logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy piecyk gitarowy 15 W uciągnie paczke 4 x 8" ???

fuli5 22 Wrz 2006 14:34 2028 11
REKLAMA
  • #1 3045953
    fuli5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Posiadam skonstruowana własnoręcznie paczke gitarową 4x 8" na głośnikach TESLA ARZ o ile sięnie myle 4 Ohm

Gram juz na niej jakiś rok a jest [podłączona do starego gramofonu UNITRA który ma w sobie wzmacniacz o ile sie nie myle to chyba jakieś 5W i gra to bardzo głośno i dpobrze .... szczególnie jak podgłosnie multiefekt wpięty we wzmacniacz

ALE czy jak bym kupił jakiś tandetny piecyk gitarowy o mocy 20W RSM i kabelki łaczące wzmacniacz z głośnikiem w piecu podpia pod moja paczke to czy to zadziała dość głośno ?? czy nie spali to piecyka gitarowego ??

Moja UNITRA w sumie rozwala ta paczke jak się da na FULL Volume :)

I jeszcze jedno czy zadziała to też jak nie odłącze głośnika z pieca czyli poprostu dolutował bym kabelki :) :)

W mojej paczce gitarowej kabelki sa połączone jakos tak że ida na około czyli z jednego głośnika od + do drugiego do - to chyba jest SZEREGOWO

Prosze o pomoc bo jestem zielony w tych sprawach
  • REKLAMA
  • #2 3284955
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    ogółem jest tak, jak kupisz jakiś tandetny piecyk to tandetnie bedzie grał, jeżeli bedzie to coś w drewianej obudowie, i będzie ważyć chociaż 2 kilo to już będzie dobrze. Ważne zeby twoja kolumna nie miała mniej omów niż głosnik w piecyku. Dużo piecyków ma wyjście na osobny głośnik. Podłączenie twojej paki pod głośnik w piecyku (dolutowanie kabelków) nie wchodzi w grę, gdyż jeżeli twoja paka ma 4R i głosńik wp iecy ma 4R to połączone to równolegle da 2R - i takie zestawienie w połączeniu z tandetnym piecykiem śmierdzi alkaidą (zjara się po naszemu mówiąc). Jeżeli odłączysz głosnik z piecyka, i podłączysz swoją paczkę, będzie wszystko w 100% OK i będzie to bardzo głośno grać. Jak chcesz to mogę zasugerować jakiś piecyk który mozesz kupic, ew. wyjąć z niego sam wzmacniacz i reszte elektroniki, wsadzić do swojej paki (lub w oddzielną mała obudowę) a w obudowie od piecyka dorobić wejście, ze wzmacniacz będziesz mógł podączyć pod głośnik z pieca i grać w domu - targanie 4x8" nie jest najprzyjemniejszą rzeczą na świecie. Jeszcze lepszym rozwiazaniem było by dorobienie z tyłu piecyka gniazda wyjściowego, i przełącznika, będziesz mógł wybierać GŁOŚNIK W PIECU/TWOJA PAKA. Więcej rozwiazań mi nie przychodzi do głowy. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to daj znać.
  • #3 3285122
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    zapewne jest to tesla ARZ 6608 i tak w nawiasie to ma 10" :) jezeli sa to te glosniki to znaczy ze paka ciagnie 120W RMS (wiem bo robie taka dla kumpla) nie jestem przekonany czy bedzie to brzmiec dobrze. na wyzszych poziomach glosnosci moze sie dlawic. poza tym juz nawet sam wzmacniacz w takim piecyku jest szajski. radze zainwestowac w jakies tansze kombo ale wiekszej mocy np 90 - 100W powinno wystarczyc.

http://www.allegro.pl/item145162306_ldm_ga_100.html

http://www.allegro.pl/item146033351_head_peavey_rock_master_120w_lampa_usa_okazja_.html
  • REKLAMA
  • #4 3288952
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    :-) jakies dziwne te 6608 . Nie wiem ja kolega mierzy swoje glosniki ale 20 cm to nie jest 10" tylko 8". A skad te 120W ?
    Pozdrowienia
  • #5 3289759
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    aca napisał:
    Hi,
    :-) jakies dziwne te 6608 . Nie wiem ja kolega mierzy swoje glosniki ale 20 cm to nie jest 10" tylko 8". A skad te 120W ?
    Pozdrowienia

Bo 4 * 30W = 120W ? :)
  • REKLAMA
  • #6 3289852
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    dzieki Wiliam. Kurcze ja caly czas myslalem ze one maja tylko 20 W RMS.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #7 3290026
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    aca napisał:
    Hi,
    Pozdrowienia

No z tego co wiem to ARZ 6608 ma nie 20 tylko 25cm=10"
  • #8 3290574
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    nie wiem jaka linijke Ty posiadasz, ale moja pokazuje 20cm ( przemierzylem wszystkie moje glosniki - 10 sztuk ). A tu masz link do producenta ( jesli nie wierzysz mojej linijce ) http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=114&catit=186&l=4 . I faktycznie stoi 30W.
    Pozdrowienia.
    P.S. Wersja 4 Ohmowa tez ma 20 cm ;-)
  • #9 3291642
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Cytat:
    No z tego co wiem to ARZ 6608 ma nie 20 tylko 25cm=10"

nie miales tego glosnika w rekach, a upierasz sie jak glupi. Na jakich podstawach?

do autora tematu - to nie unitra rozwala paczke, to unitra sie dlawi...
    najlepszym rozwiazaniem byloby kupno jakiejs nieduzej i taniej "glowy" gitarowej...i po problemie.

kupowanie komba 100 watt to nie ma zupelnie sensu, bo po co ci wtedy paczka? kombo z powodzeniem ja zastapi :|
  • #10 3293501
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    a ja mówie ze ten wzmacniacz z takiego komba 15 watt narobi niezłego hałasu. Sam mam pod gitarke podpięte malitkie combo 10 watt i paczkę od eltrona100 (2xgd30/50) i nic sie nie dławi. Unitara - fakt moze być przesterowana, szczególnie gdy masz podpięty jeszcze jakis efekt do tego. Polecam małe combo, i w przypadku potrzeby większej mocy podpinać twoją paczkę
  • #11 3386007
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Mam paczkę 2*ARZ6608... Na allegro wyszukałem następujące głośniki:

http://www.allegro.pl/item151502106_glosnik_sze_pasmowy_gitarowy_10_25cm_8_ohm.html

ICOON szerokopasmowy gitarowy , 10" 8 Ohm

Średnica : 255 mm
    Średnica otworu montażowego: 232 mm
    Głębokość: 114 mm
    Waga: 1,3kg
    Częstotliwość rezonansowa F0 : 55 Hz
    Pasmo przenoszenia : 55 - 11000 Hz
    Moc : 250 W
    Efektywność: 93 dB
    Qts 1,2
    Magnes 17,5 Oz
    Vas 84dm3

Z tśą mocą to wiem że sciema, może mają z 30W, ale czy one faktycznie mają te 93dB skutecznosci?? Czy warto było by zamiast na tych ARZ kolejną paczkę budować na nich??

Pozdrawiam Mariusz.
  • #12 3392078
    trebor_d
    Poziom 15  
    Możliwe, że ta unitra, mimo małej mocy, będzie dawała przyjemne brzmienie po przesterowaniu - to daje wrażenie dużej głośności. Ale co gdy grasz na cleanie? Sprawdź w ten sposób!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia własnoręcznie zbudowanej paczki gitarowej 4x8" z głośnikami TESLA ARZ (prawdopodobnie ARZ 6608, 4 Ohm) do piecyka gitarowego o mocy około 15-20 W. Użytkownik pyta, czy tani piecyk gitarowy o mocy 20 W poradzi sobie z taką paczką i czy nie dojdzie do uszkodzenia wzmacniacza. W odpowiedziach podkreślono, że ważne jest dopasowanie impedancji – paczka 4 Ohm podłączona równolegle z głośnikiem piecyka 4 Ohm da 2 Ohm, co może spowodować uszkodzenie wzmacniacza. Zaleca się odłączenie głośnika piecyka i podłączenie tylko paczki gitarowej. Wzmacniacze o mocy 15-20 W mogą zapewnić wystarczającą głośność, ale tanie piecyki często mają słabe brzmienie i mogą się dławić przy wyższych poziomach głośności. Sugerowano zakup małej głowy gitarowej lub combo o większej mocy (np. 90-100 W) dla lepszego efektu. Dyskusja zawiera także wątpliwości co do rozmiaru głośników ARZ (8" vs 10") oraz ich mocy nominalnej (około 30 W RMS na głośnik, co daje 120 W dla całej paczki). Poruszono też temat skuteczności i jakości innych głośników gitarowych, np. ICOON 10" 8 Ohm o mocy 250 W i skuteczności 93 dB. Wskazano, że Unitra, mimo niskiej mocy, może przesterowywać paczkę, co daje wrażenie dużej głośności, ale nie jest to optymalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA