logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzanie wody silnikiem diesla 1L + alternator 24V 1,5kVA – czy to się opłaca?

Molejnic 30 Wrz 2006 22:52 1609 3
REKLAMA
  • #1 3073261
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Wpadł mi ręce mały diesel cos około litra pojemności (służył do rozruchu koparki). Mam następującą koncepcję wykorzystania go. Na wale założyć mu alternator np z autobusu (24v 1,5 kVA), pod alternator grzałkę i umieścić ją w zbiorniku wody. Do zbiornika też wsadzić wężownicę przez którą płyneła by woda chłodząca silnik. Zdemontowałbym chłodnicę i dorobił odpowiednią automatykę :
    - automatyczny rozruch silnika przy temp niższej niż 70C,
    - wyłączenie silnika pop osiągnięciu zadanej temp. 80C.
    Silnik oczywiście posiada wszelkie swoje akcesoria: prądnicę, regulator napięcia, świece żarowe, pompę itp.
    Silniki jak wiadomo mają około 20% sprawności, reszta to ciepło tarcie itd. Jeżeli ciepło idące w chłodnice poszłoby w zbiornik to uzyskał bym większe wykorzystanie mocy.
    I tu pojawia sie moje pytanie opłaca się to tworzyć czy nie, czy moja koncepcja jest prawidłowa?
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • REKLAMA
  • #2 3073341
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Szkada zachodu. Musiałbyś cały silnik włozyc do wody, żeby uzyskac jako taką sprawność. :D. A co ze spalinami? Tam idzie prawie połowa ciepła jaką produkuje silnik? Chyba, że masz ze ze 3-4ha rzepaku, kombajn i wyciskarkę do oleju. :D
  • REKLAMA
  • #3 3073380
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    tlumik tez mozna wlozyc do wody :D
  • #4 3074828
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    na 100% uzyskasz więcej energii (cieplnej) spalając tego diesela co masz zamiar wlać do silnika... czyli piec na olej - dodatkowo zejściem z ceną w dół będzie wykorzystanie oleju opałowego na pół wymieszanego (co najmniej) ze zużytym olejem silnikowym a tego jest masa za pół darmo. pzdr.
REKLAMA