logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100 nie włącza się po upadku z 3 metrów - jak zdiagnozować?

eprom 19 Wrz 2006 11:49 1986 7
REKLAMA
  • #1 3034853
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Witam problem z tym telefonem jest taki ze spadł a jakiś 3 metrów do trawy.Jakiś czas chodzil potem sie wyłączył i nie można go załączyc nawet nie reaguje na ładowarke.Zewnętrznie ani w srodku nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych.Jak zdiagnozować uzkodzenie w tym foniku,moze posiada ktoś schemat .rosze o pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 3034878
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    schematy sąprzyklejone u góry listy tematów.
    jeżeli nie rozbierzesz telefonu to możemy zgadywać i zgadywać. może woda się dostała?
  • REKLAMA
  • #3 3035222
    dziuba
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jak masz dostep do jakiegos boxa to zrob chk, bedzie w8iadomo czy uklady startuja
  • REKLAMA
  • #4 3035227
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Rozbierz i sprawdz czy sa slady wilgoci, jesli tak to mycie w wanience, jesli nie to od razu grzanko (uwaga na klejonego UEM'a).

pozdrawiam
  • #5 3035367
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    No właśnie go rozebrałem fonik jest suchutki i brak śladow uszkodzenia mechanicznego.Podjade do kolegi ktory posiada takie różne zabawki do tego.A w schematach niestety niema dokładnie tego co potrzebuje czyli coś w rodzaju serwisówki
  • REKLAMA
  • #6 3885543
    MirekMisiek
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    witam mam pytanie tak z ciekawości co to znacz klejony uem?
  • #8 3886028
    MirekMisiek
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    acha to ja u siebie w noki 6100 mam taki jaden procek nie wiem od czego on jest napis na nim taki 4376001 gk0wh le CHN GK 504 i właśnie pod niem jest coś takiego czarnego w jednym miejscu rozlanego po takich małych jak by kondensatorach a w ogóle to ona tez nie chce się włączyć i nie wiem od jakich pomiarów zacząć;/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 6100 przestał się włączać po upadku z około 3 metrów na trawę. Urządzenie nie reaguje na ładowarkę, a zewnętrznie i wewnętrznie nie widać uszkodzeń mechanicznych ani śladów wilgoci. Zalecane jest rozebranie telefonu i sprawdzenie obecności wilgoci, a w przypadku jej wykrycia – oczyszczenie w wanience ultradźwiękowej. Wskazano na możliwość uszkodzenia układów scalonych, szczególnie tzw. klejonego UEM, który jest zalany czarną masą utrudniającą demontaż. Do diagnozy przydatne mogą być schematy serwisowe dostępne na forach oraz użycie specjalistycznych narzędzi diagnostycznych (boxów) do sprawdzenia startu układów. Jeden z użytkowników opisał podobny problem z procesorem oznaczonym numerem 4376001 gk0wh, pod którym znajduje się czarna masa rozlana na kondensatorach, co komplikuje pomiary i diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA