logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate Barracuda 200GB - partycje zmieniają status na nieznana

Spoilero 30 Sie 2007 22:46 2118 9
REKLAMA
  • #1 4234121
    Spoilero
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam poważny problem z dyskiem twardym. Może zacznę od początku:
    Dysk twardy często nie chciał mi zacząć pracować przy starcie komputera. Często przewracałem nim na różne strony, bo zauważyłem, że jak jest do góry nogami to działał. Aż wkońcu dzisiaj w ogóle nie chciał się włączyć. Wujek podpowiedział mi, że może to być wina zasilacza. Wymieniłem zasilacz i było ok. Podczas startu systemu pojawił mi się napis nie mozna znaleść pliku... i nie zdążyłem przeczytać bo zrobił się czarny ekran. Dysk nie chciał zastartować. Próbowałem wgrywać windowsa od początku ale przy wyborze partycji do zainstalowania pojawiło mi sie coś dziwnego. (Dysk 200gb Seagate Barracuda podzielony na 4 partycje: C, D, E, F po 50gb każda). Przy wyborze partycji do instalacji pojawiło mi się:
    -Partycja C [nieznana]
    -Partycja D [NTFS]
    -Partycja E [nieznana]
    -Partycja F [NTFS]
    Następnym razem D również pojawiła się jako nieznana a za trzecim razem już D powrocila do NTFS. Próbowałem zainstalować Windowsa na C ale pojawił mi się napis, że nie można zainstalować bo dysk jest źle podłączony lub uszkodzony. To samo na partycji F. Nie probowalem na D bo tam mam takie pliki (rodzinne zdjęcia od paru lat), których NIE MOGE stracic.
    Nie wiem co mnie podkusiło żeby rozkręcić dysk. Na szczęście nie udało mi się tego do końca zrobić i tylko na kilka mm odchyliłem górną płyte i spowrotem ją skręciłem.
    Podłączyłem mój stary dysk z starego komputera 6gb.
    Sam ten dysk chodzi i zainstalowalem na nim windowsa i jest wszystko pięknie dziala.
    Próbowałem ten 200gb podłączyć jako drugi ale zaraz po ekranie ladowania się windowsa XP (ładownie się zielonego paska) robi się czarny ekran i nic dalej się nie dzieje. Jak podłączyłem dysk 6gb jako Master a 200gb tak, żeby mi wykrył tylko 32gb to włącza mi się normalnie windows i te 32gb jest jako niesformatowana druga partycja. Gdy podlaczam 200gb jako Master a 6gb jako slave to pojawia mi sie zaraz po starcie komputera napis "blad odczytu systemu" a jak w ogole nie wloze zworek albo nie wloze tylko w jednym z dyskow to zatrzymuje sie na tym ekrania gdzie sie klika delete zeby pojawil sie bios i nie idzie dalej. Biosa tez sie uruchomic nie da.
    Wie ktos co to moze byc za problem, jak temu zaradzic i jak odzyskac dane z 200gb partycja D?
    PLZ pomozcie mi! sprawa zycia lub smierci te zdjecia i inne dane z tego dysku!
  • REKLAMA
  • #2 4234131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4234192
    Spoilero
    Poziom 10  
    Tak instaluje windows XP SP2 Professional.
    Jak mam sprawdzic nie w windowsie?
    Sry nie znam sie na tym
  • REKLAMA
  • #4 4234254
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Dysk Seagate Barracuda 200GB - partycje zmieniają status na nieznana
    Daje 59 wyników.
  • REKLAMA
  • #5 4234264
    monak
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Podłączenie dysku 200 gb jako slave i uruchomienie systemu z innego dysku fizycznego to dobry kierunek.
    Możesz też podłączyć 200 gb jako master ale w biosie ustawić sekwencję startową tak by komp startował z napędu cd/dvd i w ten napęd włożyć bootowalny cd z programem do odzyskiwania danych i partycji - było parę takich w pcwk i chipie lub "komputer swiat ekspercie".Podstawą jest zawsze rozpoznane dysku w biosie - jeżeli bios prawidłowo rozpoznaje dysk to jest nadzieja , jezeli nie to szkoda gadać w szczególności z powodu "Często przewracałem nim na różne strony" ...
  • #6 4234312
    Spoilero
    Poziom 10  
    BIOS wykrywa pieknie dysk 200gb jak jest podlaczony jako slave a ten 6gb jako master. Jak podlacze odwrotnie to zacina mi się komputer na samym poczatku i nawet nie mogę biosa włączyc. Troche poczytałem o tym w innych tematach bo widzialem ze ktos mial podobny problem ale tyle tam badan, programow wymienionych itp. ze ja poprostu nie wiem co zrobic bo akurat w tym temacie jestem zielony.
  • REKLAMA
  • #7 4234428
    monak
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    dzisiaj już ci nie pomogę , jedno musisz wiedzieć niestety nie da sie lekko łatwo i przyjemne uratować twardziela. Najpierw trzeba poznać podstawy i zasady, oprogramowanie. Czyli nauka i praca przed tobą jeżeli nie masz czasopism komputerowych , to szukaj w necie, kazde czasopismo ma stronę , jest też elektroda, i jej archiwa. Dobranoc!
  • #8 4234540
    Spoilero
    Poziom 10  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic805311.html
    Moja sytuacja przypomina tą sytuacje jak 2 krople wody z tą różnicą że ja nie mam drugiego dysku z win98 ale mam drugi dysk z winxp. Niestety nie startuje mój 200gb gdy go podlacze jako slave do tego zapasowego.
  • #9 4238074
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Spoilero napisał:
    Troche poczytałem o tym w innych tematach bo widzialem ze ktos mial podobny problem ale tyle tam badan, programow wymienionych itp. ze ja poprostu nie wiem co zrobic bo akurat w tym temacie jestem zielony.

Niestety nic samo nie przychodzi nawet stosowna wiedza. Gdyby kolega dokładnie czytał, to, co pisza inni z całą pewnością wiedziałby co zrobić w swoim przypadku.
    Jeżeli kolega nie wie, co zrobić, to najbezpieczniej jest oddac taki dysk do specjalistycznego serwisu komputerowego w swoim mieście i pozostawić to w rękach osób, które mają wiedze i praktykę. W innych przypadkach "zielona wiedza" raczej szkodzi, niż pomaga.

Pozdrawiam
  • #10 4238506
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Jeśli już zabierasz się za odzysk tak dużych ilości danych , to musisz przeznaczyć na nie dodatkowy i też równie duży dysk . Gdzie te odzyskane dane chciałbyś przenieść ? Z dysku 200 GB na 6 GB ? To niestety niemożliwe do wykonania , szczególnie za jednym podejściem . Z drugiej strony , jeśli twoje doświadczenie w tym temacie jest małe , to może zakończyc się tragicznie dla danych . Decyzja oczywiście należy do ciebie .
    Inna sprawa , że danych na NTFS-ie , nie zobaczysz w Win98 bez dodatkowego oprogramowania/patchy . FAT32 nie widzi/rozpoznaje NTFS-a .
    P.S. Dlaczego rozkręcałeś ten dysk ? Tego robić bez wyraźnej potrzeby nie należy !

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dysku twardego Seagate Barracuda 200GB podzielonego na cztery partycje po 50GB każda, które zmieniają status między "nieznana" a "NTFS". Dysk miał problemy z uruchamianiem, działał tylko w określonej pozycji fizycznej, a po wymianie zasilacza pojawiły się błędy podczas startu systemu i instalacji Windows XP SP2. BIOS prawidłowo wykrywa dysk jako slave, natomiast podłączenie jako master powoduje zawieszanie się komputera. Próby instalacji systemu kończą się problemami z rozpoznaniem partycji. Zalecane jest sprawdzenie dysku narzędziem MHDD (polecenie 2xF4) uruchamianym z bootowalnego nośnika, a także uruchomienie systemu z innego dysku lub z płyty CD z programem do odzyskiwania danych. Wskazano, że odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku wymaga wiedzy i odpowiedniego sprzętu, a nieumiejętne działania mogą pogorszyć sytuację. Sugerowano oddanie dysku do specjalistycznego serwisu. Dodatkowo podkreślono, że przenoszenie danych z większego dysku na mniejszy (200GB na 6GB) jest niemożliwe, a system Windows 98 nie obsługuje NTFS bez dodatkowego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA