logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz AT jako warsztatowy - cykanie po wymianie tranzystorów 2SC2335

lukashb 08 Mar 2006 13:50 2385 9
REKLAMA
  • #1 2389668
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Witam! Mam taki problem, mianowicie ostatnio eksplodowal mi zasilacz, ale nie w kompie, na stole bo go używam jako zasilacza warsztatowego..no i wymienilem tranzystory 2SC2335 na takie same (po tamtyvh tylko blaszka na radiatorze została) i sytuacja jest taka że po włączeniu zasilacz cicho cyka co sekunde....ale niewiem jak to ma dzialać...odpiołem TL494, wylutowałem te małe tranzystorki które są przez niego sterowane ale dalej cyka....wyjołem diody na radiatorze, włączam, dalej cyka a na 12 nóżce TL jest 3,5V!. tzn odlączyłem ją i na ścieżce która doprowadza to napięcie jest tyle...dioda z trafa która robi te napięcie jest raczej ok. Inne elementy też wyglądają ok. Ciekawi mnie jak jest robione napięcie dla TL 28V...widze że leci od trafa tego dużego, a dokładnie z uzwojenia 12V na diode małą, czarną...potem jest kondensator i na nim jest 3,5V...jak to ma działać jeżeli neiejst sterowany ten transfromator...no i z czego wynika to cykanie skoro cały gen. jest odłączony..czy tu jest jakiś układ który ma na początku wzbudzić sie i wywołać napięcie 28V z trafa a potem jak zastartuje generator to przechodzi w trb pracy ciągłej? pierwszy raz spotykam takie rozwiązanie...zdecydowanie łatwiej naprawia się zasilacze ATX bo wiadomo gdzie sprawdzać jak brak 28V na 12 nóżce!. Pozdrawiam! :):):)
  • REKLAMA
  • #2 2390001
    wiktor62
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    jest dokladnie tak jak podejzewasz, bazy tranzystorow mocy polaryzowane sa przez rezystory(zazwyczaj 560k) i dzeki nim zasilacz "startuje" , sterownik zasilany jest pozniej z uzwojenia transformatora
  • REKLAMA
  • #4 2392617
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Witam !
    ... odpal jednak zasilacz poprzez żarówkę 40W (szeregowo) od strony sieci 230V i opisz jak się zachowa ?
    Pozdrawiam Brać lutującą!
  • REKLAMA
  • #5 2393850
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    wymien TL494
    sprawdz czy kondensatory po stronie wtorrnej nie maja zwarcia

Zanim go wlaczysz (jak pisal przedmowca: przez zarowke) koniecznie obciaz wyjscie.
    Bez obciazenia AT nie ruszy.
  • #6 2394069
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Tak, już się domyślilem że wymiany wymaga TL494...z żarówką zamiast bezp. zachowuje się identycznie....niedlugo go zmienię, myśle że w sobote będe mial go już :). PS. Ten AT startował bez obciążenia-sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #8 2399191
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2399554
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Szanowny kolego artbi .
    Proszę nie wysyłać załączników jeden po drugim i na dodatek tych samych .
    Kwestią następną jest to że kolega artbi zamieszcza schemat zasilacza jaki jest ogólnie dostępny co prawda
    zatytułował go jako „ ATX-200 poprawiony „ ale nic na ten temat nie napisał jak również swym postem niczego tak naprawdę nie wniósł do tematu ! (załącznik został powielony dwa razy)
    Reasumując post jest przekroczeniem wielokrotnym Regulaminu naszego forum .
    Proszę o wyjaśnienie swego postępowania .

Alex2 napisał:
    Androocie: At ruszają bez obciążenia, to ATX mogą nie ruszyć, nie?

... co kolega usiłuje powiedzieć w temacie na jakim się nie zna i nie ma nic do powiedzenia :!:
    Takie postępowanie nie służy nikomu jak również niczemu , ale w prowadza chaos w tym temacie jako takim :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza AT używanego jako zasilacz warsztatowy, który po wymianie tranzystorów mocy 2SC2335 zaczął emitować ciche cykanie co sekundę. Pomimo odłączenia układu sterującego TL494 oraz małych tranzystorów sterowanych przez ten układ, cykanie nadal występuje. Na nóżce 12 TL494 pojawia się napięcie około 3,5 V, które pochodzi z diody i kondensatora połączonych z uzwojeniem transformatora 12 V. Zasilacz startuje bez obciążenia, jednak po podłączeniu nóżki 12 TL494 napięcie spada do 3-4 V. Sugerowano uruchomienie zasilacza przez żarówkę 40 W w szereg z siecią 230 V w celu ochrony i obserwacji zachowania. Wskazano również na konieczność wymiany układu TL494 oraz sprawdzenie kondensatorów po stronie wtórnej pod kątem zwarć. Dyskusja podkreśla, że bazy tranzystorów mocy są polaryzowane przez rezystory (około 560 kΩ), co umożliwia start zasilacza przed zasilaniem sterownika z transformatora. Wątpliwości dotyczą również sposobu generowania napięcia 28 V dla układu TL494 oraz przyczyn cykania przy odłączonym generatorze. Ostatecznie autor rezygnuje z naprawy ze względu na koszty, porównując je do cen zasilaczy dostępnych na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA