logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek w Polonezie - siłowniki do drzwi i bagażnika zimą

eromus 15 Wrz 2006 19:34 7651 17
REKLAMA
  • #1 3023590
    eromus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam dwa pytanka dotyczące centralnego w polonezie:
    1. Słyszałem od kilku osób że jest problem z tylnymi drzwiami w polonezie. Zimą ponoć tradycyjne siłowniki są za słabe i nie mają siły otworzyć
    2. W jaki sposób zrobić otwieranie bagaznika który w polonezie jest na linkę. Czy występują jakieś siłowniki które by sobię z tym poradziły?
  • REKLAMA
  • #2 3023636
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 277
    punkt 1: mam już drugiego poldka z centralnym i z tym problemem się nie spotkałem.
    punkt 2: musiałbyś dodać dodatkowy siłownik podłaczony do linki i umieścić go w bagażniku. powinien wystarczyć taki sam siłownik jak do drzwi..
    - tylko pytanie: klapa jest zwalniana się po pociągnięciu dźwigni, jak chcesz rozwiązać problem otwartej klapy po otwarciu drzwi? będziesz musiał za każdym razem zamykać bagażnik... (chyba, że czegoś nie zrozumiałem..) ;)
  • #3 3023728
    awysoki
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Punkt 1 : Zgadzam sie z poprzednikiem - jesli prawidlowo zamontujesz silowniki bedzie dzialac OK
    Punkt 2 : Musisz kupic silownik o udzwigu 10kg i jesli masz w alarmie dodatkowy kanal na klape bagazniku to podlacz .
    Jesli nie masz dodatkowego kanaly mozesz sobie zrobic na jakis przycisk - tylko nie zapmnij o przekazniku .
  • REKLAMA
  • #4 3023757
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1050
    Punkt 1 : bywają wersje Poldka z innym typem orczyka, który zamienia ruch cięgna poziomego na ruch pionowy. Ja w takim przypadku skracam oryginalne cięgno poziome o 1-2 cm, co przestawia orczyk.
  • REKLAMA
  • #5 3023766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3023841
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Do linki otwierania bagażnika możesz próbować doczepić siłownik 6 kg. Ale i ten może być za słaby. Są specjalne siłowniki z elektromagnesem, takie:
    http://www.amt-alarmy.pl/sklep/product_info.php?products_id=178
    podobno uciągną każdą linkę.
    A w tylnych drzwiach nie zaszkodzi dać 6 kg siłowników.
  • REKLAMA
  • #8 3023882
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    montowalem w kwietniu i nawet zrobilem pare fotek, bo wiele osob o to pytalo

http://www.martin.w.tkb.pl/centralny/

czekam z niecierpliwoscia na zime :)

ps. na niejednym forum fso podawalem ten link, wiec jak podal kolega wyzej, tam chyba tez beda moje fotki...
  • #9 3026459
    eromus
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedzi. Chyba użyję tego siłownika z oferty AMT. Mam zamiar podłączyć otwieranie bagaznika do dodatkowego kanału na pilocie alarmu. Bardzo denerwujące w polonezie jest to że aby otworzyć bagaznik trzeba otworzyć drziw kierowcy i potem z powrotem do bagaznika.
  • #10 3029399
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    A nie łątwiej by było dać jedną blaszkę perforowaną poziomo wykorzystując istniejący otwór z jednej strony i robiąc tylko jeden z drugiej (na ostatnim zdjęciu z materiału prezentowanego prze martinpl ten otwór na trójkątnym przetłoczeniu w otworze, zaraz obok lewej blaszki, a zamontować ją z drugiej strony koło zamka)?Wtedy nie trzeba by tak wyginć tych blach, bo siedziałąby głębiej. I wyglądałoby to ładniej (wiem, że tam się nie zagląda ale ten montaż wygląda brzydko i trochę niechlujnie).
  • #11 3029981
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    moze montaz nie jest do konca estetyczny, ale wszystko jest stabilne, nic sie nie rusza i dobrze rokuje na zime :) pozyjemy, zobaczymy...
  • #12 3303680
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Witam.
    Może i montaż martin'a nie jest ładny, ale był dla mnie wskazówką ;)
    Mam takie pytanko. Otóż zakupiłem podobny zamek uniwersalny z allegro, już prawie zamontowany. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak zrobić aby po zamknięciu mignęły kierunkowskazy ? Czy wystarczy odpowiednio podpiąć masę ?
    P.S. Także mam siłowniki 3kg i działają z tylnymi zamkami :)
    Autko to polonez :D
  • #13 3303955
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    A jaki masz moduł?Zamykasz z pilota czy z klucza?Bo tak,że zakupiłeś zamek na allegro to brzmi trochę enigmatycznie.
  • #15 3306462
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    W tej sytuacji co najwyżej można kombilowac z dodatkowymi przekaźnikami przekaźnikami podłączonymi do wyjść na siłowniki. Ale to tylko gdybanie, nigdy tego nie stosowałem, aczkolwiek powinno działać.
  • #16 3308243
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy w siłowniku slave (tylne drzwi) można zrobi tak, aby odwrotnie chodził ? Są tam 2 kolorki kabelków (niebieski i zielony, czy wystarczy podpiąć odwrotnymi kolorami) ? Sorka za głupie pytanie, ale nie chce go czasami spalić ;)
  • #17 3309250
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Fakt głupie.Zamień kolorami i tyle.Nic nie spalisz.
  • #18 3568702
    eromus
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedzi zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwa główne zagadnienia dotyczące centralnego zamka w Polonezie. Po pierwsze, problem z siłownikami w tylnych drzwiach zimą – większość uczestników potwierdza, że przy prawidłowym montażu siłowniki o udźwigu 3-6 kg działają poprawnie, choć istnieją wersje Poloneza z innym typem orczyka wymagającym modyfikacji cięgien. Dodatkowo sugerowano usunięcie drucianych sprężynek, aby ułatwić pracę mechanizmu. Po drugie, otwieranie bagażnika, który fabrycznie jest na linkę – rekomendowane jest zastosowanie siłownika o udźwigu około 6-10 kg, najlepiej z elektromagnesem, który poradzi sobie z linką. Można go podłączyć do dodatkowego kanału pilota alarmu lub osobnego przycisku z przekaźnikiem. Dyskutowano także kwestie montażu siłowników i estetyki instalacji. Wskazano linki do instrukcji i przykładów montażu. Autor planuje użyć siłownika z oferty AMT i podłączyć otwieranie bagażnika do dodatkowego kanału alarmu, co ma ułatwić obsługę. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące podłączenia siłowników (odwrócenie biegunowości przewodów) oraz sygnalizacji kierunkowskazami przy zamykaniu centralnego zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA