logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego SHARP AR-153 drukuje bladą lewą stronę? Jakie mogą być przyczyny?

Samuraj 19 Wrz 2006 17:36 2231 12
REKLAMA
  • #1 3036021
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Mam problem z kopiarką SHARP AR-153.
    Nie znam się na tym sprzęcie, ale objawy są takie, że cześć strony jest jakby niedoswietlona, wydruk jest blady. Najlepiej widać to na ramkach i w tekście na całej stronie.Cała lewa strona jest wyrażanie słabszej jakości. Ten sam efekt zaobserwowałem w przypadku kopiowania jak i drukowania. Gdzie szukać problemu? To typowa usterka czy coś nowego??
    Raczej sam nie będę tam grzebał, ale chce zaciągnąć opinii fachowców, co to może być.
    Dziwie się tylko że po tak małym przebiegu (ok. 1,5k kopii) wystąpiła już usterka, czy to jakoś świadczy o sprzęcie czy tak się akurat trafiło?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3036461
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Po pierwsze wyczyść optykę, choć jeśli wydruk też kiepski to nie pomoże
    Drugie i napewno pomoże to zabrudzona jest szybka nad bębnem, stąd jedna strona może być bledsza
    Trzecie ale mało prawdopodobne zabrudzone lustra lasera i polygonu, lecz jak piszesz przy takim małym przebiegu trochę nie realne (no chyba że straszne warunki pracy)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3036583
    nagi57
    Poziom 13  
    Witam.
    cezar80 ma rację. Na 99% krawędzie luster poligon motor przybrudzone. Niestety w tej kopiarce trzeba trochę rozkrecić żeby dostać się do lasera. Proponuje w trybie serwisowym kodem 64 wydrukować test. Jeśli będzie blado z jednej strony to 1% na brudną elektrodę nad bębnem a 99% stawiam na laser.
  • REKLAMA
  • #4 3036627
    Samuraj
    Poziom 35  
    Jak mówiłem sam paluchów wtykać tam zamierzam, ale mimo wszystko dzięki za opinie.
    Dziwi mnie tylko fakt, że kopiarka chodzi od maja albo od kwietnia. Kupiona nowa a już brudne lustra.
    Sterylnie to może i ona nie ma, typowa praca w biurze, ale syf po kątach też się nie wala.
    Co będzie za rok, albo dwa, jak ona po pół roku eksploatacji wymaga czyszczenia? Tym bardzie po tak małym przebiegu.
    Dobrze, że jest na gwarancji. Tylko boli mnie fakt wyłączenia jej z eksploatacji, zaraz będą krzyki, a to pewnie na 2 dniach się nie skończy, bo musi lecieć do Pruszcza.
    Może ktoś ma jeszcze jakieś opinie, bardzo jestem ciekaw.
    Tyle dobrego w tej sytuacji, że dowiedziałem się, że nie jest to jakieś uszkodzenie typowe, spowodowane złą eksploatacją (póki co, i mam nadzieje, że tak zostanie).
    Zadzwonie jutro do serwisu zobacze co oni wymyślą :D
  • #5 3037056
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    jak chcesz jednak pogrzebać i potrafisz wyjąć bęben to przeczyść nad nim tą szybkę gdzie trafia na niego obraz Zdarzało się we wcześniejszych modelach że podwijał się mylar w wywoływaczce i zapylało to owe lustro
    Pozdrawiam
  • #6 3039912
    nagi57
    Poziom 13  
    Proponuję doczytać gwarancję. Gwarancja nie obejmuje czynności związanych z czyszczeniem,wymiana materiałów eksploatacyjnych. Piszesz pół roku. To możliwe, że doszło do zabrudzenia optyki. Widziałem osobiście jak wygląda kopiarka po remoncie na piętrze niżej. Gwarancja obejmuje wady z winy producenta (mniej więcej), ale nie konserwacja, którą zgodnie z gwarancją musisz wykonać, co określony przebieg (9 do 13 tys.), ale nie rzadziej niż pół roku (tyle ja wpisuje,ale różny czas wpisują inni serwisanci).To tak jakbyś żądał od serwisu odkurzania w samochodzie, bo przecież z błotem nie wchodzisz a jest brudno.Inna rzecz. Ja takie czyszczenie wykonuję na miejscu u klienta.Zajmuje to max godzinę. Jest trochę rozkręcania,ale nosić kopiarkę w tą i spowrotem.Trudno też mówić o usterce ot zwykłe czyszczenie.Miałem wrażenie, że rozmawiamy z serwisantem, który potrzebuje pomocy w lokalizacji problemu, ale chyba się myliłem skoro piszesz, że masz zamiar zawozić do serwisu (Pruszcz - to pewnie do "znanej" firmy na T z L na końcu) Skąd te wnioski:
    Cytat:
    Tyle dobrego w tej sytuacji, że dowiedziałem się, że nie jest to jakieś uszkodzenie typowe, spowodowane złą eksploatacją (póki co, i mam nadzieje, że tak zostanie).
  • #7 3059890
    Samuraj
    Poziom 35  
    Cytat:

Gwarancja obejmuje wady z winy producenta (mniej więcej), ale nie konserwacja, którą zgodnie z gwarancją musisz wykonać, co określony przebieg (9 do 13 tys.), ale nie rzadziej niż pół roku (tyle ja wpisuje,ale różny czas wpisują inni serwisanci).To tak jakbyś żądał od serwisu odkurzania w samochodzie, bo przecież z błotem nie wchodzisz a jest brudno.Inna rzecz

Zadałem pytanie na forum tylko i wyłącznie na celu zapoznania się czy to jest uszkodzenie czy problem z eksploatacją.
    Co do konserwacji po 1500 kopiach to wybacz, mając na przykład samochód to tak jak byś wyjechał z salonu i rozpadła Ci się opona. Wiem, że należy je zmieniać, ale nie po tygodniu jazdy (po 1500 kopi), albo inny przykład wzięty z życia jak by ci poszła uszczelka pod miską olejową i zaczął olej lecieć.
    Pewnie Ty będąc na miejscu mechanika lub sprzedawcy tego szczęśliwego samochodu powiedziałbyś ze, co jakiś czas należy wymieniać uszczelki i opony i nie obejmuje tego gwarancja.
    Tak, więc mimo wszystko po tak małym przebiegu będę się upierał ze jest to wada, lub jakiś błąd fabryczny (nie znam dokładnej genezy tego problemu).
    Jeśli miałeś kontakt z tymi kopiarkami będąc serwisantem, (bo tak wnioskuje po fachowej wypowiedzi) powinieneś wiedzieć ze w ten model kopiarki mechanicznie praktycznie nie różni się od starszych modeli i tam też występował ten sam problem.
    Takiej informacji udzielił mi serwisant z firmy na T. Był wręcz zdziwiony, że w nowym modelu nie poprawiono tego i problem się powtarza.
    Jeśli nie sprzedawałeś lub serwisowałeś tego modelu to przepraszam, że wjechałem na Ciebie, ale nie to miałem na celu, lecz wyrażenie mojej opinii na temat gwarancji i co ona obejmuje.
  • REKLAMA
  • #8 3060230
    print

Poziom 16  
    Ocena: 21
    A czy kopiarka stoi równo. Czy tył kopiarki nie jest wyżej/niżej.
    Jeżeli kopiarka nie stoi równo to developer rozkłada się nierównomiernie i może być jedna strona kopii jaśniejsza.
    Konto firmowe:
    Printservis
    ul. Władysława Reymonta 6, Elbląg, 82-300 | Tel.: 55 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.printservis.elblag.pl
  • #9 3060246
    Samuraj
    Poziom 35  
    Raczej równo, z poziomnicą tam nie latałem :D
    Typowa wnęka w ścianie (odstęp z każdej strony ok 50cm).
    Ale ten developer dał mi do myślenia, sam sypałem i z tego co pamiętam wydawało mi sie go dużo a na forum zlecali wsypać cały, mi trochę go zostało w opakowaniu. Muszę to sprawdzić.
  • #10 3060264
    maga18
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Sprawdź czy ten developer nie dostał się na listwę na wywoływaczce (taka wąska biało-żółtawa mad wałkiem magnetycznym).Jeśli tak to wyczyść ją tam nie może być developeru, listwa musi być czysta bo inaczej wychądzą cuda-wianki.
  • #11 3063053
    nagi57
    Poziom 13  
    Wybacz, ale nie znam szczegółów z „życia” tej kopiarki.Chciałem jedynie zwrócić Ci jedynie uwagę, że warunki, w jakich pracuje kopiarka też mogą mieć wpływ na częstotliwość konserwacji. Co do opon w samochodzie? Na co dzień poruszam się po takim mieście (tak dziurawym), że możliwe jest uszkodzenie w tym samym dniu, co zakup. Gwarancja obejmuje wady "z winy producenta". Tak jest przynajmniej kiedy ubezpieczy sie opony w Oponeo.pl Co tak naprawdę się wydarzyło może ocenić tylko serwisant, który "dotknie" urządzenie? Przesądzanie o winie na odległość,lub nie znając istoty problemu jest delikatnie mówiąc głupotą.
  • Pomocny post
    #12 3064151
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Samuraj napisał:
    ......... sam sypałem i z tego co pamiętam wydawało mi sie go dużo a na forum zlecali wsypać cały, mi trochę go zostało w opakowaniu. Muszę to sprawdzić.
    sam sypałeś, czyli nie ma gwarancji . Brak raportu instalacji kopiarki przez autoryzowany serwis.

developer trzeba wsypać cały inaczej nie rozłozy sie równomiernie i bedą jasne pasy lub plamy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kopiarka SHARP AR-153 drukuje bladą lewą stronę z powodu nierównomiernego naświetlenia, co objawia się słabszą jakością wydruku i kopiowania na lewej części kartki. Przyczyną mogą być zabrudzenia optyki, zwłaszcza szybki nad bębnem światłoczułym, zabrudzone lustra lasera lub poligonu, a także niewłaściwe rozłożenie developera. Zaleca się wykonanie testu serwisowego (kod 64) w celu diagnozy. W przypadku niewystarczającej ilości developera nałożonego na bęben mogą pojawić się jasne pasy lub plamy. Problem pojawił się po niewielkim przebiegu około 1500 kopii, co budzi wątpliwości co do jakości sprzętu lub ewentualnej wady fabrycznej. Czyszczenie optyki i uzupełnienie developera rozwiązało problem. Wskazano, że gwarancja zwykle nie obejmuje czynności konserwacyjnych takich jak czyszczenie czy uzupełnianie materiałów eksploatacyjnych, które powinny być wykonywane regularnie, jednak szybkie pojawienie się usterki może świadczyć o defekcie. Równomierne ustawienie kopiarki oraz czystość listwy na wywoływaczu również mają wpływ na jakość wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA