Może i prościej, ale ja tak nie chcę, ponieważ przy instalacji nowszych wersji programów mogą być problemy (pozostaną stare pliki itp.).

Cytat:
    Programy takie jak ty chesz (monitorują tworzone pliki i zmiany w plikach konfiguracyjnych oraz rejestrze i tworzą instalator) są, ale też tylko komercyjne.

Myślałem, że działa on tylko na zasadzie, uruchom program xyz.exe, "nacisnij" 2 razy enter, potem 3 razy spacja i na koncu znowu enter.
  • REKLAMA
  • #4 3021838
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Nazwy niestety nie pamiętam - program działa tak: uruchamiasz go i wskazujesz gdzie ma tworzyć instalator (musi to być osobna partycja, na której nic nie będziesz instalował), potem kolejno instalujesz wszystkie programy, po zainstalowaniu ostatniego wracasz do tego programu monitorującego i informujesz go, że instalacja została zakończona a on przygotowuje Ci plik, który na innym komputerze możesz uruchomić a on zainstaluje wszystkie pliki w tych samych miejscachi i wprowadzi te same zmiany do rejestru (obsługuje profile użytkowników) i tak nie masz wyboru co ma się instalować a co nie.

Tak na marginesie to system w domowym komputerze raczej jest wieczny, ostatnio to instalowałem 3 lata temu jak zmieniałem z 98 na 2000 a na laptopie dalej mam 98... tak że nie widzę powodu, aby tak przejmować się czasem jego instalacji, skoro robi się to maksymalnie raz na 2-3 lata.
  • REKLAMA
  • #5 3021873
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Osobiście używam Nortona Ghosta do robienia obrazu partycji C, potem nagrywam wszystko na DVD. Jako deinstalator Total Uninstaller, JV16, CCleaner i nie zostają śmieci po instalowanych programach.
  • #7 7810684
    gdi32
    Poziom 1  
    Do instalacji oprogramowania możesz użyć pakietu LanCenter www.plikcenter.pl który zawiera moduł App manager pozwalający dystrybuować do wielu kompów pakiety instalacyjne i zdalnie je instalować. Do samego tworzenia takich pakietów instalacyjnych możesz użyć programu convertmsi lub InstallCenter http://www.convertmsi.plikcenter.pl/ tam są filmiki pokazujące niektóre możliwości.
    Z moich testów około 5 minut tworzy się paczka którą można potem do LanCentera lub ActiveDirectory zaimportować i zdalnie zainstalować.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat automatycznej instalacji programów po formacie dysku. Zaproponowano alternatywę w postaci tworzenia obrazu dysku (np. za pomocą Norton Ghost), który pozwala na szybkie przywrócenie systemu z zainstalowanymi aplikacjami. Jednakże autor preferuje automatyzację instalacji nowych wersji programów, unikając problemów z pozostawionymi starymi plikami. Opisano programy monitorujące instalacje, które tworzą instalatory odtwarzające zmiany w plikach i rejestrze na innych komputerach, choć są to rozwiązania komercyjne. Wskazano także na pakiet LanCenter z modułem App Manager umożliwiający zdalną dystrybucję i instalację pakietów instalacyjnych, które można tworzyć za pomocą narzędzi convertmsi lub InstallCenter. Dyskusja zawierała również linki do forów z dodatkowymi informacjami oraz sugestie dotyczące użycia deinstalatorów takich jak Total Uninstaller, JV16 i CCleaner dla czystości systemu po instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA