logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kilka wyświetlaczy LCD do mikrokontrolera ATmega w Bascom?

grabek_radek 25 Wrz 2006 11:54 1718 11
REKLAMA
  • #1 3054749
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Mam problem jak mozna podczepic do mikrokontrolera kilka wyswietlaczy alfanumerycznych LCD i jak to sie ma z oprogramowaniem w bascom???
  • REKLAMA
  • #2 3054764
    august_a
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Przypinam się do tematu, tylko zamiast wyświetlaczy alfanumerycznych 2 wyświetlacze graficzne na T6963C o różnych rozmiarach (240x128) i (240x64).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3054821
    m8se
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ja się przymierzam w niedługim czasie do budowy złożonego sterownika, głównie z zastosowaniem w akwarium, i też zastanawiam się czy włożyć jeden duży wyświetlacz czy wykorzystać kilka mniejszych leżących w szufladzie.

Wydaje mi się że można połączyć je równolegle a sterować tylko osobno sygnałami 'enable' z zachowaniem odpowednich (niewielkich) odstępów czasowych pomiędzy zapisywaniem do kolejnych wyświetlaczy.

Co do samego bascoma to on sam steruje jedną wybraną linią, ale tutaj po prostu zrobiłbym multiplekser z wejściem własnie od tego 'sztywnego' pinu z bascoma a wyjściami adresowanymi już manualnie.
  • REKLAMA
  • #4 3054867
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    m8se zgadza sie mozna i tak sterowanie multiplekserowe, tylko nie wiadomo jak beda sie zachowywaly wyswietlacze jak chce ich podpiac az 8 ;) beda migotaly bo jeszcze mam tam zamiar zrobic transmisje szeregowa do kompa (usart) ale moze to w przerwaniach ale to sie zobaczy narazie trzeba sobie poradzic z wyswietlaczami ;)
  • #5 3054902
    august_a
    Poziom 21  
    Takie same wyświetlacze czy różne chodzi i o il. znaków??
  • #6 3054926
    m8se
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    grabek_radek napisał:
    m8se zgadza sie mozna i tak sterowanie multiplekserowe, tylko nie wiadomo jak beda sie zachowywaly wyswietlacze jak chce ich podpiac az 8 ;) beda migotaly bo jeszcze mam tam zamiar zrobic transmisje szeregowa do komputera (usart) ale moze to w przerwaniach ale to sie zobaczy narazie trzeba sobie poradzic z wyswietlaczami ;)

Hmm nie wiem o czym myślisz ale nie widzę powodu dla którego miałby chociaż trochę migotać. Po zapisaniu danych do wyświetlacza i wysłaniu potrzebnych rozkazów nie trzeba potem robić nic więcej, wyświetlacz będzie w stanie statycznym aż sam zechcesz dokonać zmiany. Z tego samego powodu transmisja szeregowa w niczym nie przeszkadza, i nie trzeba do tego żadnych przerwań najprawdopodobniej ;)
  • REKLAMA
  • #7 3055004
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    grabek_radek napisał:
    Mam problem jak mozna podczepic do mikrokontrolera kilka wyswietlaczy alfanumerycznych LCD i jak to sie ma z oprogramowaniem w bascom???

najprostrze rozwiązanie jaki mi się wydaje to podłlaczenie wszyskiech pinów równolegle (oprucz Enable)
    Enable za to od tych dwóch LCD podłączyć do 4066(Przełącznik analogowy) i przełączać za pomocą innych wyjść mikrokontrolera.

wtedy można poprzez załaczenie odpowiedniego Enable można komunikować się standardowo z każdym wyświetlaczem osobno.
    można ich tak podpinać sporo, więcej jak 2, z tym że każde Enable musi być na osobnym przełączniku.

istnieje też 2 sposub mozna napisać całe procedury obsługi LCD recznie i dodać w niej obsługę kilku LCD

pierwszy sposub jest łatwiejszy programowo z tym że dochodzi dodatkowy scalak, drugi sposub wymaga troche wiekszego nakładu podczas pisania programu.

Moderowany przez MirekCz:

Brak kultury - wszystko pisane małymi literami.
    Błędy ortograficzne i literówki.

• #8 3055359
    august_a
    Poziom 21  
    A jak rozwiązać sprawę inicjalizacji wyświetlacza?? Bo jak się ma 2 różne to chyba już jest jakiś problem - jeśli chodzi o Bascom.
  • #9 3055415
    hunterhouse
    Poziom 26  
    w bascomie jest zestaw instrukcji do inicjalizacji LCD. trzeba to zrobić ręcznie. i mówimy tutaj o takich samych lcd (nie identycznych ale kompatybilnych ze sobą)
  • #10 3055430
    august_a
    Poziom 21  
    Sterownik lcd może być kompatybilny, ale wielkość LCD nie... są różne wielkości LCDków, 2x16 ; 4x20 itd.. Pytanie czy tutaj nie będzie problemów...
  • #11 3055453
    hunterhouse
    Poziom 26  
    exspertem nie jestem w tej kwesti ale wydaj mi się że wyświetlacz 2x16 i 4x20 są kompatybilne z tym że pierwsze 2 wiersze 4x20 to 2x16.
    sterownik tem ma ileś tam pamięci i początek wierszy jest pod tym samym adresem. programista będzie musiał uważać który wyświetlacz ma ile linijek i miejsca.
  • #12 3055473
    august_a
    Poziom 21  
    Musze sprawdzić jak to się będzie zachowywać z graficznymi lcdkami.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia kilku wyświetlaczy LCD alfanumerycznych do mikrokontrolera ATmega z wykorzystaniem Bascom. Proponowane rozwiązania sprzętowe obejmują równoległe podłączenie wszystkich pinów oprócz sygnału Enable, który jest przełączany za pomocą multipleksera lub układu 4066, co pozwala na sterowanie każdym wyświetlaczem osobno. Wskazano, że sterowanie multiplekserowe jest możliwe, ale przy większej liczbie wyświetlaczy (np. 8) może pojawić się migotanie, choć nie jest to pewne. Programowo Bascom obsługuje jedną linię Enable, więc konieczne jest ręczne zarządzanie przełączaniem wyświetlaczy. Inicjalizacja LCD w Bascom wymaga ręcznego ustawienia i najlepiej stosować wyświetlacze kompatybilne, choć mogą mieć różne rozmiary (np. 2x16, 4x20). W przypadku wyświetlaczy graficznych (np. z kontrolerem T6963C) sytuacja wymaga dodatkowych testów. Transmisja szeregowa (USART) może być realizowana równolegle bez konieczności stosowania przerwań, nie wpływając na stabilność wyświetlaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA