logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć darmowych bibliotek OPC dla Moeller Easy 800/MFD w VB6?

panpac 29 Wrz 2006 12:24 3999 4
REKLAMA
  • #1 3068367
    panpac
    Poziom 11  
    Witam

Muszę napisać klienta serwera OPC, dla sterownika Moeller Easy 800/MFD.
    Program piszę w Visual Basic 6.0.
    W sieci jest pełno różnych bibliotek dll lub kontrolek OCX, jednak wszystkie płatne.

Razem z programem EASY-SOFT-PRO_6 (narzędzie do programowania tego sterownika) dostałem także OPC Server i Client. W katalogu z klientem są także biblioteki dll:

EASY_COM_Opc.dll
    COM_HARDWARE.dll
    EasyConfResD.dll
    EasyOPCs.dll
    EasyConfResG.dll

Skoro te biblioteki są dołączone do programu, to chyba mogę z nich za darmo skorzystać (czy mam racje??). Jednak żadnej z tych bibliotek nie mogę/nie potrafię użyć. Mam także dwie inne biblioteki (jeżeli ktoś zechce, to mogę wysłać na maila):

COM_HARDWARE.dll
    EASY_COM_8XX.dll

i do nich mam dołączoną dokumentacje (w języku niemieckim, który niestety jest mi obcy). Parę rzeczy udało mi się wydedukować, ale i tak w momencie w którym próbuję się połączyć ze sterownikiem VB6 się wiesza :/

A może jest jakaś inna możliwość łącznia się ze sterownikiem?? Musze poprostu się z nim połączyć i odczytać wartości paru liczników, wejść, wyjśc.

Bardzo proszę o pomoc bo nie mogę sobie z tym dać rady.
  • REKLAMA
  • #2 3205227
    Elevit
    Poziom 12  
    Cześć
    Dzwoniłem dziś do Moellera bo muszę napisać jakiś programik do sterowania przez RS-232.
    Przysłali mi do EASY820 trzy pliki:
    COM_HARDWARE.dll
    EASY_COM_8XX.dll
    EASY_COM_8XX lib dla Easy
    i dwa pliki instrukcji po niemiecku (nie rozumieć).
    Jakbyś znalazł jakieś rozwiązanie jak to zrobić to daj znać bo w Moellerze nie znają VB i nie mogą pomóc.

michalr(_at_)chello.pl
  • REKLAMA
  • #3 3206974
    panpac
    Poziom 11  
    Pisałem do Moellera maile, dzwoniłem i nikt nie potrafi mi pomóc (te pliki tez dostałem od nich). Udaje mi się łączyć ze sterownikiem, ale nic poza tym. Z tego co udało mi się ustalić, to jest problem z dopasowaniem typów danych Basica i tej biblioteki. Niestety nie znam języka C++ w dostatecznym stopniu, żeby napisać w nim program. Rozwiązałem ten problem ale tylko połowicznie i na chwilę, tzn. znalazłem darmową kontrolkę, przez którą dogaduję się ze sterownikiem. Niestety kontrolka ta ma kilka błędów i jest uciążliwa w używaniu. Chyba zrobię to tak, że napiszę do niemieckiego oddziału Moellera (poproszę tłumacza o pomoc). Może oni mi pomogą (nie omieszkam pochwalić niezwykle kompetentnego, polskiego przedstawiciela).
  • REKLAMA
  • #4 3208052
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    Jak nie znasz niemieckiego, możesz śmiało walić do nich po angielsku. W każdej niemieckiej firmie technicznej się w tym języku dogadasz.
    Możesz poprosić również o angielską wersję odpowiednich plików pomocy. Jest pewna nadzieja, że mają i udostępnią.
  • #5 3430477
    namber31
    Poziom 14  
    Witam, czy sprawa "się rozwinęła"??, bo mam podobny problem tzn. mam do zrobienia aplikację do podglądu stanu wyjść/liczników EASY'ego 800 etc. i prosze o pomoc.
REKLAMA