Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy ktoś robił ten programator

haid 25 Sep 2006 07:44 1778 12
    haid
    Level 13  
    Mam następujący problem zrobiłem ten programator zaprogramowałem układ AT89S52 podłączyłem do kompa i programator milczy. Z coma komendy do programatora dochodzą i na tym się kończy z mikrokontrolera jakoś komenda wychodzi ale ginie na maxie. Max jest sprawdzony jak wyciągnę AT-eka z podstawki i uruchomię program do sprawdzania komunikacji po RS a na maxie zrobię echo to wszystko jest ok. Problem zaczyna się po wsadzeni w podstawkę AT-eka.

Czy ktoś robił ten programator
    GienekS
    Level 32  
    To tez moze byc blad programu. Czy jest on sprawdzony, cz to sam pisales ?
    haid
    Level 13  
    Program który załadowałem do procka był ściągnięty ze strony producenta tego programatora.
    szymtro
    Level 30  
    A przegladałeś ściągnięty firmware pod względem jego ewentualnej zawartości(czy są tam jakieś liczby czy tylko ff lub 00?).

Moze nie taka prędkość w terminalu?
    haid
    Level 13  
    Ściągnięty firmware przeglądałem są liczby. Prędkością już się bawiłem i nic.
    Bęben
    Level 16  
    Hmmm, a zweryfikowales dane po zaprogramowaniu?
    moze cos poszlo nie tak
    starob
    Level 28  
    Na początek zaprogramowałbym procek tak aby zrobić echo programowe lub nawet tak żeby ciągle wysyłał 0xAA. To będzie fala prostokątna którą będzie można zobaczyć na oscyloskopie (jeśli takowy posiadasz). Układ szkolny musi działąć.
    haid
    Level 13  
    Wczoraj jeszcze pogrzebałem i teraz programator nawiązuje łączność z kompem ale żeby nie było za fajnie to teraz programator nie może sczytać sygnatury z AT89C2051.
    haid
    Level 13  
    Niestety nadal nie rozwiązałem problemu z programatorem, ale zauważyłem że gdy wgram hexa do AT89S52 a następnie umieszczę procka w płyce programatora i podłączę go do kompa odpalę program to komunikacja zachodzi (nadal nie czyta sygnatury procka AT89C2051) ale gdy wyłączę komputer i za jakiś czas włączę go znowu i probuje komunikować się z programatorem to jet lipa i nie działa. Sczytałem procka i program w nim wysypuje się (są jakieś puste dziury).
    Nie wiem dlaczego tak jest że do pierwszego wyłączenia kompa program w procku jest ok a po pierwszym wyłączeniu program wygląda całkiem inaczej.
    haid
    Level 13  
    Miałem wrzucić powyższe złączniki i tu rodzi się problem bo do programowania AT89S52 używam AEC_isp a on otwiera tylko hex, ale zrobiłem tak otworzyłem bin w innym programatorze a potem zapisałem do hex i wrzuciłem go do procka. Mimo że zawartość tych plików różniła się od tych co miałem nadal jest tak samo komunikacja z kompem zachodzi ale sygnatury procka AT89C2051 nie czyta.[/url]
    szymtro
    Level 30  
    W takim razie polece ci zbudowanie czegoś takiego co sie nazywało ez downloader (albo uploader) i było w wersji albo dip40 i dip 20 albo tylko dip20. Programator został opisany też chyba w którymś ep i napewno działa gdyż kiedyś sam go zmontowałem i działał.
    A jeżeli nie musisz używać c2051 i mozesz wybrać s2051 to polecam, troche droższe ale nie potrzeba aż tak rozbudowanego sprzętu budować.

P.S. nie czyta ci tylko tych 2051 czy moze dip 40 też nie? moze coś nie tak z zasilaniem do programowanego uC albo z sygnałem reset? może to 12V na vpp jest cały czas?
    haid
    Level 13  
    No tak ale ten programator o nazwie "ez downloader (albo uploader)" żeby go zbudować wymaga zaprogramowanego AT89C2051. Co do AT89C4051 to nie wiem czy tego czyta poprawnie to nie wiem bo nie próbowałem nie mam takiego procka. Najgorsze jest to że w szufladzie leży złożony willem ale nim to już wogule nie mogę zaprogramować ani AT89C2051 nai AT89S52 jak tylko wcisnę programuj to od razu wywala błąd na pierwszy bicie. Co najciekawsze willem przechodzi wszystkie testy.
    Widocznie mam pecha do programatorów które maja więcej niż pięć przewodów.