Padł zasilacz do głośników. Jego prad wyjścia to 9V ~ 700mA. Mogę kupić 9V 500mA lub 1000 mA. Jeżeli tak to który - czy należy szukać takiego na 700 mA ?
Jak padł to jedyne wyjście zajżeć do środka.
Jeśli jest tylko mostek Graetza (ewent. 4 diody) i kondensator, to jest to taki zwykły niestabilizowany.
Jeśli widzisz w środku coś więcej, tranzystory, rezystory, kondensatory, tudzież jakiś stabilizator scalony, to należy przypuszczać, że jest to stabilizowany zasilacz.
Długa historia ale opowiem. Mam router z modemem - podział neostrady na dwa kompy. Kilka dni temu w nocy była gwałtowna burza. Rano router zupełnie nie działał. Coś mnie podkusiło aby sprawdzić, czy to tylko zasilacz od routera padł czy również router. Router ma zasilacz 9V~1A.
Miałem w domu tylko zasilacz od głośników 9V~700mA. Podłączyłem, diody na routerze zapaliły się, niestety komputery - w połączeniu sieciowym pokazywały komunikat - kabel odłączony - doszedłem więc do wniosku że router padł również. Gdy już chciałem wszystko rozłączyć nagle diody na routerze zgasły i tak już pozostało. Oczywiście zarówno zasilacz od głośników jak i ten od routera nie uruchamia głośników - mam więc teraz dwa padnięte zasilacze i jeden router. Ten ostatni mam jeszcze na gwarancji więc spróbuję reklamować a do głośników muszę dokupić zasilacz.
Z tego co piszesz ja obstawiam, że zasilacz jest taki całkiem zwykły, bez stabilizacji napięcia.
Jednak nie dam sobie odciąć głowy, w miare możliwości zajrzyj do środka tego zasilacza.
✨ Padł zasilacz do głośników o parametrach 9V i 700mA. W dyskusji wyjaśniono, że można zastosować zasilacz o takim samym napięciu (9V) i prądzie wyjściowym równym lub większym, np. 500mA jest za mało, natomiast 1000mA będzie działać poprawnie. Ważne jest, aby sprawdzić, czy oryginalny zasilacz był stabilizowany – jeśli tak, nowy również powinien mieć stabilizację napięcia. Rozpoznanie stabilizacji wymaga otwarcia obudowy zasilacza i oceny układu: obecność tylko mostka Graetza i kondensatora wskazuje na zasilacz niestabilizowany, natomiast dodatkowe elementy takie jak tranzystory, rezystory czy stabilizator scalony sugerują stabilizację. Autor opisał również problem z routerem zasilanym 9V 1A, który uległ uszkodzeniu podczas burzy, a próba zasilenia go z zasilacza 700mA od głośników nie powiodła się. W efekcie uszkodzeniu uległy dwa zasilacze i router, który jest na gwarancji. Podsumowując, do głośników należy kupić zasilacz 9V o prądzie co najmniej 700mA, najlepiej z zachowaniem stabilizacji napięcia, jeśli oryginał ją posiadał. Wygenerowane przez model językowy.