logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza subwoofera na układzie TDA1562Q - poszukiwania

ati 09 Lip 2003 14:50 1895 16
REKLAMA
  • #1 282083
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Szukam sprawdzonego! schematu na wzmacniacz (subwoofer) na tej kości.
    Pozdrawiam Chris
  • REKLAMA
  • #2 282106
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ta kosc zdecydowanie nie nadaje sie do suba ...

chyba ze bardzo malego ...

a z drogiej strony nie bardzo rozumiem jak mozna mowic o schemacie suba ...

przed koncowka stawiasz filtr i potym koncowka ...

jednak jak pisalem ta kosc nie nadaje sie do suba ...
  • #3 282372
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Hmm, 55W przy THD=0.5%, może i wystarczy na małego suba...
    Chętnie bym sprawdził jak zachowuje się wzmacniacz klasy H w subie.
  • REKLAMA
  • #4 282455
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Aby TDA1562Q zastosowac do suba, trzeba dac duze kondensatory w przetwornicy napiecia, minimum 10000 uF. Poza tym od razu widac, ze zarejestrowales sie, a nie zapoznales sie z regulaminem. Przeczytaj go najpierw, a potem uzyj przycisku Szukaj. Temat byl walkowany juz sporo razy. A tak wogole sciagnij sobie note aplikacyjna odnosnie tego scalak i zrob wzmacniacz z tej noty, tylko uzyj wiekszych kondkow w przetwornicy.
  • #5 282496
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Tak jak napisał już Qbus, układ scalonego wzmacniacza mocy TDA1562Q nie nadaje się do zastosowania typowo w kanale sub nisko tonowym. Problemem są ograniczone możliwości wewnętrznej przetwornicy kondensatorowej. W przypadku wymuszonej pracy wzmacniacza w klasie H, przy wyższym poziomie wysterowania, sygnał wyjściowy będzie mocno zniekształcany (powodem będzie niewydolność układu zasilającego stopień końcowy). W przypadku podstawowej aplikacji (praca wzmacniacza w klasie AB / H), przy wystąpieniu przesterowania, wzmacniacz przejdzie do pracy w klasie AB i będzie dostarczał na obciążenie (4ohm) moc około 20W (przy THD+N<=10%).
    Wyciąg katalogowy układu TDA1562Q znajduje się tutaj: http://www.semiconductors.philips.com/acrobat/datasheets/TDA1562Q_ST_SD_2.pdf .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 282544
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Z tego co piszecie wynika że wszystkie stopnie mocy klasy H nie nadają się do subwooferów. Fakt, kondensatory powinny być większe i na pewno doskonałej jakości ale co z prądem ich ładującym? Nie ubije scalaka?
    Przepraszam że zadaję tyle pytań w nie swoim temacie. Wybaczcie, nie miałem doświadczeń z klasą H i zainteresował mnie temat.
  • #7 283606
    ati
    Poziom 16  
    Witam
    Dziekuje za zainteresowanie tematem, moje pytanie wynikło stad iz znalazłem kilka shematow wzmacniacza do subka na tej własnie kości interesowało mnie głównie cze ktoś juz taki układ odpalił i przetestował, ale niedługo przekonam sie sam.
    Pozdrawiam.
  • #8 284347
    ufol
    Poziom 23  
    :arrow: Tomek11r: Pisząc swój poprzedni post miałem na myśli wyłącznie układ scalonego wzmacniacza mocy TDA1562Q. Jest to jedyna końcówka mocy pracująca w klasie H, z którą miałem przyjemność bliżej się zapoznać.
    :arrow: Ati: Czy możesz udostępnić te schematy?? Jestem ciekawy jaką aplikację zastosował ich autor, rekomendując ją do zastosowania w kanałach subwooferowych.
    Pozdrawiam
  • #9 284988
    ati
    Poziom 16  
    Witam
    Na dole linki do stron ze schematami jaden i drugi na tych samych scalakach, ja zrobiłem tą wersje rosyjską mam dokumentacje w protelu gdyby ktoś sie pokusił to udostępnię bez problemu.
    Schemat sprawdzony i DZIAŁA!

https://www.elektroda.pl/download/dwpl.php?file=inne/pe/subwoofer_12v.pdf

http://rain.prohosting.com/kievsat/amplifiers/subw.html

Pozdrawiam Chris
  • REKLAMA
  • #10 285031
    ufol
    Poziom 23  
    Wzmacniacz z pierwszego odnośnika wykonany jest na układzie TDA7240 a nie na TDA1562Q! Opracowanie z rosyjskiej strony jest natomiast typową aplikacją układu TDA1562Q z rozbudowanymi układami kontrolnymi (przesterowanie oraz rodzaj pracy (klasa)).
    Dziękuję za schematy i pozdrawiam.
  • #11 285208
    ati
    Poziom 16  
    Witam
    Sory za pierwszy link poprawka tu: https://www.elektroda.pl/samochod/subwoofer_70w.html

w tym ruskim schemacie trzeba dołozyć jeszcze po jednym elektrolicie na strone (4700mikro 25V) i powinno być OK.
    Ten pierwszy scalaczek to TL074.
    Pozdrawiam Chris
  • #12 290523
    Zibu
    Poziom 13  
    Mam pytanie co do projektu z elektrody (sub 70W) jest sens robić ten wzmacniacz czy lepiej sobie go odpuscić. Bo kupiłem już połowę elemętów. Dajcie znać jak ktoś juz go zrobił i jak on chodzi.
  • #13 292662
    ufol
    Poziom 23  
    :arrow: Zibu: Czy jest sens?? W przypadku kiedy masz już elementy to nie powinieneś się nawet nad tym zastanawiać. Dla pojedynczego napięcia zasilającego (8V ÷ 18V) bez stosowania dodatkowych przetwornic napięciowych, nie znajdziesz nic lepszego...
    Pozdrawiam
  • #14 292750
    Zibu
    Poziom 13  
    Ufol dzięki za przekonanie.

Mam jeszcze pytanie czy ktoś to już zrobił i czy sa jakieś problemy z tym układem.
  • #15 292798
    Tomek11r
    Poziom 22  
    :arrow: ufol - o co chodzi dokładnie z "niewydolnością" przetwornicy? Może by tak ograniczyć moc wyjściową zanim to nastąpi, np. do 40-50W?
    Nabrałem ochoty na eksperyment z tą kością. A tak na marginesie, jak się ogólnie sprawuje TDA1562Q? Co z jakością, barwą i czy przyjemne dla ucha w normalnym paśmie audio?
  • #16 292835
    ufol
    Poziom 23  
    :arrow: Tomek11r: Niewydolność przetwornicy układu TDA1562Q bardzo wyraźnie zaobserwować można przy pomocy generatora i oscyloskopu. Po podaniu na wejście wzmacniacza sygnału sinusoidalnego, na oscyloskopie podłączonym do wyjścia tego wzmacniacza zaobserwujemy obcinanie przebiegu wyjściowego. Jest to spowodowane brakiem odpowiedzi napięciowej stopnia końcowego wzmacniacza...
    W układzie TDA1562Q jest wbudowany “ogranicznik” mocy wyjściowej... W podstawowej aplikacji, przy małym poziomie sygnału sterującego układ wzmacniacza pracuje w klasie AB (maksymalna moc wyjściowa około 20W). Po przekroczeniu pewnego poziomu sygnału sterującego następuje uruchomienie wewnętrznej przetwornicy kondensatorowej i przejście wzmacniacza do pracy w klasie H (maksymalna moc wyjściowa równa 70W). Jednak w przypadku wystąpienia nasycenia stopnia wyjściowego (przesterowanie), wzmacniacz automatycznie przełączany jest z powrotem do pracy w klasie AB!!!
    Co do wykorzystania układu TDA1562Q jako typowego wzmacniacza akustycznego to nie mogę powiedzieć nic złego na jego temat. Nie uważam się za audiofila (jestem normalny :wink: ) i moim skromnym zdaniem wzmacniacz ten brzmi dobrze.
    Pozdrawiam
  • #17 292876
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania sprawdzonego schematu wzmacniacza subwoofera opartego na układzie scalonym TDA1562Q. Uczestnicy wskazują, że TDA1562Q, będący wzmacniaczem klasy H z wbudowaną przetwornicą kondensatorową, ma ograniczenia w zastosowaniu do subwoofera, głównie ze względu na niewydolność zasilania stopnia końcowego przy wysokich mocach i zniekształcenia sygnału przy przesterowaniu. Zalecane jest stosowanie dużych kondensatorów filtrujących (minimum 10000 µF) w przetwornicy napięcia, aby poprawić stabilność pracy. Wzmacniacz pracuje w klasie AB przy niskich mocach (około 20W przy THD+N ≤ 10%), a po przekroczeniu progu mocy przełącza się do klasy H (maksymalnie 70W), jednak przy przesterowaniu wraca do klasy AB. Podano linki do schematów, w tym wersji rosyjskiej, która została przetestowana i działa, z zaleceniem dodania dodatkowych kondensatorów elektrolitycznych (4700 µF, 25V) dla poprawy stabilności. Wzmacniacz ten jest polecany do zasilania z pojedynczego napięcia 8-18V bez dodatkowych przetwornic. Dyskusja porusza także kwestie jakości dźwięku i charakterystyki pracy TDA1562Q, a także pytania o praktyczne doświadczenia z tym układem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA