logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór EGR w Omedze B X20SE - wpływ na rozruch i eksploatację z LPG

KZ 30 Wrz 2006 21:08 16001 6
REKLAMA
  • #1 3072911
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Mam Omege B z silnikiem X20SE. Po roku eksploatacji na LPG (LOVATO + BINGO S) zaczeły się problemy z rozruchem silnika polegające na nie równej jego pracy, efektu "mulenia" co uniemożliwiało jazde na benzynie do czasu przełączenia się na LPG (temp płynu 30C). Dodaje że problem ten nie jest powtarzalny a dzieje się od czasu do czasu. Po przestudiowaniu wszystkich postów z elektrody na ten temat zrobiłem :

1 Wyczyściłem zawór jałowych obrotów
    2 to samo zawór EGR
    3. Wymiana filtrów powietrza, gazu i benzyny + świece
    4. Diagnostyka silnika komputerem KTS (nie wykazała żadnych usterek)

Po tych zabiegach problem nie ustąpił.
    Dopiero wyłączenie z pracy zaworu EGR przyniosło rezultaty. Początkowo rozłączyłem go elektrycznie ale powodowało to generacje błędu na ECU więc wypiołem mu wężyk podciśnienia a podłączyłem elektryczne.
    Mam dwa pytania dla kolegów z tego forum :
    1 Czy można tak eksploatować silnik ????
    2 Kiedy w normalnej pracy silnika następuje wysterowanie zaworu EGR ???
    Z poważaniem
    KZ
  • REKLAMA
  • #2 3075226
    Relike
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Po co to wszystko? Ano po to żeby ograniczyc ilość tlenków azotu w spalinach. Dla nas oznacza to ni mniej ni więcej tyle że zamiast czystego powietrza silnik dostaje też spaliny co jak wiadomo nie wpłynie korzystnie na jego osiągi. Najlepszym wyjściem by było jakby do kolektora ssącego dostawał się czysty tlen i paliwo, normalnie dostaje się do niego powietrze (innego wyjścia nie mamy :)), a dostarczanie tam jeszcze gazów wylotowych jest już poronionym pomysłem. :)) Oczywiście zawór nie jest otwarty przez cały czas, jeśli zaś jest to odczujemy to dość wyraźnie podczas jazdy, gdy spaliny cały czas będą się dostawały do kolektora ssącego, silnik będzie "przymulony", będzie się dusił przy przyspieszaniu.

Jeśli zawór EGR jest sprawny (zamknięty w pozycji spoczynkowej) to zdejmij z niego przewód podciśnienia i voila. Jeśli zaś występują objawy jakie opisałem to wiesz już co jest nie tak. Uruchom zawór (zamknij go) i odłącz rurkę podciśnienia. Wskutek poczynionych "poprawek" może tylko poprawić się dynamika naszego samochodu, nic więcej. Pozatym zawsze można założyć rurkę z powrotem....

Dodano po 40 [sekundy]:

Po co to wszystko? Ano po to żeby ograniczyc ilość tlenków azotu w spalinach. Dla nas oznacza to ni mniej ni więcej tyle że zamiast czystego powietrza silnik dostaje też spaliny co jak wiadomo nie wpłynie korzystnie na jego osiągi. Najlepszym wyjściem by było jakby do kolektora ssącego dostawał się czysty tlen i paliwo, normalnie dostaje się do niego powietrze (innego wyjścia nie mamy :)), a dostarczanie tam jeszcze gazów wylotowych jest już poronionym pomysłem. :)) Oczywiście zawór nie jest otwarty przez cały czas, jeśli zaś jest to odczujemy to dość wyraźnie podczas jazdy, gdy spaliny cały czas będą się dostawały do kolektora ssącego, silnik będzie "przymulony", będzie się dusił przy przyspieszaniu.

Jeśli zawór EGR jest sprawny (zamknięty w pozycji spoczynkowej) to zdejmij z niego przewód podciśnienia i voila. Jeśli zaś występują objawy jakie opisałem to wiesz już co jest nie tak. Uruchom zawór (zamknij go) i odłącz rurkę podciśnienia. Wskutek poczynionych "poprawek" może tylko poprawić się dynamika naszego samochodu, nic więcej. Pozatym zawsze można założyć rurkę z powrotem....
  • REKLAMA
  • #3 3078724
    KZ
    Poziom 20  
    A tak z ciekawości to ten zawór otwiera się np. przy zbyt bogatej mieszance w normalnej pracy, czy tylko przy zimnym silniku ?????
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3078941
    Relike
    Poziom 13  
    Już napisałem ;) Przy dodawaniu gazu.
  • REKLAMA
  • #5 3079322
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Raczej jest otwarty przy małych i średnich obciążeniach, a powinien się zamykać przy dużych obciążeniach.
  • #6 3079528
    KZ
    Poziom 20  
    Czyli jego działanie z moją instalacją LPG nie jest najlepsze ???? zmniejsza podciśnienie w kolektorze ssącym ??? )
    Jeśli tak to założe mu jeszcze podkładke pod niego, bez przelotów żeby go całkiem zaślepić !!!!!:idea:
  • #7 3105134
    Relike
    Poziom 13  
    Generalnie chodzi tu o zmniejszenie emisji tlenków azotu w spalinach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nierównej pracy silnika Opel Omega B z silnikiem X20SE po roku eksploatacji na LPG (instalacja LOVATO + BINGO S), objawiający się trudnościami w rozruchu i "muleniem" na benzynie do momentu przełączenia na gaz przy temperaturze płynu około 30°C. Podjęto standardowe czynności serwisowe: czyszczenie zaworu jałowych obrotów i zaworu EGR, wymianę filtrów powietrza, gazu i benzyny oraz świec, a także diagnostykę komputerową KTS, które nie rozwiązały problemu. Wyłączenie zaworu EGR poprzez odłączenie przewodu podciśnienia przyniosło poprawę, choć elektryczne odłączenie generowało błędy w ECU. Zawór EGR ma za zadanie ograniczać emisję tlenków azotu poprzez doprowadzanie spalin do kolektora ssącego, co jednak obniża osiągi silnika i może powodować "przymulenie" oraz duszenie przy przyspieszaniu. Zawór EGR jest aktywowany głównie przy małych i średnich obciążeniach silnika, a zamyka się przy dużych obciążeniach. W kontekście instalacji LPG jego działanie może być niekorzystne, gdyż zmniejsza podciśnienie w kolektorze ssącym, co może wpływać na pracę silnika. Rozważane jest całkowite zaślepienie zaworu EGR poprzez podkładkę bez przelotów. Podsumowując, zawór EGR pełni funkcję redukcji emisji spalin, ale w przypadku silnika zasilanego LPG może powodować problemy z rozruchem i pracą silnika, a jego wyłączenie jest możliwe, choć może generować błędy diagnostyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA