logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 2.0 16v 9A 91r. - jak ustabilizować wolne obroty na LPG?

logisek 16 Wrz 2006 16:03 5431 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak ustabilizować wolne obroty w Passacie 2.0 16V 9A z prostą instalacją LPG, żeby nie gasł przy dojeżdżaniu do postoju?

Najpierw trzeba poprawić samą instalację gazową: w tym silniku powinien być reduktor z kompensacją ciśnienia, a jego tylna część musi być połączona z dolotem przed przepustnicą, bo bez tego na wolnych obrotach silnik się zalewa i gaśnie [#3048913] Pomogło też uszczelnienie układu kompensacji i wymiana membran w reduktorze — po tej naprawie było lepiej i auto przestało gasnąć, choć obroty nadal nie były idealnie stabilne [#3093242] Warto sprawdzić cały dolot, mikser, długość i sposób poprowadzenia przewodów do mieszacza oraz wszystkie nieszczelności podciśnień, bo one potrafią rozjechać regulację [#3048913][#3095343] Sama elektronika gazowa nie naprawi źle działającej podstawowej instalacji, ale po poprawieniu mechaniki można założyć sterownik typu STAG-100 i ustawić go pod TPS oraz obroty, z punktami pracy np. dla 900, 3000 i 7000 obr./min [#3041088][#3095343] Dodatkowo warto upewnić się, że układ biegu jałowego i przepływomierz są sprawne, bo uszkodzenia tych elementów też powodują niestabilne wolne obroty [#3033965][#3168205]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3026037
    logisek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Moje pytanie jest takie: co zrobić by autko miało wolne obroty.
    Instalacja najprostrza: parownik AG CENTRUM Italy, zawór główny ręczny, dodatkowym utrudnieniem jest automatyczna skrzynia biegów i klimatyzacja, które skutecznie tłumią obroty.
    Na postoju, po regulacji wszystko wydaje się w porządku ale wystarczy ruszyć z miejsca (zaczyna działać czujnik prędkości) i zahamować a silnik "się zapada" jak to określił monter gazu. Czy naprawdę te silniki nie nadają się do gazu? A może należałoby zmienic instalację?? Czy komuś ten silnik działa prawidłowo na LPG??
  • REKLAMA
  • #2 3026515
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    gasnie przy kazdej predkosci?
  • REKLAMA
  • #3 3027481
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Przeróbka dolotu powietrza, dołożenie komputera gazowego (porządnego) i powinno działać. W wersji oszczędnej trzeba przyjrzeć się dolotowi i go ewentualnie przerobić. Napisz w którą stronę masz skierowany koniec dolotu powietrza do silnika (do przodu, w bok itp..). Napisz też jak jest zamontowany reduktor (wzdłóż osi pojazdu czy w poprzek, a może na ukos).
  • #4 3029171
    logisek
    Poziom 11  
    Silnik gaśnie prawie zawsze przy wyhamowywaniu do postoju, bądź podczas jazdy gdy wrzucę luz.
    Co do silnika to wlot powietrza (przepustnice) jest od prawej strony samoczodu, natomiast parownik umieszczony jest tak jak koła samochodu, w wolnej przestrzeni koło akumulatora po lewej stronie. Jeszcze myślałem że może mieć znaczenie długość przewodów gumowych od parownika do kolektora, bo w moim przypadku idą one peawie przez całąszerokość samochodu.
  • #5 3031689
    logisek
    Poziom 11  
    A na czym ta przeróbka dolotu miała by polegać??
    Dodam tylko że to silnik KE-jetronic.
    Oczywiście po zamontowaniu zamiast regolatora wolnych obrotów (silniczka krokowego w bajpasie przepustnicy) zwykłego zaworu kulowego da się ustawić wolne obroty i jest wszystko ok poza tym, że silnik działa w trybie awaryjnym - wykazuje błąd - przekroczona granica regulacji...
    dzięki za zainteresowanie
  • #6 3033834
    apcgassystem
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Czy jest doprowadzona kompensacja powietrza do reduktora???
    Popatrz TUTAJ...
    Pozdr.
  • #7 3033965
    kukideloro
    Poziom 11  
    Tu jeszcze może byc problem silnika krokowego
  • #8 3035131
    logisek
    Poziom 11  
    Co do silnika krokowego od wolnych obrotów to był wymieniany i nic to nie zmieniło, więc chyba jest ok.
    Natomiast czy jest doprowadzona kompensacja powietrza do reduktora??
    Z tego co zdołałem zobaczyć na tych fotkach to wydaje mi się, że jest z tym, że jak już pisałem to jest najprostrza instalacja i u mnie to służy do regulacji ilości podawanego gazu ( sterowania membraną )
    Chyba zdecyduję sę na założenie elektroniki.
  • #9 3037404
    przemek20
    Poziom 21  
    Nie zwróciłem uwagi że to ke.. Koniecznie reduktor z kompensacją !!
    Czy od reduktora do dolotu idą u ciebie 2 grube rury czy tylko jedna?
  • #10 3039781
    logisek
    Poziom 11  
    Zgadza się idą 2 rury od reduktora do mieszacza.
    Na czym polega ta kompensacja, jeśli można??
    Jutro jestem umówiony z gazownikiem na montarz elektroniki.
    Możej akieś sugestie co założyć, bo osobiście średnio się znam.
    Dzięki
  • #11 3041088
    apcgassystem
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Hmm...
    Jesli auto nie jezdzi na zwyklej instalacji, to uwierz mi, ze nie bedzie wcale lepiej po zalozeniu komputera gazowego.
    Na razie wstrzymaj sie z zakladaniem komputera, bo to zbedny wydatek.
    Jak dawno montowana byla instalacja????????
  • REKLAMA
  • #12 3042756
    logisek
    Poziom 11  
    Instalacja była montowana 1 rok temu i jeśli chodzi o zanieczyszczenia to reduktor był już czyszczony i filtr wymieniony.
    Czy ktoś widział już ten silnik na gazie??
    Na jakiej instalacji chodzi??
    Czytałem już, że ludzie wymieniają silnik krokowy od wolnych obrotów na zwykły zawór kulowy i chodzi, ale to nie jest wyjście bo wtedy np w zimie brakuje wysterowania jak jest zimny i też gaśnie.
    Pzdr
  • #13 3043503
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Panowie sprawa jest prosta to auto i gaz nigdy nie wypali wiem bo też mam takiego bez klimy i bez automatu i już pięc lat jeżdze tak jak JEMU się podoba czyli czasem jeździ czasem gaśnie. A o benzynie to można już zapomnieć jak jebł* ze dwa razy to spiętrzacz powitrza wpadł na filter powietrza ale to juz nie wpływa na komfort te typy tak mają.
    POZDRAWIAM

P.S. W tym silniku nie ma silnika krokowego do wolnych obrotów.
  • #14 3048365
    logisek
    Poziom 11  
    Jednak zamontuję tą elektronikę chocby po to żeby mniej palił bo dzisiejszy wyni to nawet 16l/100.
    Oczywiście, że to nie jest silnik krokowy tylko elektrozawór - skrót myślowy.
    Dalej nie wiem na czym polega ta kompensacja poietrza.
    Pozdr.
  • #15 3048658
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    to samo co umnie jak jeździ matka to pali jej 10 do 12 l na 100 a jak ja z ciężką nogą to 16 17l. a golf 3 1.8 pali mi 10 przy ciężkiej nodze.

Poprostu ten typ tak ma.
  • #16 3048913
    przemek20
    Poziom 21  
    Więc kompensacja działa tak:
    W przypadku auta wolnossącego bez mechanicznego wtrysku przed przepustnicą panuje w przybliżeniu ciśnienie atmosferyczne. W przypadku takiego samochodu tył membrany jest połączony bezpośrednio z atmosferą. Reduktor ma za zadanie utzrymywanie stałego ciśnienia pomiędzy wylotem gazu(jedna strona membrany) a drugą stroną membrany czyli w tym przypadku atmosferą. W przypadku auta z mechanicznym wtryskiem pomiędzy przpustnicą a atmosferą znajduje się klapa układu wtryskowego - taki mechaniczny przepływomierz. W związku z tym szczególnie na wolnych obrotach (klapa prawie zamknięta) przed przepustnicą panuje o wiele niższe ciśnienie - a reduktor podaje tam wtedy mase gazu żeby osiągnąć takie ciśnienie na jakie jest ustawiony Silnik sie zalewa i gaśnie. W związku z tym tylną część obudowy reduktora uszczelnia się od atmosfery i łączy rurą z układem dolotowym przed przepustnicą. Wtedy reduktor podaje odpowiednie ciśnienie gazu w stosunku do tego co jest w miejscu zamocowania miksera czyli przed przepustnicą. Problem kompensacji odpada jeżeli w aucie z mechanicznym wtryskiem zamontujemy mikser przed klapą (mercedes).
    Kompensację stosuje się w przypadku silników turbodoładowanych (wtedy ciśnienie przed przpustnicą jest większe niż atmosferyczne). W przypadku zwykłych silników wolnossących również można zastosować kompensacje i wtedy zapogiega gaśnięciu silnika przy dojeżdżaniu do skrzyżowania jeśli dolot powietrza jest skierowany do przodu, zmniejsza też wrażliwość instalacji na stan filtra powietrza.
    Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem zagadnienie :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #17 3057414
    1303mariusz
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    logisek napisał:
    Instalacja była montowana 1 rok temu i jeśli chodzi o zanieczyszczenia to reduktor był już czyszczony i filtr wymieniony.
    Czy ktoś widział już ten silnik na gazie??
    Na jakiej instalacji chodzi??
    Czytałem już, że ludzie wymieniają silnik krokowy od wolnych obrotów na zwykły zawór kulowy i chodzi, ale to nie jest wyjście bo wtedy np w zimie brakuje wysterowania jak jest zimny i też gaśnie.
    Pzdr

witaj też posiadam auto z tym silnikiem i najprostsza instalacją gazową lovtec co prawda nie gaśnie mi przy dojeździe do skrzyżowań ale szopki z tym autem są ! jeździ jak sobie chce raz ma falujące obroty, raz jest ok, jak jest zimny nie ma wolnych obrotów , a najciekawsze jest to że auto zimne czy ciepłe po odpaleniu nie posiada wolnych obrotów ale wystarczy go przegazować do ok 4000obr i jest ok można jeździć cały dzień i nie zgaśnie i tak trzeba zrobić po każdym wyłączeniu stacyjki.
    ostatnio nabył nową dolegliwość mianowicie w czasie jazdy zaczyna przerywać szarpać i muszę resetować go w czasie jazdy aby wszystko wróciło do normy od tak przekręcam kluczyk i znów jest zaj..
    wymieniałem już wszystko i go.. pomogło :)
    Ten silnik i gaz to największy niewypał

pozdrawiam
  • #18 3058918
    logisek
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za wyjaśnienie działania kompensacji powietrza. Nie ukrywam, że wyjaśniło mi to wiele tajemnic o działaniu parownika.
    Jeszcze w mojej sprawie nic nie zrobiłem.

Co do:

"a najciekawsze jest to że auto zimne czy ciepłe po odpaleniu nie posiada wolnych obrotów ale wystarczy go przegazować do ok 4000obr i jest ok"

to moim zdaniem przy 4000 obr wyskakuje ci błąd sterownika silnika, co sprawia, że elektrozawór w bajpasie przepustnicy przestaje pracowac i pozostaje w stałej pozycji (lekko uchylony) ale mogę się mylić.
    Pzdr.
  • #19 3060987
    1303mariusz
    Poziom 12  
    to moim zdaniem przy 4000 obr wyskakuje ci błąd sterownika silnika, co sprawia, że elektrozawór w bajpasie przepustnicy przestaje pracowac i pozostaje w stałej pozycji (lekko uchylony) ale mogę się mylić.

co prawda już mi się nie chce tam nawet zaglądać ale
    co byś doradził :)

pzdr
  • #20 3061343
    logisek
    Poziom 11  
    Przede wszystkim odczytaj błędy silnika. Kody migowe albo podłączenie do kompa na VAGa w zależności jaki to rocznik - znajdziesz na forum jak to zrobić.
    Powodzenia
  • #21 3073786
    1303mariusz
    Poziom 12  
    no to może być problem bo z vagiem połączyć się nie chce(próbowałem z dwoma) a
    po wykonaniu czynności związanymi z kodami migowymi nic mi w aucie nie miga (wg instrukcji znalezionych na forum)
  • #22 3080238
    logisek
    Poziom 11  
    Podłącz małą żaróweczkę między górne przewody połączeń czarnego i niebieskiego wtyku diagnostycznego, włącz zapłon, połącz na 5 sekund dolne przewody złącz czarnego i brązowego lub białego. Lampka powinna zacząć migać w sekwencji np 2231 gdzie cyfry stanowią ilość krótkich mignięć w seriach oddzielonych 1 długim mignięciem. Powodzenia.

A ja dzisiaj wymieniam membranę i.... zobaczymy.
  • #23 3080383
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    WITAM
    JA BYM RADZIL ZALOZYC SOLIDNY REDUKTOR NP. LANDI RENZO LUB BRC AT90

Dodano po 2 [minuty]:

PS. SAM NIE POSIADAM TEKIEGO SAMOCHODU ALE ZNAJOMY JEZDZI WV CORRADO Z TYM WLASNIE SILNIKIEM INSTALACJA BRC Z RED AT90 I WSZYSTKO MU SMIGA BEZ PROBLEMÓW
  • #24 3082530
    1303mariusz
    Poziom 12  
    witam
    no w końcu teraz znalazłem czas aby to sprawdzić i co się okazało zaczeło migać ale błąd jaki wymiguje to 4341 a nic takiego nie ma w liście z błędami
    poszukałem też w archiwum i był taki problem ale też nikt nie wie co to znaczy
    pozdrawiam
  • #25 3083504
    logisek
    Poziom 11  
    Na twoim miejscu wykasowałbym ten błąd (10 min bez akumulatora) , pojeździł trochę i jeszcze raz sprawdził. To może być jakiś stary błąd, a w pamięci może być zachowany tylko jeden.
  • #26 3089070
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    niema takiego błędu wiec żle to musiałeś odczytać.
    POZDRAWIAM
  • #27 3092252
    1303mariusz
    Poziom 12  
    właśnie że sprawdzałem kilka razy i ciągle tan sam błąd
    spróbuje jeszcze go wykasować i sprawdzić co pokaże jak sugeruje Logisek

pozdrawiam
  • #28 3093242
    logisek
    Poziom 11  
    Witam po dłuższej przerwie.

Co do mojego passata to sytuacja jest taka:
    wymieniłem membrany w reduktorze, bo wydawały mi się dziwne, uszczelniłem układ kompensacji i... jest lepiej. Niestety wolne obroty nie są stabilne ale już nie gaśnie. Zastanawiam się tylko czy założenie elektroniki w czymś pomoże. Jeśli tak to jaką wybrać ?? Jakieś sugestie??

Pozdrawiam.
  • #29 3095343
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Witam
    Do wszystkich co twierdzą że silnik 9A nie jezdzi na gazie - to nieprawda. Napisałem to jakiś czas temu w innym poście i wkleje

Odnośnie spalania
    silnik 2,0 16V 9A wtrysk mechaniczny
    Miałem zwykłą instalacje na śrubę jak kupiłem autko paliło 17/100 zaczołem dokręcać i zeszło do 11-12 przy delikatnej jezdzie na mieście ale czasami nie było czym wyprzedzić. Postanowiłem zakupić instalacje z komputerem STAG-100. Kupiłem założyłem i szok pali tak jak sie ustawiła automatycznie 15-17 l. Więc po h ja to zakładałem, ale zaczołem przeprogramowywać komputera inaczej niż to było w instrukcji. Wyłączyłem kontrole z lambdy, głównymi parametrami sterującymi sa tps i cewka informująca o obrotach. Ustawiłem pozycje silnika krokowego dla 900 odr tak że silnik chodzi równo ale czuć że ma przykręcony gaz następnie pozycje dla 3000 tyś gdzie juz dostaje gazu więcej i dla 7000 tyś bawka konkretna. Tps mam tak ustawiony że po zdjęciu nogi z gazu i hamowaniu silnikiem zamyka dopływ gazu ponizej wolnych obrotow a gdy obroty zejdą poniżej 1300 silnik krokowy ustawia się na pozycje dla 900 i nie gaśnie.
    Wygląda to tak że w zakresie do 3500 obro dawka gazu jest odpowiednie dla oorotów silnika i jezdzi ekonomicznie. Powyżej tych obrotów dawka wzrasta i autko dostaje mocy do wyprzedzania. Trasy jeszcze długiej nie robiłem a na miejscu spalanie wynosi około 10-11 l także osobiście silnik krokowy uważam za dobrodziejstwo tylko trzeba umieć go ustawić.

i dodam

Dodam że po roku nigdy mi gaz nie strzelił, pada pompa paliwa i autko kuleje na benzynie ale na gazie idzie idealnie. W trasie zeszłem przy prędkości nie przekraczającej 120 do 8,8 l/100km. Silnik nie gasnie, nie przerywa ogólnie poza tym że żłopie olej jestem z niego zadowolony. Logisek nie napisałeś czy masz założony odpowiedni mikser czy rury wpięte w kolanka ssące bo takie patenty juz widziałem przy tym silniku? Elektronike polecam ale ustawioną tak jak napisałem a nie inaczej - to moje zdanie. Ten sam silnik jest w audi tylko nazywa sie 6A i tez smiga na gazie - widziałem. Jedna moja uwaga - silnik głupieje gdy nieszczelne sa układy podciśnień i ty żadna regulacja nic nie da.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #30 3166853
    1303mariusz
    Poziom 12  
    witam
    wracając do mojego problemu zdiagnozowałem go poraz kolejny i pokazał błąd 2232-masowy czujnik przepływu powietrza
    co o tym myślicie
    czy cały ten wtrysk nadaje się do wymiany?

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z ustabilizowaniem wolnych obrotów w silniku VW Passat 2.0 16V 9A z 1991 roku z instalacją LPG opartą na parowniku AG CENTRUM Italy i prostym zaworem ręcznym. Główne trudności to gaśnięcie silnika przy wyhamowywaniu i pracy na luzie, nasilone przez automatyczną skrzynię biegów i klimatyzację. Wskazano, że silnik KE-Jetronic wymaga instalacji z kompensacją powietrza do reduktora, co zapobiega zalewaniu silnika gazem przy niskich obrotach. Zalecane jest zastosowanie porządnego komputera gazowego oraz solidnego reduktora z kompensacją, np. LANDI RENZO lub BRC AT90. Wymiana membran w reduktorze i uszczelnienie układu kompensacji poprawiły sytuację, ale wolne obroty nadal nie są stabilne. Problemy mogą wynikać z uszkodzonego potencjometru przepływomierza powietrza (błąd 2232) lub innych elementów wtrysku mechanicznego. Odczyt i kasowanie błędów diagnostycznych (kody migowe lub podłączenie do VAG) jest wskazane dla dalszej diagnostyki. Użytkownicy podkreślają, że silnik 9A na LPG bywa problematyczny, ale prawidłowo dobrana i skalibrowana instalacja z elektroniką może poprawić pracę i zmniejszyć zużycie paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA