logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Deskpro EP P550E - BIOS nie włącza się po przerwanym upgrade, co robić?

Peter79 19 Wrz 2006 11:45 1740 10
REKLAMA
  • #1 3034835
    Peter79
    Poziom 10  
    Witam, wykonywałem upgrade bios i na złość podała mi dyskietka podczas aktualizacji, zmuszony byłem resetować komputer i teraz nic się nie włancza (znaczy się fizycznie komp się odpala). Co mogę zrobić aby dostać się do do ponownej do kompa.
    Jest to komputer Compaq deskpro EP P550E z chipsetem intela 810.
    proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3034848
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zaprogramuj kość na innym komputerze lub programatorze.
  • REKLAMA
  • #3 3034874
    Peter79
    Poziom 10  
    A jak to się robi? Nie mogę nic zrobić na tym kompie bo w tym momencie nie mam innego pod ręką.
  • #4 3035056
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Zawsze możesz udać się z kompem do serwisu komputerowego - tam Ci na pewno pomogą i na nowo zaprogramują kość :)
    Ewentualnie popytaj znajomych - może ktoś z nich dysponuje programatorem kości EEPROM...

No i jedna rada na przyszlość - upgrade biosu wykonuj z PEWNEGO nośnika. Oszczędza to wielu zmartwień.

Pozdrawiam i powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #5 3035272
    Peter79
    Poziom 10  
    Rozmawiałem z serwisem i gościu twierdzi ze do tej płyty nie ma mozliwosci przeprogramowania biosu.
    Mam płytę:
    HENDRIX
    PWA PWA HENDRIX MOTHER DB
    P/N: 411702200001
    chipset: INTEL 810E
    od DESKPRO EP P550E
  • #6 3035787
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak można bios uaktualnic z dyskietki to z programatora też.Może być np.bios bez podstawki,wlutowany ale taka mozliwość jest.Z drugiej strony nie wiem czy gra warta świeczki skoro za pprawie takie same pieniądze jak usługa serwisowa można kupić płytę tej klasy
    http://www.allegro.pl/4274_socket_370_p_iii_cel_via_c3_.html?order=t&view=gtext
  • REKLAMA
  • #8 3036980
    Peter79
    Poziom 10  
    Dzięki za info ale wszystkie podane rozwiązania w mojej płycie nie ruszyły. Sa może jakieś inne sposoby aby wgrać ponownie bios z dyskietki.
  • #9 3037256
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Peter79 napisał:
    Dzięki za info ale wszystkie podane rozwiązania w mojej płycie nie ruszyły. Sa może jakieś inne sposoby aby wgrać ponownie bios z dyskietki.

Z dyskietki nie wgrasz, bo masz wykasowany bios, a bios jest odpowiedzialny min. za uruchomienie płyty gł, prosecora, odpowiednie ustawienie dysków twardych i start napędu FDD. Teraz najwyżej możesz zmienić kość biosu na taką z poprawnie wgranym biosem, zaprogramować ją programatorem (zrobią to zapewne w serwisie), lub kupić nową całą płytę
  • #10 3037785
    Peter79
    Poziom 10  
    Ok, sądze że temat się wyczerpał, kupię inną płytę. :cry::cry:
    Proszę o zamknięcie tematu.
  • #11 3039275
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Peter79 napisał:
    Ok, sądze że temat się wyczerpał, kupię inną płytę. :cry::cry:
    Proszę o zamknięcie tematu.

Zamyka się taką złotą kłudeczką obok przycisku z drukarką na dole strony, to tak na przyszłość :wink:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas aktualizacji BIOS-u w komputerze Compaq Deskpro EP P550E z chipsetem Intel 810 doszło do przerwania procesu z powodu problemów z dyskietką, co spowodowało, że komputer się uruchamia fizycznie, ale BIOS nie działa i system nie startuje. Próby ponownego wgrania BIOS-u z dyskietki są nieskuteczne, ponieważ BIOS jest wykasowany i niezbędny do inicjalizacji płyty głównej oraz urządzeń. Możliwe rozwiązania obejmują zaprogramowanie kości BIOS na innym komputerze lub za pomocą programatora EEPROM, co zwykle wykonuje serwis komputerowy. Jednak w przypadku tej płyty (HENDRIX PWA HENDRIX MOTHER DB, P/N: 411702200001) serwis twierdzi, że nie ma możliwości przeprogramowania BIOS-u. Alternatywnie można wymienić kość BIOS na zaprogramowaną lub zakupić nową płytę główną. Próby innych metod, takich jak wskazane instrukcje z internetu, nie przyniosły efektu. Ostatecznie zdecydowano się na zakup nowej płyty głównej, gdyż naprawa BIOS-u w tym modelu jest nieopłacalna lub niemożliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA