logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć napięcie w zasilaczu Fortron 400W? Zawieszanie komputera P4 3,2, GF6600LE

recencjusz 02 Paź 2006 19:44 1740 9
REKLAMA
  • #1 3079043
    recencjusz
    Poziom 10  
    Co można zrobić gdy jest zbyt mała wartość napięć?
    Zaznaczam, iż niedawno kupiłem nowy zasilacz Fortron 400W.
    Sprzęt, który posiadam to - P4 3,2, GF6600LE, 1 gb ddr. Czy istnieje możliwość podkręcenia pracy zasilacza?
    Bo czasem zawiesza mi się komp i muszę restartować :(
  • REKLAMA
  • #2 3079160
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Podaj jakie masz napięcia mierzone miernikiem.
  • REKLAMA
  • #3 3080656
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    witam sprawdz napiecia miernikiem pod obciazeniem linii 5 i 12v jesli odbiegaja od normy to mozesz je podkrecic w tym miejscu
    Jak zwiększyć napięcie w zasilaczu Fortron 400W? Zawieszanie komputera P4 3,2, GF6600LE
    Kliknij by powiększyć TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 3081085
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Podaj jakie masz napięcia a przy okazji podaj czy nie zawyża którejś linii zasilającej. Mam dwie uwagi do tych fortronów. Niestety nie nadają się zabardzo do nowoczesnych konfiguracji ponieważ ich domeną jest linia 5V z której już się tak nie korzysta jak jeszcze pare lat temu. Druga uwaga jest taka, że do nas te fortrony (a w szczególności na allegro) trafiają średnio albo i mocno już wyeksploatowane przez komputery na zachodzie, więc nie ma co stawiać takiemu zasilaczowi dużych wymagań bez gruntownej wymiany kondensatorów. Te zdjęcie, zamieszczone w temacie, to akurat zdjęcie mojego FSP 400 (miło widzieć, że się przydaje;) ). Kupiony był u pewnego Pana na allegro który sprzedał ich setki. Też byłem zapewniany, że to prawie nowy sprzęt, że to tylko leżak magazynowy i wogóle glancuś. Gdy zdecydowałem się zerwać plombe w miesiąc po zakupie stwierdziłem, że ten zasilacz jest już mocno zużyty. Może ktoś na allegro sprzedaje leżaki, ale ogólnie tych zasilaczy już się chyba nie produkuje więc nie liczyłbym na fabrycznie nową sztuke.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3083669
    recencjusz
    Poziom 10  
    Nie posiadam miernika,więc nie mogę podać wartości innych niż te odczytane Everestem i Spped Fanem...
    Chyba zdecyduję się na wymianę zasilacza-co sądzicie o tym modelu:
    http://www.allegro.pl/item130137040_650_w_rewelacja_trzy_went_pfc_afc_gwar_vat.html
    Czy będzie chodził w miarę stabilnie jak dołożę jeszcze 512 mb i nagrywarkę dvd? (mam już cd - rw)
  • #7 3083673
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Zasilacz podany przez kolegę to kompletna beznadzieja. Miernik kosztuje około 15zł. W porównaniu do porządnego zasilacza cena jest śmieszna.
  • #8 3083718
    recencjusz
    Poziom 10  
    Czy zatem mógłbym poprosić o podanie jakiegoś linku do rozsądnego zasilacza?
  • #9 3083762
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Kolego przeczytałeś dokładnie to co znajduje się w linku podanym wyżej?
    A co będzie jeśli po wymianie zasilacza problem zawieszania się pozostanie?
    Wymienisz pół komputera?

Miernik można pożyczyć od sąsiada.
  • #10 3084019
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    recencjusz napisał:
    Czy zatem mógłbym poprosić o podanie jakiegoś linku do rozsądnego zasilacza?
    Czy mógłby kolega sam poszukać na forum? Tematów o tym jest tyle, że chyba tylko lenistwo każe koledze pytać o to kolejny raz.
    Poza tym forestx ma rację. A jeśli nie będzie to zasilacz, to co?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem P4 3,2 GHz, kartą graficzną GF6600LE oraz 1 GB pamięci DDR, zasilany przez nowy zasilacz Fortron 400W. Problemem są zbyt niskie napięcia zasilacza, które powodują zawieszanie się systemu. Zalecane jest zmierzenie napięć na liniach 5V i 12V miernikiem pod obciążeniem, aby sprawdzić ich zgodność z normami. Fortrony są krytykowane za przestarzałą konstrukcję, szczególnie za dominację linii 5V, która obecnie jest mniej wykorzystywana, oraz za możliwość zakupu używanych, wyeksploatowanych egzemplarzy, co wymaga wymiany kondensatorów. Podkręcanie zasilacza nie jest zalecane. Wskazano, że miernik można pożyczyć, a wymiana zasilacza na lepszy model jest często konieczna. Zaproponowany przez użytkownika zasilacz 650W z Allegro został oceniony jako niskiej jakości. Użytkownik poprosił o rekomendacje dobrego zasilacza. Wskazano również, że problem zawieszania może nie wynikać wyłącznie z zasilacza, dlatego warto rozważyć inne podzespoły. W dyskusji pojawiły się linki do zdjęć i porad dotyczących pomiarów napięć oraz do forum z dodatkowymi informacjami o awariach zasilaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA