logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony komputer. System się nie uruchamia. Sterowniki.

Tyrystor 01 Paź 2006 18:56 5867 66
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić stary komputer z Windows 95, który po testach POST nie uruchamia systemu?

Najpierw trzeba było poprawić ustawienia BIOS-u i sprawdzić stację dyskietek, a ostatecznie okazało się, że problem był sprzętowy, nie od „skasowanych sterowników”. Komunikat `B:/drive error` oznacza błąd stacji dyskietek B:, więc należało ustawić `Drive A: 1,44 3,5 in`, `Drive B: None`, włączyć automatyczne wykrywanie dysku twardego i ustawić kolejność startu na `A: C:` albo z HDD; jeśli napęd lub taśma były uszkodzone, trzeba je odłączyć albo wymienić [#3079496][#3076175][#3082000][#3085509][#3085463] Użytkownik później zauważył silne grzanie procesora, chipsetu i układu na karcie graficznej oraz dym z zasilacza, więc komputer został natychmiast wyłączony [#3137651] Po wymianie płyty głównej, zasilacza i napędu dyskietek komputer zaczął działać, co potwierdziło awarię sprzętową [#3891357]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3075483
    Tyrystor
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mam stary komputer.Kupiłem sobie nowy.Teraz gdy chcę go właczyć system się nie uruchamia.Testuje procesor i RAM,i dalej nic.Pamiętam jednak że gdy pracował to przez przypadek została usunięta większa część sterowników.Teraz wogóle nie mogę go włączyć.Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3075529
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Proszę podać pełną konfigurację sprzętową i zainstalowany system operacyjny.
    Czy powyższy opis mamy traktować tak, że wszystko przebiega poprawnie do momentu ładowania się systemu? Co się wtedy dzieje?
  • #3 3075693
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    potem juz nic to zanczy nie probuje w ogole uruchomic systemu, czy startuje uruchamianie systemu i sie wiesza?
    Wykasowales sterowniki czy sformatowales dysk?
    mieszales cos w BIOSie?
    Potrzeba wiecej informacji....
  • #4 3075716
    snookie
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    System w jakim to wykasowałeś też by się przydał :D
  • #5 3075783
    Tyrystor
    Poziom 14  
    procesor 60Mhz
    dysk 850Mb
    grafika 1Mb
    RAM 16Mb
    Windows 95

Dodano po 1 [minuty]:

Poprostu nic
    system się nie ładuje
    ciągle wyświetla test procesora i RAM
  • #6 3075822
    gol
    Poziom 14  
    spróbuj w biosie wyłączyć testowanie pamięci
  • REKLAMA
  • #7 3075823
    Figi
    Poziom 37  
    To nie jest pełna konfiguracja!
    Cały czas liczy RAM? Można wyłączyć w BIOS-ie opcję Quick Power On Self Test i zobaczyć czy ruszy dalej.
  • REKLAMA
  • #8 3075860
    Tyrystor
    Poziom 14  
    nie tylko jak policzy RAM to koniec
    potem już nic

Dodano po 3 [minuty]:

ma karte sieciowa ale nie wiem jaka
    naped CD-ROM 16x
    naped dyskietek
    płyta główna ale nie wiem jaka nigdzie nie jest napisane

Dodano po 6 [minuty]:

aha jest jeszcze coś
    wyskakuje taki oto tekst
    D:/drive erorr
  • #9 3075908
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    no to masz uszkodzony cd rom, o ile to jego litera
    odłącz go
    system jest na dysku c
  • #10 3075921
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Witam!Po pierwsze wejdż do biosu przy starcie komputera klawiszem DEL ,a nastepnie w biosie sprawdż czy masz ustawienia na AUTO detekcję dysku twardego.W opcji BOOT sprawdż czy masz ustawiony start z dysku C.wychodząc z biosu zapisz te ustawienia w funkcji Save and EXIT.Zrób restart komputera i gdy po zliczeniu pamięci nie wyświetli Ci detekcji dysku twardego to musisz sprawdzić sam dysk.Jak zacznie ładować system a się zatrzyma przeinstaluj system.Pozdrawiam Zygik.
  • #11 3075931
    Tyrystor
    Poziom 14  
    Przepraszam rąbnąłem się i to poważnie
    ten tekst to
    B:/drive erorr
  • #12 3076003
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    mi sie wydaje ze powinienes postawic system od poczatku i bedzie git
  • #13 3076057
    Tyrystor
    Poziom 14  
    jest jeden problem.......
    brak płytki z Windowsem

Dodano po 1 [minuty]:

co oznacza ten błąd
  • #14 3076175
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    stacja duzych dyskietek (tak byla zawsze oznaczana, w starszych kompach) lub tez 2 stacja dyskietek ktorej zapewne nie posiadadsz

Wejdz do biosa i wlacz stacje dyskietek na a: a stacje b: wylacz. (zapewne nie mam tam nic podlaczone i dlatego blad) Wina sciagnij z neta jak nie masz.

Nie wiem czy masz, ale w biosach jest czeso opja ustawien optymalnych/poczatkowych, mozesz z tego skozystac.

Osobiscie zajmuje sie komputerami troche nowszymi...
  • #15 3075923
    Tyrystor
    Poziom 14  
    mieszałem coś w ustawieniach
    Windows 95

Dodano po 55 [minuty]:

jeszcze przy uruchamianiu wyświetla się
  • #16 3076437
    Figi
    Poziom 37  
    Tyrystor napisał:
    mieszałem coś w ustawieniach[...]
    Na podstawie tak precyzyjnych informacji można jedynie odpowiedzieć:
    Coś kolega źle mieszał.

W którym momencie wyskakuje rzeczony komunikat? Może zostawił kolega dyskietkę w napędzie?

Sugeruję najpierw poważne zastanowienie się nad problemem i dopiero później opisanie go jeszcze raz w całości, bo jak na razie w kolejnych postach dowiadujemy się o kolejnych błędach, a nic o konkretnych czynnościach przez kolegę podjętych.
  • #17 3079132
    Tyrystor
    Poziom 14  
    Mam taki problem.Mam stary komputer i nie mogę go włączyć.Gdy działał to przez przypadek został usunięty sterownik karty graficznej.Potem został zdefragmentowany dysk.Już po tym system chciał utworzyć dyskietkę pomiń cofnij.Jednak nie miałem możliwości zakupu dyskietki,więc jej nie utworzyłem.Zostały w tym komputerze także wymienione : płyta główna i karta graficzna,jednak na nowej płycie głównej system uruchomił się tylko 3 razy a na nowej karcie wogóle.
    Części zostały spowrotem wymienione na stare,a system domagał się jakiejś dyskietki.Teraz gdy go załączam to wyskakuje info o karcie grafiki
    potem:
    Hard Disk:Installed
    ilość pamięci RAM

gdy wchodzę do BIOSa i wyłączam tajemnicze B to nie wyskakuje błąd,ale system i tak się nie uruchamia.Proszę o pomoc w tej sprawie.[/quote]
  • REKLAMA
  • #19 3079218
    Tyrystor
    Poziom 14  
    nie komputer się włącza tylko że system niechce się uruchomić
    pewnie chodzi o ten błąd
  • #20 3079496
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Nie odpowiedziałeś na żaden problem opisany w linku ani nie podałeś konfiguracji komputera.
    Nie wiem jak Ci pomóc skoro Ty nie chcesz pomóc sobie sam.

Nawet komunikat przepisałeś źle.
    Winno być B:/drive error co oznacza błąd stacji dyskietek B:.
    Masz podpiętą stację dyskietek pod A i/lub B ?
  • #21 3081341
    Tyrystor
    Poziom 14  
    procesor 60MHz
    RAM 16Mb
    dysk 850Mb
    grafika 1Mb
    napęd dyskietek jako A
    napęd CD-ROM 16x
    karta sieciowa
    zasilacz AT
  • #22 3081810
    paweliw
    Spec od komputerów
    No niezły staruszek ...

Jaki tam był system ?

W BIOS-ie jest ustawione bootowanie z HDD ?

Komputer "odpala" z dyskietki startowej (DOS, Win itp. www.bootdisk.com) ?
  • #23 3081872
    Tyrystor
    Poziom 14  
    Windows 95
    patrzyłem do BIOS-u noi zauważyłem że ustawiłem żeby system uruchamiał się z dyskietki noi przestawiłem na dysk C noi dalej nic
    przywróciłem ustawienia domyślne i ciągle nic

Dodano po 4 [minuty]:

podałeś tą stronę,ściągnąłem plik i od razu wrzucić go na dyskietkę czy najpierw uruchomić
  • #25 3081919
    Tyrystor
    Poziom 14  
    nie potrafię operować BIOS-em
    napisz mi jak to powinno być ustawione
  • #26 3082000
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ściągnij dyskietkę startową pod Win95, w Biosie ustaw bootowanie z Floopy i sprawdź czy dysk twardy jest prawidłowo rozpoznany.
    Gdy komputer uruchomi się z dyskietki startowej w wierszu poleceń wpisz C: (Enter).
    Jeżeli komenda zostanie przyjęta znak "zachęty" zmieni się na C:. Wpisz potem dir /p i zobacz czy wyświetla Ci zawartość dysku.
  • #27 3082048
    Tyrystor
    Poziom 14  
    Nie mogę uruchomić komputera z tej dyskietki
  • #28 3082412
    paweliw
    Spec od komputerów
    Jaką masz płytę główną, jaki BIOS, może masz manual do płyty ?

Skoro nie możesz nic nagrać na dyskietce to trzeba najpierw sprawdzić czy ona działa (czy świeci się dioda, czy jest prawidłowo ustawiona w BIOS-ie, czy kable są właściwie ustawione itp.). Czy to napęd 1,44 3,5 in (mały) ?

W standardowym BIOS-ie typ dyskietki i typ dysku ustawia się w sekcji STANDARD CMOS SETUP:
    dysk twardy - Primary Master AUTO (o ile BIOS obsługuje automatyczne wykrycie dysku) lub należy wpisać poszczególne parametry dysku (z nalepki na nim CYL, HEAD, PRECOMP, LANDZ, SECTOR), oczywiście dysk musi mieć odpowiednio ustawioną zworkę aby był jako Master.
    dyskietka - Drive A: 1,44 3,5 in, Drive B None

Botowanie z dyskietki ustawia się w sekcji BIOS FEATURES SETUP w opcji Boot Sequence (lub First Boot Device itp.) aby na początku było A:.
    Ważne aby opcja Swap Floopy Seek była wyłączona (Disabled).

• #29 3082451
    Tyrystor
    Poziom 14  
    noi potem wkładam dyskietkę noi się uruchomi

Dodano po 24 [minuty]:

wiesz...
    przykro mi to pisać,ale...
    mój BIOS nie posiada takiej opcji jak Swap Floopy Seek
    noi pewnie gdy wynaleziono ten BIOS to ludzie nie pomyśleli o takiej funkcji jak botowanie z dyskietki
  • #30 3082612
    Tyrystor
    Poziom 14  
    chyba nic nie można poradzić
    przywróciłem domyślne ustawienia
    próbowałem botowania z dyskietki
    noi dalej nic

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Stary komputer z procesorem 60 MHz, 16 MB RAM, dyskiem 850 MB i kartą graficzną 1 MB z systemem Windows 95 nie uruchamia się poprawnie. Po przypadkowym usunięciu sterowników i defragmentacji dysku system nie startuje, a podczas uruchamiania pojawia się komunikat "B:/drive error" wskazujący na problem ze stacją dyskietek B:. BIOS (AMIBIOS) wykrywa dysk twardy ST385A, jednak komputer zatrzymuje się na migającym kursorem bez znaku zachęty i nie startuje z dyskietki startowej. Próby zmiany ustawień BIOS, bootowania z dyskietki, podmiany napędu dyskietek oraz formatowania dysku nie przyniosły efektu. Po dłuższym czasie pracy procesor, chipset i układ na karcie graficznej się przegrzewają, a zasilacz wydaje dźwięk zwarcia i zaczyna dymić, co wskazuje na uszkodzenie zasilacza i płyty głównej. Po wymianie płyty głównej, zasilacza i napędu dyskietek komputer uruchomił się, lecz pojawiły się problemy z wykryciem myszy oraz sterownika napędu CD-ROM. Sterownik napędu CD został pobrany i zainstalowany, natomiast problem z wykryciem myszy pozostaje. Wskazano konieczność instalacji systemu od nowa oraz sprawdzenia poprawności podłączeń i konfiguracji BIOS, zwłaszcza kolejności bootowania i ustawień napędów dyskietek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA