Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

atmega i klika wyswietlaczy LCD

grabek_radek 25 Sep 2006 11:54 1538 11
    grabek_radek
    Level 21  
    Mam problem jak mozna podczepic do mikrokontrolera kilka wyswietlaczy alfanumerycznych LCD i jak to sie ma z oprogramowaniem w bascom???
    august_a
    Level 21  
    Przypinam się do tematu, tylko zamiast wyświetlaczy alfanumerycznych 2 wyświetlacze graficzne na T6963C o różnych rozmiarach (240x128) i (240x64).
    Pozdrawiam
    m8se
    Level 15  
    Ja się przymierzam w niedługim czasie do budowy złożonego sterownika, głównie z zastosowaniem w akwarium, i też zastanawiam się czy włożyć jeden duży wyświetlacz czy wykorzystać kilka mniejszych leżących w szufladzie.

Wydaje mi się że można połączyć je równolegle a sterować tylko osobno sygnałami 'enable' z zachowaniem odpowednich (niewielkich) odstępów czasowych pomiędzy zapisywaniem do kolejnych wyświetlaczy.

Co do samego bascoma to on sam steruje jedną wybraną linią, ale tutaj po prostu zrobiłbym multiplekser z wejściem własnie od tego 'sztywnego' pinu z bascoma a wyjściami adresowanymi już manualnie.
    grabek_radek
    Level 21  
    m8se zgadza sie mozna i tak sterowanie multiplekserowe, tylko nie wiadomo jak beda sie zachowywaly wyswietlacze jak chce ich podpiac az 8 ;) beda migotaly bo jeszcze mam tam zamiar zrobic transmisje szeregowa do kompa (usart) ale moze to w przerwaniach ale to sie zobaczy narazie trzeba sobie poradzic z wyswietlaczami ;)
    august_a
    Level 21  
    Takie same wyświetlacze czy różne chodzi i o il. znaków??
    m8se
    Level 15  
    grabek_radek wrote:
    m8se zgadza sie mozna i tak sterowanie multiplekserowe, tylko nie wiadomo jak beda sie zachowywaly wyswietlacze jak chce ich podpiac az 8 ;) beda migotaly bo jeszcze mam tam zamiar zrobic transmisje szeregowa do komputera (usart) ale moze to w przerwaniach ale to sie zobaczy narazie trzeba sobie poradzic z wyswietlaczami ;)

Hmm nie wiem o czym myślisz ale nie widzę powodu dla którego miałby chociaż trochę migotać. Po zapisaniu danych do wyświetlacza i wysłaniu potrzebnych rozkazów nie trzeba potem robić nic więcej, wyświetlacz będzie w stanie statycznym aż sam zechcesz dokonać zmiany. Z tego samego powodu transmisja szeregowa w niczym nie przeszkadza, i nie trzeba do tego żadnych przerwań najprawdopodobniej ;)
    hunterhouse
    Level 26  
    grabek_radek wrote:
    Mam problem jak mozna podczepic do mikrokontrolera kilka wyswietlaczy alfanumerycznych LCD i jak to sie ma z oprogramowaniem w bascom???

najprostrze rozwiązanie jaki mi się wydaje to podłlaczenie wszyskiech pinów równolegle (oprucz Enable)
    Enable za to od tych dwóch LCD podłączyć do 4066(Przełącznik analogowy) i przełączać za pomocą innych wyjść mikrokontrolera.

wtedy można poprzez załaczenie odpowiedniego Enable można komunikować się standardowo z każdym wyświetlaczem osobno.
    można ich tak podpinać sporo, więcej jak 2, z tym że każde Enable musi być na osobnym przełączniku.

istnieje też 2 sposub mozna napisać całe procedury obsługi LCD recznie i dodać w niej obsługę kilku LCD

pierwszy sposub jest łatwiejszy programowo z tym że dochodzi dodatkowy scalak, drugi sposub wymaga troche wiekszego nakładu podczas pisania programu.

Moderated By MirekCz:

Brak kultury - wszystko pisane małymi literami.
    Błędy ortograficzne i literówki.

august_a
    Level 21  
    A jak rozwiązać sprawę inicjalizacji wyświetlacza?? Bo jak się ma 2 różne to chyba już jest jakiś problem - jeśli chodzi o Bascom.
    hunterhouse
    Level 26  
    w bascomie jest zestaw instrukcji do inicjalizacji LCD. trzeba to zrobić ręcznie. i mówimy tutaj o takich samych lcd (nie identycznych ale kompatybilnych ze sobą)
    august_a
    Level 21  
    Sterownik lcd może być kompatybilny, ale wielkość LCD nie... są różne wielkości LCDków, 2x16 ; 4x20 itd.. Pytanie czy tutaj nie będzie problemów...
    hunterhouse
    Level 26  
    exspertem nie jestem w tej kwesti ale wydaj mi się że wyświetlacz 2x16 i 4x20 są kompatybilne z tym że pierwsze 2 wiersze 4x20 to 2x16.
    sterownik tem ma ileś tam pamięci i początek wierszy jest pod tym samym adresem. programista będzie musiał uważać który wyświetlacz ma ile linijek i miejsca.
    august_a
    Level 21  
    Musze sprawdzić jak to się będzie zachowywać z graficznymi lcdkami.
    Pozdrawiam