logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clatronic CTV 197 problem z włączeniem i kolorami

max303 15 Wrz 2006 18:08 1183 10
REKLAMA
  • #1 3023351
    max303
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.Mam problem tego typu że po właczeniu zasilania bardzo długo trzeba czekać aż telewizor się włączy.Czytałem gdzieś na forum że może być to wina kondensatorów koło przetwornicy,lecz nie wiem które.
    Następny problem to taki że kiedy telewizor się już włączy to jest przewaga kolorów zielonego i żółtego.Czy da się z tym coś zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 3023736
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    A czy podczas oczekiwania na pojawienie się obrazu masz głos ??
    Te "przebarwienia" wskazywały by na kineskop albo uszkodzenie w torze koloru czerwonego.
  • REKLAMA
  • #3 3024819
    max303
    Poziom 12  
    W czasie oczekiwania na obraz nie ma dzwięku.A jeśli byłby uszkodzony tor koloru czerwonego to od czego zacząć?
  • #4 3025015
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Witam.Powiedz coś więcej o samym starcie, czy dioda miga czy zasilacz startuje natychmiast, a wysokie po czasie.
    Myślę , że chodzi o start przetwornicy, a w takim przypadku musisz ją doprowadzić do porządku, a póżniej brać się za kolory.
  • #5 3027040
    max303
    Poziom 12  
    No więc tak.Po włączeniu zasilania świeci się dioda POWER(nie miga)i słychać coś w stylu "cyt,cyt,cyt" i po około 40 minutach telewizor się odpala.Jak pisałem wcześniej podejrzewam kondensatory koło przetwornicy,ponieważ kiedyś miałem podobny problem z Samsungiem który został oddany do serwisu i wymienili trochę kondensatorów.
    To na razie tyle.
  • REKLAMA
  • #6 3027318
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Na początek wymień elektrolity w zasilaczu.
  • #7 3027591
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Wymień elki w przetwornicy( po stronie pierwotnej ). I powinno być OK.

Dodano po 3 [minuty]:

A kineskop ?

Dodano po 1 [minuty]:

Pewnie do bani.
  • #8 3029639
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Tak jak wcześniej koledzy napisali, wymień elki, następnie proponuje odpiąć trafo WN, podstawić żarówkę i zobaczyć co się będzie działo, jeśli chodzi o żarówkę to zacznij od 40 wat, 60 wat, jak wystartuje to pomierz napięcia, czy są stabilne w czasie pracy, jeśli wszystko OK to wpinaj WN i zabieraj się za kolory.Powodzenia.

To cykanie to prawdopodobnie startuje TWN.
  • REKLAMA
  • #9 3034789
    max303
    Poziom 12  
    Właśnie wymieniłem pięć kondensatorów,no i telewizor od razu ładnie wystartował:D.
    Co do kolorów podregulowałem trochę kolor czerwony na płytce na lampie kineskopowej no i jest o wiele,wiele lepiej.W końcu da się oglądać choć to jeszcze nie to.Podejrzewam kineskop bo tv ma już swoje lata(ok.8 lat temu przywieziony z Niemiec a nie wiadomo ile lat był tam używany.
    Dzięki za pomoc.
  • #10 3036575
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Wymien jeszcze elektrolit od wygladzania napiecia +200 v tego od zasilania wzmacniaczy wizyjnych
  • #11 3038153
    max303
    Poziom 12  
    Wymieniłem,ale różnicy nie widać.Jednak po wymianie tych wszystkich kondensatorów na nowe mam nadzieję że tv jeszcze trochę pociągnie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Clatronic CTV 197, który po włączeniu zasilania długo się uruchamiał, a po starcie obraz miał nadmiar zielonych i żółtych barw. Przyczyną opóźnionego startu były uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, zwłaszcza w okolicy przetwornicy. Po wymianie pięciu kondensatorów telewizor uruchamiał się natychmiast. Problemy z kolorami wskazywały na uszkodzenie toru koloru czerwonego lub kineskopu. Regulacja potencjometru koloru czerwonego na lampie kineskopowej poprawiła jakość obrazu, choć podejrzewano zużycie kineskopu ze względu na wiek urządzenia. Dodatkowo zalecano wymianę elektrolitu wygładzającego napięcie +200 V zasilania wzmacniaczy wizyjnych. Cykanie słyszane przy starcie to prawdopodobnie uruchamianie transformatora wysokiego napięcia (TWN). Testy z odpiętym transformatorem i żarówką pozwalają na diagnostykę stabilności napięć. Po wymianie kondensatorów telewizor działał stabilniej, choć problem z kolorami wymagał dalszej regulacji lub wymiany kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA