logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć tętnienia napięcia w zasilaczu ATX z układem TL494?

Atmel4 08 Lip 2003 11:24 2838 4
REKLAMA
  • #1 280407
    Atmel4
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    I tutaj mam problem; może ktoś będzie wiedział co dolega zasilaczowi, który na wyjściu posiada tętnienia napięcia, tzn. w moim przypadku mam na jednym wyjściu zamiast 3,3V ok. 2,5V; poza tym po obciążeniu zasilacza żarówką o mocy 50W/12V żarówka miga; z tego co opisuję problem tętnień/pulsacji napięć objawia się na każdym z wyjść, tzn. 12, 5 i 3,3V; czy tutaj problem dotyczy prezetwornicy TL494 (taki układ również wymieniłem na nowy); chodzi mi głównie o Trafo - czy jest uszkodzone; ale podobny przypadek tętnień jest w drugim zasilaczu; może ktoś mi podpowie, czy zwykły multimetr wystarczy w zupełności do sprawdzenia tranzystorów po stronie pierwotnej, bo mam jeden problem ze sprawdzeniem nietypowych przebić tranzystorów w zakresie napięć pow. 2V; czy ktoś już miał wykryty taki tranzystor z podobnym przebiciem - albo to mi sie tylko wydaje; reasumując do czego zmierzam? - do usunięcia pulsacji - pomóżcie ! please.
  • REKLAMA
  • #2 280436
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Niech zgadnę... czy to jest zasilacz firmy codegen??? :) Proponuję skorzystać z funkcji SZUKAJ i przeglądnąć dotychczasowe posty poświęcone zasilaczom komputerowym (a znajdziesz tego trochę).
    Uszkodzenie głównego transformatora impulsowego jest chyba ostatnią rzeczą, która mogłaby dolegać Twojemu zasilaczowi... (skup się na układzie sterującym)
    Multimetrem jesteś w stanie sprawdzić czy tranzystor nie ma przebicia, jednak są sytuacje, w których metoda ta okazuje się być niewystarczająca (zawodna). Na temat sprawdzania tranzystorów również było już pisane na tym forum (odsyłam do skorzystania z funkcji SZUKAJ).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 280441
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A sprawdziłeś diody i elka na wejściu (400 V=)? (zbyt mała pojemność lub walnięta 1 dioda i tak pulsuje). Potem elki i diody po wtórnej stronie przetwornicy, a kości i tranzystory w trzeciej kolejności.
    I to, co pisze ufol: funkcja Szukaj, bo pisano już wiele o tych zasilaczach.
  • REKLAMA
  • #4 280639
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Zrób jak mówi stebx, ale kondziołki po pierwotnej masz do wymiany.
  • #5 282272
    Jasiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    wymień po pierwotnej stronie małe elektrolity przy
    radiatorze wartości ok 2,2uF do 47uF (konkretnie jest tam jeden odpowiedzialny za to) ,
    Po wymianie sprawdź znów na "sucho" czy zasilacz startuje.Ale koniec konców-zasilacze są dzisiaj
    tanie więc lepiej jednak kupić nowy.
REKLAMA