logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 4L - Jak usunąć pionowy biały pasek po lewej stronie wydruku?

master9 19 Wrz 2006 20:03 2925 7
REKLAMA
  • #1 3036470
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam mam drukarkie jak w tytule i drukuje nieżle lecz po lewj stronie zostawia pasek pionowy około 1-2mm. Przeczyściłem optykie i nic na innych tonerach tak samo. Co robić
  • REKLAMA
  • #2 3037870
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    sprawdz wałek teflonowy w piecu ( one chyba maja Wałek) czy nie zuzyty i oklejony tonerem.
  • REKLAMA
  • #4 3038218
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    a sam laser wyczyściłeś, szczególnie te zakrzywione lustra oraz sam polygon gdy ma boki zabrudzone będzie taki objaw
  • #5 3038899
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Panowie gdyby laser był brudny to byłby biały pas. Jeżeli wałek jet ok to wg mnie pozostaje sprawa rolki ładującej lub jej zasilania
  • REKLAMA
  • #6 3039092
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    do poprzednika:
    A jaki jest temat postu, przecież chodzi o biały pas
  • #7 3039596
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    A ja proponuję pooglądać dokładnie kasetę z tonerem, a w szczególności szczelinę przez którą pada wiązka lasera na wałek światłoczuły czy coś tam nie wpadło i nie zasłania bębna.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W drukarce HP LaserJet 4L pojawia się pionowy biały pasek o szerokości 1-2 mm po lewej stronie wydruku. Problem nie ustępuje po czyszczeniu optyki ani wymianie tonerów. Sugerowano sprawdzenie wałka teflonowego w piecu, który może być zużyty lub pokryty tonerem, jednak wałek był w porządku. Podejrzewano również zabrudzenie lasera, zwłaszcza zakrzywionych luster i polygonu, które mogą powodować takie defekty, ale zabrudzenie lasera zwykle skutkuje białym pasem. Kolejną wskazówką była rolka ładująca lub jej zasilanie. Ostatecznie dokładna inspekcja kasety z tonerem wykazała, że problemem jest zabrudzone lub uszkodzone lusterko, które kieruje wiązkę lasera na bęben światłoczuły, co powoduje powstawanie pionowego białego paska na wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA