logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie w zasilaczu 12-14V ~6A po dodaniu kondensatora?

krzyszt0f 09 Lip 2003 12:20 1963 4
REKLAMA
  • #1 281842
    krzyszt0f
    Poziom 2  
    Mam następujący problem. Buduję zasilacz który ma byc przeznaczony do wzmacniacza samochodowego 12-14V i jakies 6A. Kupiłem transformator 14V/7,14A. Myślałem że po moztku będę miał 14-1,4=12,6V co było by dla mnie ok ale po dołączeniu kondensatora na wyjściu mam 21V w stanie jałowym i 17V po podłączeniu żarówki 35W.

Jak zatem powinienem stabilizować to napięcie. Moim zamierzeniem było zrobienie zasilacza niestabilizowanego, który ma pare amper ale nie przewidziałem, że kondensator aż tak podniesie mi napięcie.

ps. ta sama sytuacja występuje dla 10000uF/63V jak i 4700uF/25V
  • REKLAMA
  • #2 281855
    AdamOSA
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Czegos nie rozumiem "dla wzmacniacza samochodowego" pozniej mówisz o niestabilizowaniu napiecia ? Może chodzi ci o prostownik do ładowania akumulatyora samochodowego
    Musisz to sprecyzować Bo to dwa różne tematy
  • REKLAMA
  • #3 281863
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 281872
    krzyszt0f
    Poziom 2  
    Pisząc niestabilizowany do wzmacniacza samochodowego miałem na myśli żeby uzyskanie napiecia w granicach 13V żebym nie musiał już wprowaczać kolejnych elementów. W końcu w instalacji samochodowej napięcie może miec 12-14.5V. Konstruktor wzmacniacza przewiduje jakąś odchyłkę napięcia.
  • #5 281903
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Aby wykonać prosty zasilacz niestabilizowany na napięcie 14V powinieneś mieć transformator sieciowy, który na uzwojeniu wtórnym miał by około 10VAC. Możesz zrobić tak jak napisał Adi12, czyli odwinąć kilka (kilkanaście) zwojów z uzwojenia wtórnego. Jeżeli nie chcesz bawić się w odwijanie to możesz zawsze zastosować stabilizator napięcia. W takim przypadku powinieneś poszukać układu o odpowiedniej wydajności prądowej.
    Pozdrawiam
REKLAMA