tumak5 napisał: Zrobiłem dodatkowe pomiary. Zastosowałem żarówkę 5W na pin 8 i wartość przy obciążeniu wyszła mi 6mV, więc żadna.[...]
Po co? Pisałem w pierwszym moim poście, do czego służy ten pin, ale chyba nie dotarło.
Tego pinu się nie obciąża! Jak tak dalej będzie kolega eksperymentował, to w końcu trafi na takie obciążenie, po którego przyłożeniu do tego pinu nie będziemy się już zastanawiali czy zasilacz jest zepsuty, bo to będzie pewne.
tumak5 napisał: [...]Obciążyłem piny 3.33V i pomierzyłem wartości 5 i 12V i wyniki wyszły takie jak bez obciążenia, czyli5.20 i 11.78V. Obciążyłem też piny 5V i 12V i też nie miało to wpływu na inne wartości.[...]
W
TYM poście pisał kolega, że napięcia pod wpływem obciążenia jednak się zmieniały. To jak to w końcu jest?
Cofnijmy się też nieco wstecz i uporządkujmy pewną ważną sprawę...
tumak5 napisał: [...]Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu.[...]
Dzieje się to
po włączeniu komputera przyciskiem "Power ON" z przodu obudowy, czy po podłączeniu zasilacza
bez uruchamiania komputera?
Jeśli to pierwsze, to kompletnie nie rozumiem tego, co tu kolega napisał:
tumak5 napisał: [...]Odnośnie "tumak5 napisał:
[...]Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu.[...] " to przy załączaniu mojego pierwotnego zasilacza (terateck 4life) efekt jest taki sam, więc raczej to nie zabezpieczenia raczej.
W obliczu tego, co kolega napisał później:
tumak5 napisał: Ja mam zasilacz tracer 4life sprawny i jest zamontowany w moim komputerze z którego teraz właśnie piszę,[...]
No chyba, że ma kolega dwa komputery, ale wtedy nieprawdą byłoby to:
tumak5 napisał: [...]A z innym kompem nie mam ko9ntaktu i możliwości podłączenia tego zasilacza.