logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon Unitra M2405S - trzaski zamiast dźwięku po 10 minutach odtwarzania

elrychu 13 Sty 2010 20:35 9861 28
REKLAMA
  • #1 7531180
    elrychu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po latach nie używania postanowiłem ożywić magnetofon szpulowy. Przeczyściłem mechanikę puściłem taśmę i wszystko grało jak należy przez jakieś 10 min aż do czasu gdy w głośnikach zamiast dźwięku pojawiły się nieregularne trzaski, niezależnie od tego czy potencjometr dźwięku w magnetofonie był na min czy max. Nie podłączałem go jeszcze do wzmacniacza, nie podłączałem też do niego kolumn ani słuchawek więc nie wiem czy na innych wyjściach dźwięku też te trzaski występują. Na razie słuchałem tylko na wbudowanych głośnikach. Postaram się w najbliższych dniach podłączyć magmetofon do wzmacniacza.
    Jaka jest wasza diagnoza, co mogło paść? W jakim elemencie zacząć szukać przyczyny awarii?
  • REKLAMA
  • #2 7531694
    peloks
    Poziom 27  
    Ocena: 223
    najpierw podłącz do wzmacniacza i głośnika potem zobaczymy.
  • #3 7532508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7535304
    elrychu
    Poziom 12  
    W podłączonych głośnikach to samo bo są podłączone równolegle z tymi wbudowanymi. Jak znajdę kabel lub wtyk din to podłącze do wzmacniacza. W ramach sprecyzowania dodam że trzaski słychać w jednym kanale, drugi - cisza, nawet nie buczy. Nie słychać nic z odtwarzanej taśmy. Słychać tylko te nierównomierne trzaski zaraz po włączeniu, nawet bez taśmy.
    Co do styków to wykluczam żeby w nich tkwiła przyczyna bom już je poczyściłem, ruszałem i nic się nie zmieniało.
  • REKLAMA
  • #6 7535566
    elrychu
    Poziom 12  
    wskaźniki działają ale nie na trzaski lecz na muzykę (której nie słychać)z taśmy
  • #7 7536025
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    Czyli przedwzmacniacz działa skoro wskaźniki pracują. Na zewnętrznym wzmacniaczu też powinno być ok. Co do usterki w kanale milczącym sprawdź bezpiecznik, w drugim kanale do sprawdzenia stopień końcowy, zależy z jakim masz wersję tego magnetofonu, bo były końcówka na tranzystorach i na układach scalonych.
  • REKLAMA
  • #8 7536082
    peloks
    Poziom 27  
    posprawdzaj elektrolity w zasilaczu po tylu latach mogły wyschnąć.
    Bo dziwne że rzęzi na obu kanałach?

Może ktoś podrzuci schemat bo nie mogę znaleźć.
  • #9 7536138
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Czyli mozesz zalozyc ze to uszkodzenie nie w torz przedwzmacniacza.Sprawny jest tez przelacznik sciezek.W tej sytuacji prawdopodobnie masz sygnal na wyjsciu na wzmacniacz wewnetrzny-gniazdo din.W torze sygnalowym sa styki zwierne s8,s7 -sprawdz czy one mechanicznie dzialaja.(Znajdziesz je po zdjeciu czesci gornej obudowy.)
    Przy okazji zdjecia pokrywy sprawdz -sygnyl z,,palca ``na potencjometrze glosnosci czy masz reakcje koncowki mocy,warczenie.
  • #10 7536208
    elrychu
    Poziom 12  
    Bezpiecznik w milczącym kanale jest ok. Końcówka jest na tranzystorach BD354B. Kondensatory też pewnie mogą być w stanie krytycznym:)
  • Pomocny post
    #11 7536268
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    To dotknij wejść sygnału samych końcówek mocy. Sprawdź czy dochodzi poprawne zasilanie, podłącz ten zewnętrzny wzmacniacz. Uszkodzeń może być wiele, trudno zgadywać na odległość. A jak nie dasz rady a Ci zależy to podrzuć mi ten sprzęt.
  • #12 7536334
    peloks
    Poziom 27  
    zrób tak jak pisał wojtek60 po dotykaj palcem przy końcówce tam gdzie dochodzą kable ekranowane bo potencjometr jest przed przedwzmacniaczem.
  • REKLAMA
  • #13 7536441
    elrychu
    Poziom 12  
    dotykanie wejść sygnału na końcówkach nie powoduje żadnego buczenia. Obie końcówki mają zasilanie 24,6 V. Zewnętrzny wzmacniacz podłącze już jutro. Marian z tym podrzuceniem Ci sprzęty to nie głupi pomysł...przynajmniej byłby dobrze przywrócony do życia.
  • #14 7536499
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 422
    Niektóre gniazda głośnikowe (na kolumny zewnętrzne) miały odłączniki głośników wewnetrznych (styki).
  • Pomocny post
    #15 7536524
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    W tej sytuacji to rzeczywiscie glowny podejrzany...gniazda glosnikowe.Latwe do sprawdzenia.Gniazdo ma trzy wyprowdzenia jedno centralnie -posrodku i dwa przesuniete wzgledem tego srodkowego do boku.Wystarczy zewrzec te dwa boczne ze soba-w rzadnym wypadku nie zwierac ze srodkowym.
  • #16 7536525
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Zapraszam...
    W milczącym kanale może być jeszcze problem z gniazdem głośnikowym, które powoduje przerwę dla głośnika wewnętrznego. Co do drugiej końcówki to trzeba krok po kroku mierzyć i sprawdzać elementy.

Dodano po 1 [minuty]:

Wyprzedzili mnie...
  • #17 7536641
    elrychu
    Poziom 12  
    chłopaki macie rację co do milczącego kanału - powodem było gniazdo głośnikowe, które odłączało wewnętrzny głośnik.
  • #18 7540353
    elrychu
    Poziom 12  
    Podłączyłem dzisiaj magnetofon do wzmacniacza i chyba na wzmacniaczu zewnętrznym tez jest coś nie tak. Podłączyłem do wyjścia oznaczonego "telewizorkiem" i na taśmie stereo i przy przełączniku w magnetofonie ustawionym na stereo dobrze gra jeden kanał, na drugim słychać ledwo słyszalny przydźwięk. Wskaźniki w magnetofonie wychylają się oba. Jak przełączę w magnetofonie na mono to na 1 i 2 ścieżce dalej słychać tylko ten jeden kanał i wychyla się wskaźnik lewy w magnetofonie. Na magnetofonie mam też włączony przycisk oznaczony tym "telewizorkiem". Jak go wyłączę to grają oba kanały (przy stereo i mono) ale wtezy pojawia się buczenie.
    Na wzmacniaczu zewnętrznym nie słychać tych trzasków, które są w głośniku wewnętrznym.
  • #19 7541049
    PPK
    Poziom 30  
    Hmmmm. Trzeba by do .... piwnicy, po schemat a to zimno jak diabli (((-:
  • #20 7541084
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ja mam schemat więc...
    Uszkodzony, zanieczyszczony przełącznik ścieżek. Jest tam trochę tych sekcji do przełączania także praca żmudna i długa aby to wykryć. Do tego generator najlepiej i oscyloskop lub szukacz sygnału. Co do tego trzeszczenia to oczywiście wina końcówki.
  • #21 7541175
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 7551743
    elrychu
    Poziom 12  
    Problemy, które opisywałem w ostatnim poście były spowodowane kablem, który kupiłem za 4 zł bo nie chciało mi się szukać wtyków! Dzisiaj poszukałem wtyków i zrobiłem taki kabel i na wzmacniaczu zewnętrznym jest wszystko ok. Czysto bez żadnego buczenia grają oba kanały i wszystkie ścieżki. Pozostały tylko te trzaski w jednym kanale w wbudowanym wzmacniaczu.
  • #23 7554354
    peloks
    Poziom 27  
    Napisałeś( Przeczyściłem mechanikę puściłem taśmę i wszystko grało jak należy przez jakieś 10 min aż do czasu gdy w głośnikach zamiast dźwięku pojawiły się nieregularne trzaski, niezależnie od tego czy potencjometr dźwięku w magnetofonie był na min czy max)
    To skąd ta zmiana?.
    może to przyczyna o,której pisał dj-MatyAS tylko po paru włączeniach i wyłączeniach styki się przeczyściły?
  • #24 7554585
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    Witam.Kiedyś miałem podobną usterkę w tym sprzęcie,winowajcą okazał się jeden z kondensatorów ceramicznych na płytce wzmacniacza mocy,niestety po tylu latach nie pamiętam który.Miłej zabawy.
  • #25 7554711
    litwin91
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    starosc nie radosc a bynajmniej w tych starych sprzetach lubiały sie robic zimne luty
  • #26 7556365
    elrychu
    Poziom 12  
    pelkos to chyba było tak że jak go włączyłem to byłem bardziej skupiony na mechanice i dlatego nie zauważyłem że nie gra jeden głośnik, później po tych 10 min zepsuł się ten kanał co zaczął trzeszczeć no i w ogóle nie było dźwięku. Potem się okazało że głośnik nie gra bo wtyk na głośniki zewnętrzne go rozłącza. Potem problemy z tym kablem....no ale finał jest taki że przedwzmacniacze obu kanałów są ok tylko wzmacniacz na jednym kanale jest do przeglądu.
  • Pomocny post
    #27 7558884
    peloks
    Poziom 27  
    A tu masz schemat końcówki na tranzystorach ale od M2404S bo posiadam serwisów kę Unitra M2405S na UL1481 i niestety się różni pomierz napięcia w punktach pomiarowych i posprawdzaj elementy - tranzystory i elektrolity tyle mogę Ci pomóc reszta należy do Ciebie.
  • #28 7564894
    elrychu
    Poziom 12  
    dzięki za schemat, jak znajdę trochę czasu to się zajrzę do tej końcówki
  • #29 7573595
    PPK
    Poziom 30  
    j.w.

Dodano po 1 [minuty]:

Niestety to tylko aplikacja firmowa z katalogu - książki "Liniowe Układ Scalone".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ożywił magnetofon szpulowy Unitra M2405S, jednak po 10 minutach odtwarzania pojawiły się trzaski w głośnikach, niezależnie od ustawienia potencjometru. Po podłączeniu do wzmacniacza zewnętrznego, problemy z dźwiękiem częściowo ustąpiły, ale trzaski pozostały w wbudowanym wzmacniaczu. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie styków, przełączników, kondensatorów oraz gniazd głośnikowych. Ostatecznie ustalono, że problem z milczącym kanałem wynikał z uszkodzonego gniazda głośnikowego, a trzaski w wbudowanym wzmacniaczu mogą być spowodowane uszkodzeniem końcówki mocy. Użytkownik otrzymał również schemat do dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA