logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pompki do odsysacza oparów znad grota lutownicy - membranowa czy łopatkowa?

Błażej 15 Wrz 2006 22:20 3538 7
REKLAMA
  • #1 3024186
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Muszę założyć odsysacz oparów znad grota lutownicy. Takie cuda sa np. w stacjach AYOUE. Jaka tam jest pompka do tego: membranowa, czy łopatkowa? Ktoś już próbował zrobić taki patent?
    Zastanawiam się nad zrobieniem sobie pompki łopatkowej. Schemat jest tu:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_%C5%82opatkowa
    Choc mi sie wydaję, że na rysunku jest błąd i źle są zaznaczone wyjścia z pompy, bo przy takim ułożeniu, gdyby chcieć przepompować ciecz, to pompa by stanęła, bo cieczy się nie ściśnie. A na rysunku wyraźnie widać jak mniejsza sie komora pompki.
    Poprawny schemat jest chyba tu:
    http://www.artom.com.pl/ani/001.htm
    Może ktoś ma jakieś inne pomysły na pompke do wytworzenia nieduzego podciśnienia i pracy ciągłej. I jeszcze jedno założenie: ma byc w miare cicha.
  • REKLAMA
  • #2 3025343
    rubens
    Ocena: 300
    -wszystko zależy co tak naprawdę chcesz zrobić z tymi oparami
    1. najtaniej kupić to http://www.allegro.pl/item125229870_pochlaniacz_dymu_aoyue_486_od_snopa_f_vat.html
    2.ostatnio widziałem niezły patent jeśli chodzi o kilkustanowiskowy odsysacz:
    -gość kupił najtańszy okap kuchenny wyjął z niego silnik
    -do tego dokupił elastyczną rurę "kominową " ( taką aluminiową )
    -rozprowadził całość od stanowisk lutowniczych do silnika i wylot umieścił za oknem
    zalety:
    1.tanio
    2.łatwo
    3.trzystopniowa regulacja obrotów
    4.jeśli silnik umieścisz na zewnątrz -wtedy całość cicho pracuje

2.jeśli chcesz możesz zrobić też tak
    -w okolicy grota ( lub na nim) zamontowac cienką rurkę , do tego pompka
    np. od akwarium i masz punktowy odciag oparów
    wady:
    -kłopotliwy montaż na lutownicy
    -końcówka rurki nad grotem musiałaby być odporana na temperature
    -niewygdna praca z takim zestawem
    3.w ostateczności można użyć suszarki do włosów i tak ją przerobić aby
    powstał odsysacz oparów

generalnie z pompkami jest tak:
    -pompki membranowe używa się do popmowania cieczy i agresywnych gazów / oparów ( ale nie są super wydajne - wyjątek pompy próżniowe)
    -pompki łopatkowe ( najprostrze ) używa się do wyciagów o dużej wydajności mało agresywnych substancji ( najczęściej powietrze)
    -wyjątek specyficzny rodzaj pomki z drugiego linku

Największy komfort pracy jest gdy odsysacz oparów jest stały w formie instalcji np. punkt 2
  • REKLAMA
  • #3 3029466
    Błażej
    Ocena: 3620
    Chodzi właśnie o to, że nie mam stałego miejsca do pracy i zestaw musi być łatwy w montażu i demontażu. To ayoue z linka, to po prostu wiatraczek z filtrem węglowym. Od biedy można sobie taki wystrugać z wiatraczka łazienkowego i filtra z odkurzacza.
    Mi właśnie chodzi o taką rurkę dokręconą nad grotem. Z zamontowaniem tego do lutownicy nie będzie problemu, tylko musze wukombinować jakiąś pompke podciśnieniową. Myślałem jeszcze nad jakims małym odkurzaczem samochodowym i zmniejszeniu jego obrotów. Bo nie musi to być super podciśnienie.
  • #4 14622721
    Fakier
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam, trochę odkopuje dinozaura, ale chcę zmontować sobie podobny odciąg, co autor wątku.

Mam pytanie, czy może ktoś zastosował taką pompkę od centralnego zamaka pneumatycznego, czy ona nadaje się do pracy ciągłej, czy raczej spali się po np 15 minutach?
    Może ktoś stosował pompę podciśnienia z auta (wspomagającą układ hamulcowy)?

Co koledzy myślą o takich pompkach?
  • REKLAMA
  • #6 14623326
    Fakier
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    dziękuję za odpowiedź, w tym kierunku będę zmierzał...

info dla innych: pompka od centralnego się nie nadaje - ciągnie za słabo i sama rurka zasysająca musiała by być około 0.5-1.0cm nad grotem
  • REKLAMA
  • #7 14623334
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    A ja z innej beczki. Chodzi mi o sam filtr. Można kupić dedykowane do pochłaniaczy ale gdyby tak użyć filtr węglowy od klimatyzacji w autku? Pomijam cenę a bardziej chodzi mi o wydajność i trwałość w czasie.
  • #8 14623348
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Najlepiej wyciąg na zewnątrz.
    Ale jak się nie da, to najtaniej wychodzą filtry węglowe do okapu ;)

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=filtr+w%C4%99glowy+do+okapu

Myślę że ogólnie to każdy filtr węglowy się nada, nawet z autka.

Szczegółowych danych przy takich filtrach nie widziałem żeby więcej móc powiedzieć.

Dodano po 3 [minuty]:

Fakier napisał:
    ...
    info dla innych: pompka od centralnego się nie nadaje - ciągnie za słabo i sama rurka zasysająca musiała by być około 0.5-1.0cm nad grotem

Ale takie odległości w tym wypadku są wystarczające ;)

Wybór pompki do odsysacza oparów znad grota lutownicy - membranowa czy łopatkowa?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru pompki do odsysacza oparów znad grota lutownicy, z uwzględnieniem typów membranowej i łopatkowej. Wspomniano, że w stacjach lutowniczych AYOUE stosowane są wentylatory z filtrem węglowym, które można zastąpić prostym wiatraczkiem łazienkowym z filtrem odkurzacza. Proponowano różne rozwiązania: tani pochłaniacz dymu AYOUE, wykorzystanie silnika z okapu kuchennego z elastyczną rurą aluminiową do odciągu z kilku stanowisk, a także małe pompki akwariowe lub przerobione suszarki do włosów jako punktowe odsysacze. Zwrócono uwagę na konieczność cichej pracy i łatwego montażu/demontażu. Pompki od centralnego zamka pneumatycznego i samochodowe pompy podciśnienia (np. wspomagające układ hamulcowy) oceniono jako mało efektywne lub nieprzystosowane do pracy ciągłej. Zamiast pomp stosuje się często wentylatory kanałowe do wyciągu oparów znad stanowiska lutowniczego. W kwestii filtrów węglowych rozważano użycie filtrów z klimatyzacji samochodowej lub filtrów do okapów kuchennych, które są najtańszym i skutecznym rozwiązaniem, choć brak jest szczegółowych danych o ich wydajności i trwałości. Najlepszym rozwiązaniem jest wyprowadzenie wyciągu na zewnątrz pomieszczenia, jeśli to możliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA