logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy schemat blokowy przetwornicy buck 3-30V 5A z L4975A jest poprawny?

Darek Dykowski 02 Paź 2006 12:21 60410 179
Najlepsze odpowiedzi

Czy taki blokowy układ przetwornicy buck 3–30 V / 5 A z regulacją zewnętrznym napięciem i ograniczeniem prądu jest poprawny oraz jaki kontroler impulsowy wybrać?

Tak, koncepcja jest zasadniczo dobra, ale przy tak dużej różnicy napięć wejście–wyjście musisz bezwzględnie kontrolować prąd szczytowy dławika, bo jego nasycenie może spowodować gwałtowny wzrost napięcia na wyjściu [#3077715] Do takiej przetwornicy bardziej polecano TL494 albo UC3844/UC3845 niż L4975A; TL494 ma dwa wzmacniacze błędu, więc łatwiej zrobić regulację napięcia i prosty limit prądu, choć pomiar prądu przez rezystor w masie ma swoje ograniczenia [#3077741][#3078482][#3080969] Jeśli chcesz sterować napięciem z DAC lub innego źródła, lepiej wpiąć ten sygnał możliwie bezpośrednio w pętlę sprzężenia niż dokładać rozbudowany zewnętrzny sumator, bo każdy dodatkowy stopień spowalnia układ [#3123272] Przy 30 V i 5 A trzeba też liczyć się z mocą rzędu 150 W, więc transformator powinien mieć zapas, około 200 W [#3078696]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3077642
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Witam wszystkich,
    Zakres mojej dyplomówki uległ zmianie z: "Dość" rozbudowanej półmostkowej przetwornicy PWM, na przetwornicę dc-dc zasilaną poprzez trafo z sieci 230V. Napięcie ma być regulowane w zakresie 3-30V a max prąd wyjściowy 5A. Układ ma być przetwornicą buck z kluczowaniem po stronie wtórnej. Wykorzystać monolityczny regulator impulsowy np. L4975A + układ sumatora. Przestrajanie napięcia wyjściowego – napięciem zewnętrznym np. podawanym z przetwornika A/C lub innego zasilacza. Przestrajanie poprzez zmianę wartości napięcia sterującego, a sygnał zwrotny z dzielnika napięciowego podłączonego na wyjście zasilacza. Należy uwzględnić zabezpieczenie nadprądowe (tu myślałem o możliwości zmian zakresu).

Umieszczam poglądowy schemat blokowy układu – czy idea jest ok.?

Zasilanie 230V; trafo toroidalne z wyjściem ok. 30V i 5A, następnie prostownik w układzie Graetz’a.

Wzmacniacz błędu (sumator na wzmacniaczu operacyjnym) sygnał z dzielnika napięcia i źródła odniesienia - zewnętrznego zasilacza lub przetwornika C/A. Czy to dobry tok myslenia?

Jeśli chodzi o układ regulatora impulsowego – mam rebus jaki wybrać. Szukałem dość dużo i tyle też znalazłem. Myślałem o czymś prostym np. coś z serii LM2677; LM2678 czy LM2679, lecz czytując opinie formułowiczów nie jest to łatwa w uruchomieniu aplikacja (dość duża f impulsowa;260kHz). Sugerowany przez promotora L4975 – nie wiele układów z jego zastosowaniem znalazłem i nie za bardzo mi pasuje.
    Specyfikacja L4975A
    http://www.datasheets.org.uk/search.php?q=L4975&sType=part

Najbardziej chyba pasuje tu TL494 z układami IR2125.
    Co Wy o tym wszystkim myślicie?

Z góry dzięki za pomoc.
    DD
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3077715
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Przy tak dużej różnicy pomiedzy napięciem wejściowym a wyjściowym nie ryzykowałbym jakiegokolwiek układu bez kontroli prądu dławika. Przypadkowe przeciążenie i wejście dławika w nasycenie skutkowałoby bardzo gwałtownym skokiem napięcia na wyjściu. Bezwględnie musisz zastosować driver z kontrolą prądu szczytowego.

Co do samego kontrolera - możesz zastosować TL494 ale równie dobrze UC3844/5.
  • Pomocny post
    #3 3077741
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Do przetwornic z regulowanym napięciem i może nawet prądem lepiej nadaje się TL494. Zewnętrzny wzmacniacz błędu wprowadza dodatkowe opóźnienia sygnału i stwarza problemy przy uruchamianiu a TL494 ma już w sobie dwa wzmacniacze błędu które mogą działać już od -0,3V do 5V, więc regulacja napięcia wyjściowego jest prosta do realizacji. Drugi wzmacniacz błędu można zrobić do regulacji maksymalnego prądu. Trzeba jednak zastosować dodatkowy driver IR2125 i mosfet wysoko prądowy na minimum napięcia 55V. Potrzebny jest transformator 150W ale na napięcie trochę wyższe niż 24V, gdzieś na 27-28V.
  • #4 3077850
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Ok, dzięki za porady.
    Znalazłem takie trafo: (96PLN)
    TST 150VA - 27V 5A; 6V 300mA
    http://mkpt.pl/product_info.php/products_id/2499
    fakt, że ma dodatkowy odczep, ale to może się przydać do zbudowania układu zabezpieczeń nadprądowych oraz do układu zmieniającego napięcia wyjściowe.
    Tak więc pozostaniemy przy TL494.

Dar.El - rozumiem, że w takim przypadku muszą być 2 pary tranzystor kluczujący + IR2125 czy wystarczy jedna taka para - bo już mi się "mota" wszystko.

RoMan - czy mozesz podpowiedzieć mi jak wpisywac parametry przetwornicy do obliczeń dławika na stronie Prof. Dr.-Ing. Heinz Schmidt-Walter?
    Czy mam wpisać Vin_min=Vin_max=38,2V? bo tyle będzie po mostku Graetz'a.
    Następnie Uout - w moim przypadku nie jest to stałe, więc? Wpisując raz 3V a póżniej 30V wychodzą oczywiście inne parametry dławika - jak to pogodzić? Iout mam bez zmian 5A, a f=50kHz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3077886
    Dar.El
    Poziom 41  
    Transformator byłby dobry gdyby miał 12V dodatkowo a nie 6. Przetwornicy dwu fazowej chyba nie chcesz robić, przy napięciu wy. 30V potrzeba ponad 60V z trafa. Z dławikiem nie będzie problemów, na razie trzeba myśleć nad schematem.
  • #6 3077926
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Dar.El napisał:
    Transformator byłby dobry gdyby miał 12V dodatkowo a nie 6.

Wysłałem zapytanie czy mają taki - jak nie będą mieli, to dostawie oddzielny niestety.
    Dar.El napisał:
    Przetwornicy dwu fazowej chyba nie chcesz robić, przy napięciu wy. 30V potrzeba ponad 60V z trafa.

i wszystko jasne - nie, dwu fazowej nie chcę.
    Dar.El napisał:
    Z dławikiem nie będzie problemów

fajnie by było...
    Dar.El napisał:
    na razie trzeba myśleć nad schematem.

ok DZIęKI!
  • Pomocny post
    #7 3078482
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ale namieszałem. Nie wiem, co mi się ubzdurało, że przetwornica ma być zasilania bezposrednio z wyprostowanego napięcia sieci...

Co do tego, czy zastosować TL494 czy UC3844 - wybór należy do Ciebie. UC3844 ma 8 nóżek i będzie łatwiej go opisać.
    TL494 ma dwa wzmacniacze błędu i teoretycznie jednego można użyć do regulacji prądu wyjściowego. W praktyce nie jest już tak różowo, bo żaden ze wzmacniaczy błędu nie ma wyprowadzonego wyjścia i nie da się zrobić pomiaru różnicowego. A stosowanie rezystora w obwodzie masy powoduje błąd zależności napięcia wyjściowego od obciążenia.
  • Pomocny post
    #8 3078696
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Nie będzie tak źle, to nie jest przyrząd laboratoryjny który musi mieć dokładność 10mV. Na TL494 robiłem już różne rzeczy i całkiem łatwo daje się wykorzystać jego wzmacniacze błędu.
    Jeśli dokupisz drugi transformator na 12V z 0,5A to ułatwi rozwiązanie zasilania kontrolera, albo postaraj się o trafo z dodatkowym 12V. Można to zrobić na LM317 i dodatkowym rezystorem mocy ale trochę ciepła się wydzieli, a jak wiadomo elektronika nie lubi ciepła. Na IR2125 zrobi się dodatkowe zabezpieczenie nad prądowe chroniące przed nasyceniem dławika. Mosfet najlepszy będzie IRF3205, nawet nie będzie się za bardzo grzał.
    Jeśli chcesz osiągnąc 30V i 5A to mamy moc 150W. Jak wiadomo nic nie jest 100% więc lepiej jak zastosujesz transformator 200W.
  • REKLAMA
  • #9 3079178
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Jestem, więc:
    Na początek dzięki za cenne uwagi!!!:D:D
    Trafo znalazłem takie:
    TST 200VA - 28V 7.1A, więc teraz mamy zapasik.
    W prawdzie dokładności nie uzgadniałem z promotorem, ale napewno nie 10mV, myślę, że 0,1V do 0,5V jak będzie to będzie bardzo fajnie.
    Tak już się pogodziłem, że kupię oddzielne trafo do tego zasilacza.
    Dar.El wyłożyłeś mi kawę na ławę - teraz biorę noty i studiuję jak to wszystko połączyc i rysuję schemat - pewnie obarczony błędami, ale pierwsze koty za płoty... :D

P.S mam wenę i muszę to wykorzystac na MAX'a, a właściwie to na TL'a :D
  • Pomocny post
    #10 3079315
    Dar.El
    Poziom 41  
    Czekam z niecierpliwością, w końcu jest ktoś kto chce spróbować swoich sił. Dławik powinien mieć 33µH na 8A i być zrobionym na EE30 z rdzeniem 3C90 ze szczeliną na AL100. Jestem w stanie pomóc ci zrobić taki dławik jak i zaprojektować płytkę, dużo osób tu potrzebuje nieraz zrobić taki zasilacz więc będą mieć gotowca.
  • #11 3079484
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    wielkie --> WIELKIE DZIęKI :sm9:
    za tę pomoc, ale najpierw chcę sam sprobować :D a Was poproszę o kontrolę i naprowadzanie do celu :D

Mam nadzieję, że faktycznie nasze "wypociny" nie tylko pozytywnie oceni komisja, ale też przydadzą się innym.

Kolejne pytanie - czym sugerować się przy wyborze f pracy? Czy dla tego TL'ka jest jakaś optymalna f przy której pracuje najstabilniej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3079647
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ja używam TL494 do 200kHz, właśnie zrobiłem na tej częstotliwości przetwornicę dwufazową STEP-UP do zasilania laptopa i działa bardzo dobrze. Dla twojej przetwornicy 100kHz będzie dobrym wyborem, większa częstotliwość to problemy z zakłóceniami i efektem naskórkowości a niższa to zwiększone wymiary dławika.
  • #13 3079824
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Pozwole sobie dodać, że z 6VAC łatwo zrobić ok. 15VDC.
    Ładowanie jednopołówkowo kondensatorów w szeregu.
  • Pomocny post
    #14 3079891
    Dar.El
    Poziom 41  
    Tak też można zrobić, choć nie jestem zwolennikiem robienia na siłę. Ta przetwornica będzie mogła pracować nawet do 40V na wyjściu i 5A. Jaki zastosuje się transformator tego nikt nie przewidzi, więc na płytce będzie wejście na mostek prostowniczy i stabilizator dla zasilania kontrolera. Mając rozdzielone zasilanie stopnia mocy i kontrolera, będzie bardziej elastyczne do różnych zastosowań. Myślę nad zwiększeniem dławika, przy niższych napięciach wyjściowych można by uzyskać większy prąd.
    ----------------------------------------------------
    Troszkę zwiększymy dławik do ETD29, ma on tak samo rozstawione wyprowadzenia jak ETD34. Na tym większym rdzeniu można będzie uzyskać 10A na wyjściu.
  • #15 3079974
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    taaa - chyba już jestem zmęczony - na moim schemacie coś mi nie pasowało - chciałem zasilić TL'ka i IR bezpośrednio z mostka (ok38V), TL by przeżył :D (ledwo), ale IR nie bardzo... Przyjmuję założenie oddzielnego zasilania 12VDC.
    Narazie wyznaczyłem sobie Rt=10k i Ct=1nF dla 100kHz. Z tego co wyczytałem to Dead time i Soft Start można "połączyć". Nie bardzo mogę dojść jak zaprojektować ograniczenie prądowe oraz jak (na które części TL'ka i jakim napięciem) bedzie regulowany? Czy ma to być zrobione na wzmacniaczach błędu?
    Go to sleep...
  • Pomocny post
    #16 3080969
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Czekam z niecierpliwością na jakiś schemat. Do zabezpieczenia prądowego trzeba wykorzystać spadek napięcia na rezystorze umieszczonym na masie. Wzmacniacze błędu w TL494 działają na napięciach od -0,3V do 5V, więc można to zrobić w zakresie od -0,2V do 0V. Nie będzie to jakaś powalająca dokładność ale lepiej mieć regulowany prąd max niż ustawiony na stałe.
  • #17 3081189
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Hej, nie mam jeszcze schematu-muszę mieć trochę czsu-nie mam jeszcze takiej wprawy... Poza tym oprócz Pspice nie mam żadnego programu do rysowania schematów - dziś będe miał Eagle i ExpressPCB - niestety nie wiem czy są tam modele TL'ka i IR'ka - jak nie to trzeba będzie stworzyć...
    Dar.El, Ty takie ładniutkie schematy zapodajesz - masz jakiś ogólnodostępny program (freeware)? Tak, że jeszcze trochę do schematu - poza tym od 8 do 16-tej pracuję.
  • Pomocny post
    #18 3082428
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Ja już coś narysowałem. Jest to na razie szkic, mogą być błędy, brak niektórych elementów i ogólnie jest uproszczony. Porównaj ze swoim, ciekawe czym się różni.
    Jeśli chodzi o schematy to potrzebny jest edytor elementów i prawidłowe ułożenie bloków elementów zgodnie z ich przeznaczeniem a schemat będzie wyglądał ładnie i czytelnie.
    Załączniki:
    • Zas30_5.pdf (21.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3082941
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Ja przyznaje ze mam o wiele mniej...
    O ile TL'ka troche poznalem studiujac jego noty, to IR jakos nie moge zrozumiec. Poza tym nie ukrywam, ze rysujac schemat opieralem sie tez na Twoich schematach z TL i IR w rolach glownych, wiec polaczenia takie jak stopien wyjsciowy (klucz), TL z IR; sa identyczne - jedynie co to nie wiedzialem jak zabrac sie do tych ukladow regulacji pradu i napiecia. Teraz to mam i musze troche poglowkowac i to zrozumiec, bo sa w tym schemacie czesci, ktorzch narazie nie rozumiem, ale dzis juz nie daje rady-zostawiam na jutro.
    Dzieki![/GVideo]
  • Pomocny post
    #20 3083931
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Ograniczanie prądu będzie trochę niedokładne. Przy małym i przy maksymalnym napięciu wyjściowym da trochę więcej niż przy średnim, jest to związane ze zmianami prądu na dławiku które nie są identyczne dla różnych napięć wyjściowych.
  • #21 3090847
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Witam po przerwie.
    Rownolegle do projektu zaproponowanego przez Dar.El caly czas mam w glowie wykonanie tego projektu na LM2679T-ADJ
    Opis jest tu:
    http://www.national.com/pf/LM/LM2679.html
    Idac krok po kroku na tej stronie zacząłem używać narzędzia:
    "WEBENCH Live Simulation" --> http://webench.national.com/appinfo/power/webench/index.cgi
    Wyszlo mi dosc ciekawe i wyglądajace na proste rozwiazanie:
    Tak wygląda schemat:

Do tego utworzylem 3 projekty i otrzymalem nastepujący BOM (Bill of material --> spis komponentów):
    1. BOM_3V --> dla przetwornicy Vin=37V Vout=3V/5A
    2. BOM_15V --> dla przetwornicy Vin=37V Vout=15V/5A
    3. BOM_30V --> dla przetwornicy Vin=37V Vout=30V/5A

Dodatkowo dzięki temu narzędziu można dokonać róznych ciekawych informacji i symulacji (patrz zalacznik LM2679_ADJ_3V.pdf)

Mam 3 zagadki: :|

1. Czy dlawik wyjsciowy (L1; 47uH) policzony przez program bedzie ok dla calego zakresu regulacji?
    2. Czy dobrze kombinuje, że jeśli za Rfb2 podstawię potencjometr regulowany od 1,5k do 25k to otrzymam mozliwość regulacji Vout w zakresie ok 3-30V. (oczywiście kombinowałbym albo z jednym wieloobrotowym, albo z dwoma - zgrubny i precyzyjny).
    3. Czy podpowie ktoś jak można zmieniać ograniczenie prądowe? (np od 1 do 5A co 1A)
    Załączniki:
    • LM2679_ADJ_3V.pdf (306.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BOM_3V.pdf (83.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BOM_30V.pdf (77.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BOM_15V.pdf (77.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #22 3090921
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Właśnie takie układy robi się jak nie musisz za bardzo zmieniać napięć i prądów. Raczej trudniej na tym scalaku będzie zrobić regulację napięcia i prądu za pomocą napięć z zewnątrz. Trzeba by było zrobić odpowiedni schemat na wzmacniaczach operacyjnych a potem na płytce uniwersalnej kombinować aż zacznie działać. Może się okazać że te tanie wzmacniacze operacyjne wprowadzają za duże opóźnienie w sygnale i trzeba będzie kupować droższe. W zasilaczach impulsowych (w sprzężeniu zwrotnym) czym mniej jest po drodze dodatkowych elementów tym lepiej.
    --------------------------------------------
    Tu jest sporo szczegółów na temat TL494
    http://www.elenota.pl/pdf/Texas_Instruments/slva001a.pdf
  • #23 3120555
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Witam po dłuższej przerwie.
    Decyzja została zmieniona i jest ostateczna - będe budował moją przetwornicę na układzie LM2679T-ADJ. Już się zaopatrzyłem w te układy. Jeżeli chodzi o możliwośc regulacji napięcia wyjściowego - to będzie to zrealizowane na wzmacniaczu operacyjnym (choć w fazie prototypu zastosuję potencjometr). Jeśli chodzi o zmianę zakresu zabezpieczenia nadproądowgo realizacja będzie na pięciu rezystorach o wartościach wyliczonych z gotowych wzorów, a podłączone zostaną wg poniższego schematu.

Jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie do tego projektu - proszę o opinie.
  • Pomocny post
    #24 3120753
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    W PDFie podali zakres zabezpieczenia prądu szczytowego od 3A do 7A. Sprawdź w prototypie czy można ustawić mniejszy prąd. Regulację napięcia na wzmacniaczu operacyjnym radzę sprawdzić w prototypie ponieważ wyczuwam tu możliwość powstania dużych problemów (nie zapomnij że ta przetwornica działa na 260kHz). Do uruchomienia prototypu musisz mieć oscyloskop, chociaż nieraz jest tak źle że słychać to na ucho.
  • Pomocny post
    #25 3120788
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    czy możesz odpowiedzieć mi dlaczego i w jakim celu zamierzasz zmieniać wartość maksymalną (ograniczenia) prądu klucza?
    Zobacz tam:
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/8786/NSC/LM2679.html
    co na ten temat jest napisane:

Skutecznego ograniczenia wartości prądu wyjściowego przetwornicy w ten sposób nie zrobisz ... :cry:
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #26 3122926
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Sterowałem przetwornicy tego typu (wersja 260kHz) zewnętrznym napięciem z przetwornika C/A mikrokontrolera za posrednictwem wzm. operacyjnego i nie zauważyłem negatywnych skutków takiego sterowania. Zarówno stabilizacja napiecia jak i pradu wyjściowego działała poprawnie. O sposobach takiego sterowania można poczytać w http://www.bodospower.com w artykule "Changing the Output Voltage of a Switching Regulator on the fly" dostępnym do pobrania po uprzednim zarejestrowaniu...
  • Pomocny post
    #27 3123184
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Father napisał:
    Sterowałem przetwornicy tego typu (wersja 260kHz) zewnętrznym napięciem z przetwornika C/A mikrokontrolera za posrednictwem wzm. operacyjnego i nie zauważyłem negatywnych skutków takiego sterowania. Zarówno stabilizacja napiecia jak i prądu wyjściowego działała poprawnie.

Co do stabilizacji prądu wyjściowego to mam poważne wątpliwości (wytłuszczenie moje).

Father napisał:
    O sposobach takiego sterowania można poczytać w http://www.bodospower.com w artykule "Changing the Output Voltage of a Switching Regulator on the fly" dostępnym do pobrania po uprzednim zarejestrowaniu...

Fakt, ale tylko o sterowaniu napięciem wyjściowym, ponieważ o stabilizacji prądu (charakterystka wyjściowa jak źródła prądowego) nie znalazłem tam ani jednego słowa ... :cry:
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #28 3123272
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Myśle, że autorowi wątku chodzi raczej o proste ograniczenie prądu, działające jako zabezpieczenie, a nie o precyzyjnie regulowane źródło prądowe.

Natomiast jeśli chodzi o regulację napięcia, to dość prosto można to zrobić nie spowalniając petli sprzężenia zwrotnego - wystarczy Rfb1 zamiast do masy podłączyć do wyjścia DACa. Oczywiście należy odpowiednio dobrać Rfb1 i Rfb2 oraz pamiętać o 'odwrotnym' działaniu układu - wzrost napięcia z DAC powoduje spadem napięcia na wyjściu stabilizatora.
  • Pomocny post
    #29 3123645
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Zamiast DAC można zrobić to na wzmacniaczach operacyjnych ale potrzebne jest dla nich zasilanie +-.
  • #30 3192715
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Witam po kolejnej przerwie...
    Projekt idzie do przodu (mam już większość elementów - czekam na pojedyncze).
    Odpowiadając na posty powyżej:
    :arrow: Quarz
    "Witam,
    czy możesz odpowiedzieć mi dlaczego i w jakim celu zamierzasz zmieniać wartość maksymalną (ograniczenia) prądu klucza?"
    Odpowiadam - właściwie tym, co napisał -RoMan-
    chodzi mi o proste ograniczenie prądu, działające jako zabezpieczenie, a nie o precyzyjnie regulowane źródło prądowe. Układ np TTL będzie załączał odpowiednie rezystancję wyznaczając tym samym wartość ograniczenia prądowego.

:arrow: Father
    "Sterowałem przetwornicy tego typu (wersja 260kHz) zewnętrznym napięciem z przetwornika C/A mikrokontrolera za pośrednictwem wzm. operacyjnego"
    Czy byłbyś w stanie przedstawić mi swój sposób takiego sterowania?

:arrow:
    Dzięki -RoMan- za podpowiedź jak "wpiąć" przetwornik C/A.
    Tak właśnie ostatecznie ma działać układ.
    Na razie zamieszczam schemat i projekt płytki mojego prototypu, który powoli rozbuduję między innymi o wymagany sumator (wzm operacyjny) i przetwornik C/A (opinie co do poprawności layout'u płytki mile widziane).

Czy możecie mi podpowiedzieć czy dobrze myślę --> w prototypie zamiast Rfb2 będzie wstawiony potencjometr 25K wieloobrotowy. Zmieniając jego wartość sprawdzę jaki zakres napięć będzie niezbędny do zmiany wartości całego zakresu Uwy= 3-30V. Wynik pomoże mi dobrać wzm operacyjny i później na jedno jego wejście będzie podany sygnał zwrotny z przetwornicy, a na drugie wejście U reg z przetwornika C/A.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Załączniki:
    • schemat i PCB.pdf (47.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu przetwornicy DC-DC typu buck o regulowanym napięciu wyjściowym 3-30V i maksymalnym prądzie 5A, zasilanej z transformatora toroidalnego 230V/30V 5A, z kluczowaniem po stronie wtórnej. Początkowo rozważano zastosowanie monolitycznego regulatora impulsowego L4975A, jednak w toku rozmów pojawiły się sugestie użycia układów TL494 lub UC3844/5 ze względu na wbudowane wzmacniacze błędu i możliwość implementacji zabezpieczenia nadprądowego. Omówiono dobór transformatora (np. TST 150VA 27V 5A lub 200VA 28V 7.1A) oraz konieczność stosowania drivera IR2125 i mosfetów wysokoprądowych (np. IRF3205). Poruszono kwestie projektowania dławika (np. 33µH na rdzeniu EE30 3C90 ze szczeliną) i częstotliwości pracy (ok. 100-260kHz).

W dalszej części autor zdecydował się na układ LM2679T-ADJ, korzystając z narzędzia WEBENCH do symulacji i doboru elementów, w tym dławika 47µH. Dyskutowano o implementacji regulacji napięcia wyjściowego za pomocą wzmacniaczy operacyjnych oraz o prostym ograniczeniu prądu wyjściowego realizowanym przez dobór rezystorów i pomiar spadku napięcia na rezystorze pomiarowym.

Ważnym tematem była cyfrowa regulacja napięcia wyjściowego z wykorzystaniem przetwornika cyfrowo-analogowego (DAC), m.in. DAC08, DAC0801, DAC0808, sterowanego przez mikrokontroler lub układy TTL/CMOS (liczniki 74193, drabinka R-2R). Omówiono różne metody generowania impulsów do sterowania DAC, w tym generatory impulsów i układy eliminujące drgania styków. Poruszono też kwestie zasilania wzmacniaczy operacyjnych (+/-15V, +/-30V) oraz stabilizacji napięcia odniesienia (Vref) z wykorzystaniem układu TL431.

Autor otrzymał wskazówki dotyczące projektowania układu sumatora na wzmacniaczu operacyjnym, doboru rezystorów w sprzężeniu zwrotnym oraz zabezpieczeń wejścia przed ujemnym napięciem. Dyskutowano także o projektowaniu PCB z minimalizacją długości ścieżek prądowych i odpowiednim chłodzeniu elementów mocy (tranzystory, diody).

Podsumowując, projekt ewoluował od L4975A do LM2679T-ADJ z cyfrową regulacją napięcia wyjściowego realizowaną przez DAC i wzmacniacze operacyjne, z zabezpieczeniem nadprądowym i odpowiednio dobranym transformatorem oraz elementami mocy. Wskazano na konieczność testów prototypu, oscyloskopu do analizy pracy oraz na kompromisy między dokładnością, prostotą i czasem realizacji projektu dyplomowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA