logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator AT89S52 - brak komunikacji po włożeniu układu do podstawki

haid 25 Wrz 2006 07:44 1934 12
REKLAMA
  • #1 3054168
    haid
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam następujący problem zrobiłem ten programator zaprogramowałem układ AT89S52 podłączyłem do kompa i programator milczy. Z coma komendy do programatora dochodzą i na tym się kończy z mikrokontrolera jakoś komenda wychodzi ale ginie na maxie. Max jest sprawdzony jak wyciągnę AT-eka z podstawki i uruchomię program do sprawdzania komunikacji po RS a na maxie zrobię echo to wszystko jest ok. Problem zaczyna się po wsadzeni w podstawkę AT-eka.

Programator AT89S52 - brak komunikacji po włożeniu układu do podstawki
  • REKLAMA
  • #2 3054256
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    To tez moze byc blad programu. Czy jest on sprawdzony, cz to sam pisales ?
  • #3 3054270
    haid
    Poziom 13  
    Program który załadowałem do procka był ściągnięty ze strony producenta tego programatora.
  • REKLAMA
  • #4 3055151
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    A przegladałeś ściągnięty firmware pod względem jego ewentualnej zawartości(czy są tam jakieś liczby czy tylko ff lub 00?).

Moze nie taka prędkość w terminalu?
  • #5 3055162
    haid
    Poziom 13  
    Ściągnięty firmware przeglądałem są liczby. Prędkością już się bawiłem i nic.
  • REKLAMA
  • #6 3056915
    Bęben
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Hmmm, a zweryfikowales dane po zaprogramowaniu?
    moze cos poszlo nie tak
  • REKLAMA
  • #7 3056939
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Na początek zaprogramowałbym procek tak aby zrobić echo programowe lub nawet tak żeby ciągle wysyłał 0xAA. To będzie fala prostokątna którą będzie można zobaczyć na oscyloskopie (jeśli takowy posiadasz). Układ szkolny musi działąć.
  • #8 3057648
    haid
    Poziom 13  
    Wczoraj jeszcze pogrzebałem i teraz programator nawiązuje łączność z kompem ale żeby nie było za fajnie to teraz programator nie może sczytać sygnatury z AT89C2051.
  • #9 3061152
    haid
    Poziom 13  
    Niestety nadal nie rozwiązałem problemu z programatorem, ale zauważyłem że gdy wgram hexa do AT89S52 a następnie umieszczę procka w płyce programatora i podłączę go do kompa odpalę program to komunikacja zachodzi (nadal nie czyta sygnatury procka AT89C2051) ale gdy wyłączę komputer i za jakiś czas włączę go znowu i probuje komunikować się z programatorem to jet lipa i nie działa. Sczytałem procka i program w nim wysypuje się (są jakieś puste dziury).
    Nie wiem dlaczego tak jest że do pierwszego wyłączenia kompa program w procku jest ok a po pierwszym wyłączeniu program wygląda całkiem inaczej.
  • #10 3061291
    szymtro
    Poziom 30  
    wrzuć odpowiedni plik z załącznika i powiedz jaki rezultat.
    Załączniki:
    • 89series_v4.bin (3.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 89series_v41.bin (3.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3064370
    haid
    Poziom 13  
    Miałem wrzucić powyższe złączniki i tu rodzi się problem bo do programowania AT89S52 używam AEC_isp a on otwiera tylko hex, ale zrobiłem tak otworzyłem bin w innym programatorze a potem zapisałem do hex i wrzuciłem go do procka. Mimo że zawartość tych plików różniła się od tych co miałem nadal jest tak samo komunikacja z kompem zachodzi ale sygnatury procka AT89C2051 nie czyta.[/url]
  • #12 3064768
    szymtro
    Poziom 30  
    W takim razie polece ci zbudowanie czegoś takiego co sie nazywało ez downloader (albo uploader) i było w wersji albo dip40 i dip 20 albo tylko dip20. Programator został opisany też chyba w którymś ep i napewno działa gdyż kiedyś sam go zmontowałem i działał.
    A jeżeli nie musisz używać c2051 i mozesz wybrać s2051 to polecam, troche droższe ale nie potrzeba aż tak rozbudowanego sprzętu budować.

P.S. nie czyta ci tylko tych 2051 czy moze dip 40 też nie? moze coś nie tak z zasilaniem do programowanego uC albo z sygnałem reset? może to 12V na vpp jest cały czas?
  • #13 3064999
    haid
    Poziom 13  
    No tak ale ten programator o nazwie "ez downloader (albo uploader)" żeby go zbudować wymaga zaprogramowanego AT89C2051. Co do AT89C4051 to nie wiem czy tego czyta poprawnie to nie wiem bo nie próbowałem nie mam takiego procka. Najgorsze jest to że w szufladzie leży złożony willem ale nim to już wogule nie mogę zaprogramować ani AT89C2051 nai AT89S52 jak tylko wcisnę programuj to od razu wywala błąd na pierwszy bicie. Co najciekawsze willem przechodzi wszystkie testy.
    Widocznie mam pecha do programatorów które maja więcej niż pięć przewodów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora do mikrokontrolera AT89S52, który po zaprogramowaniu układu i włożeniu go do podstawki przestaje komunikować się z komputerem. Komendy z komputera docierają do programatora, ale sygnał ginie na układzie MAX232, który jest sprawdzony i działa poprawnie przy testach bez mikrokontrolera. Firmware załadowany do mikrokontrolera pochodzi ze strony producenta programatora i zawiera dane, jednak prędkość transmisji nie wpływa na problem. Próby weryfikacji zaprogramowanych danych oraz testowe programy wysyłające sygnał 0xAA nie przyniosły rozwiązania. Po pewnym czasie komunikacja z programatorem jest niestabilna, a odczyt sygnatury mikrokontrolera AT89C2051 nie powodzi się. Konwersja plików binarnych na hex i ponowne programowanie nie poprawiły sytuacji. Sugerowano budowę prostszego programatora typu "ez downloader/uploader" oraz sprawdzenie zasilania, sygnału reset i napięcia programowania VPP. Próby programowania innym programatorem Willem kończą się błędem, mimo że testy sprzętowe przechodzą pomyślnie. Problem może wynikać z nieprawidłowego działania programatora przy układach wymagających więcej niż pięć przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA