logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża HITACHI MS-W600W (trzaski w czasie słuchania muzyki)

seba222 02 Paź 2006 18:13 1631 6
REKLAMA
  • #1 3078709
    seba222
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,

Mój kolega posiada taką wierzę i prosi mnie o pomoc.
    Model: HITACHI MS-W600W

Objawy usterki, słuchać szumy i trzaski w trakcie słuchania cichej muzyki.

Tyczy się to wszystkiego rodzaju dźwięku AUX, RADIO, KASETA.

Proszę o pomoc w diagnozie usterki.

Jest pewne że ktoś przy niej grzebał bo zrobił jakieś obejście:

Załączam zdjęcie:
  • REKLAMA
  • #2 3079439
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Wiesz to "obejście" to raczej moduł wstawiony do przestrojenia radia - części FM.
    Jeśli chodzi o trzaski sprawdz końcówki mocy i kondensatory wyjściowe. Siedzi to prawdopodobnie (patrząc na tę fotkę) po prawej stronie - tam gdzie jest taki pionowy równy ciąg punktów lutowniczych. Napisz może co tam siedzi - prawdopodobnie jakiś scalaczek na radiatorze (bo na tranzystorach napewno nie).
  • REKLAMA
  • #3 3079588
    seba222
    Poziom 18  
    Dziękuję za odpowiedz,

Sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana ponieważ nie posiadam sprzętu, stoi na drugim końcu polski.

Załączam zdjęcie "frontu" płytki, jak byś był łaskaw zaznaczyć które elektrolity ewentualnie oraz jaki tranzystor (ja już zajmę się tym jak wytłumaczyć to osobie).

Przepraszam ale nie mogę Ci na razie podać co to za tranzystor na końcówce bo nie mam sprzętu pod ręką.

Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3079617
    Darek Dykowski
    Poziom 13  
    Hi mi tez trudno stwierdzic po fotce, ktory to kondzior - pole podejrzane to kolor zielony. Jesli chodzi o koncowki mocy - sa prawdopodobnie po drugiej stronie radiatora (widac wkręty) - obszar zaznaczony na czerwono.
    Załączniki:
    • Wieża HITACHI MS-W600W (trzaski w czasie słuchania muzyki) wieza007rn3.jpg (122.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3079627
    seba222
    Poziom 18  
    Dziękuję serdecznie,

Kondensatorki na oko są małe więc wymiana nie będzie kosztowna, zasugeruje zmienić je wszystkie.

Jeżeli nie pomoże przejdziemy do sprawy tranzystorów.

Dziękuję serdecznie jeszcze raz, i do usłyszenia.
  • REKLAMA
  • #6 3080279
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2295
    Jak sprzęt Hitachi to z praktyki wiem ze konensatory elektrolity padaja jak muchy zimne luty przelutować płytę i wszystkie złącza jak i przełączniki potraktować Kontakt 60.
  • #7 3263946
    Blastboy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam :) Jestem właścicielem tej wieży. Rozkręciłem ją po to by wymienić te kondensatorki, ale z powodu obowiązków zupełnie nie miałem czasu, by to zrobić. Dopiero tydzień temu zabrałem się, za złożenie wieży po to by się nie kurzyła w środku. Po złożeniu jej nie działała. Dziś rozkręciłem ją ponownie, wyjąłem wszystkie częsci i podłączyłem "w powietrzu". Okazało się, że piny które wychodzą z płyty głównej nie dochodziły do slota znajdującego się na equalizerze (slot był odgięty). Przykleiłem slot poxpiolem, docisnąłem i wieża działa. Jednak teraz nie palą się diody od Power, Stereo, Equalizer, suwaki od zmienienia częstotliwości dźwięku nie reagują, reaguje za to suwak od zmienienia mocy na dany głośnik. Możliwe,że jakiś pin odłamał się od płytki? Jednak jest tego wszystkiego duża zaleta, otóż nie ma trzasków :D. Dlatego pytam teraz czy uważacie , że po normalnym złożeniu wieży nadal będzie trzeszczeć z powodu kondensatorków czy może z powodu układu? Musze to złożyć ponieważ teraz muzyka gra jakby ciszej, i nie ma totalnie bassu :(

Dołączam zdjęcia tego układu i krótki opis:
    suwak najbardziej po prawej to suwak od zmieniania mocy na głośniki, biały prostokąt po prawej to slot na piny od płyty głównej. Diody najbardziej po lewej to Power i Stereo, reszta diód to diody od equalizera.

http://img296.imageshack.us/img296/3962/equalizerfronthm7.jpg

Podsumowanie tematu

✨ W wieży HITACHI MS-W600W pojawiają się trzaski i szumy podczas odtwarzania cichej muzyki ze wszystkich źródeł dźwięku (AUX, radio, kaseta). Podejrzewa się uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych oraz końcówek mocy, które mogą być zlokalizowane po prawej stronie płyty głównej przy radiatorze. Wskazano również na możliwość zimnych lutów i konieczność przelutowania płyty oraz oczyszczenia styków i przełączników preparatem Kontakt 60. Użytkownik zauważył ingerencję w układ – wstawiony moduł do przestrojenia radia FM oraz uszkodzony slot na equalizerze, który po naprawie poprawił działanie wieży, eliminując trzaski. Jednak po ponownym złożeniu wieży nie działają niektóre diody i suwaki, co może wskazywać na uszkodzenie płyty lub odłamanie pinu. Wymiana kondensatorów jest rekomendowana jako pierwszy krok, a w przypadku braku poprawy należy sprawdzić tranzystory końcówek mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA