Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz Fortron FSP400-60PFN działa tylko na sucho.

27 Gru 2007 16:09 6274 49
  • Poziom 16  
    Kupiłem ten zasilacz jako używany, ale sprawny , lecz jak podłączyłem go do kompa to nie wystartował. Sprawdzałem na sucho złączając pin 13 i 14 i działa bez problemów. Sprawdziłem wszystkie napięcia i tylko w jednym pinie 12 niebieski -12V wartość nie mieści się w tolerancji błędu i wynosi -10.57V.
    Wina jest na pewno po stronie zasilacza, bo gdy podłączam starego teratecka 4life to komputer działa.
    Co to panowie się mogło stać?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 22  
    Komuś zasilacz padł i sprzedał go na allegro jako używany i sprawny (na sucho działa, więc sprawny).
    Co do naprawiania to nie wiem czy jest sens się w to bawić... zwłaszcza że nie jest to jakiś super markowy zasilacz...
  • Poziom 16  
    Sprzedający napisał 100% sprawny i daje gwarancję.
    Napisałem właśnie maila do niego...
    Mimo wszystko, jeżeli nie zareklamuję tego zasilacza to będę chciał go naprawić, bo to nie jest zły zasilacz.
    Chciał bym się właśnie dowiedzieć co to mogło się zepsuć, bo jak to jakaś pierdoła to nie bawił bym się w reklamowanie, wysyłanie i czekanie nie wiem ile czasu.
  • Poziom 22  
    Napięcia w zasilaczu po 1 powinno mierzyć się pod obciążeniem, a nie na sucho...
    Jeśli na sucho masz różnicę 2V na linii -12V to raczej ciężko jest stwierdzić co to mogło się stać...
    Sądzę że po obciążeniu zasilacza na wszystkich liniach napięcia "rozjadą" się poza normy. Najprościej będzie oddać zasilacz do jakiegoś elektronika na przegląd, bo takie zgadywanie raczej nie ma sensu, a wróżenie z fusów też nic tu nie da...
    Jeśli masz dostęp do środka zasilacza to możesz chociaż obejrzeć elektrolity czy żaden się nie wylał albo wybrzuszył, jeśli coś jest z nimi nie tak to mogą one być przyczyną.
  • Spec od komputerów
    Obciąż poszczególne napięcia zasilacza np.żarówką samochodową 12V/12W i mierz.
  • Poziom 16  
    No właśnie nie mam możliwości otwarcia tego zasilacza, bo ma plombę gwarancyjną, jak by jej nie miał to może był by już sprawny bo ostatnio naprawiałem zasilacze mimo słabej wiedzy na ten temat.
    Zaraz poszukam żarówki i zrobię pomiary.
  • Moderator Samochody
    Linia -12V jest nieużywana i większość nowych zasilaczy "nie trzyma" napięcia na tej linii... Fortron ma dość czułe zabezpieczenia, możliwe że masz "nadwyrężone" przez poprzedni zasilacz kondensatory i w momencie podania zasilanie powstaje "uderzenie prądowe" i zasilacz się wyłącza.

    ***

    Poprawka, nieużywana jest linia -5V i czasem jej nawet brak, linia -12V ma tolerancję 10%.
  • Spec od komputerów
    Do pomiarów z żarówką wcale nie musisz otwierać zasilacza.
  • Poziom 16  
    Przy obciążeniu żarówką 10W.
    Numerami zaznaczone piny:
    1. 3.35v
    2. 3.35v
    4. 5.09v
    6. 5.09v
    10. 12.02v
    11. 3.35v
    12. 9.42v
    18. 4.05v
    19. 5.09v
    20. 5.09v
  • Spec od komputerów
    http://pinouts.ru/Power/atxpower_pinout.shtml
    Podaj według tej numeracji. Na płycie kondensatory nie spuchnięte ? Jak masz możliwość to podłącz zasilacz do innego komputera. Ostatnio miałem takie zjawisko że płyta nie odpaliła na Chieftecu 450W natomiast odpaliła na Codegenie 300W. W Chieftecu zadziałały zabezpieczenia.
  • Poziom 16  
    Według takiej numeracji podałem...
    Na płycie kondy wyglądają zdrowo, ale mogę pomierzyć. Płyta to asrock K8nf4g - sata2 dwu letnia.
    A z innym kompem nie mam ko9ntaktu i możliwości podłączenia tego zasilacza.
  • Spec od komputerów
    Odłącz od płyty zasilanie +12V, wtyk 4-pin i sprawdź.
  • Poziom 16  
    Po odłączeniu zasilania +12, wtyk 4pin zasilacz również nie startuje.
    Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu. Więc śmiem twierdzi że zasilacz nie przechodzi ze stanu "stand by" w stan aktywny...
  • Moderator
    Witam.
    Zasilacz podłącz do sieci 230V (nic więcej nierobiąc) sprawdź i podaj napięcie na pinie nr. 14 (zielony).
    Następnie zewrzyj pin nr. 14 (zielony) do GND (masa) podaj napięcie na pinie nr.8 (szary, popielaty).
    O ile są poprawne napięcia na poprzednich pomiarach żarówką 10W12V (tylko taką masz?) na odpalonym zasilaczu sprawdzasz wszystkie podstawowe napięcia po kolei czyli +5V, +3.3V, +12V (obciążasz tą samą żarówkę zmieniając tylko wartości gałęzi) po czym to samo robisz na gałęziach minusowych czyli -12V oraz -5V.
    Zasilacz o ile będzie miał coś z tymi napięciami na jakimś napięciu się wyłączy.
    Oczywiście ta żarówka jej moc jest za mała dla obciążeń napięć w gałęzi dodatniej napięć... :D
  • Poziom 16  
    Więc obciążenie żarówką 21W. Pierwszy wynik baz obciążenia, drugi z obciążeniem.
    1. 3.35 - 3.33
    2. 3.35 - 3.33
    4. 5.20 - 5.05
    6. 5.20 - 5.05
    8. 5.20 - 0.00 Przewód szary
    9. 5.08 - 2.25 po trzech minutach pod obciążeniem wzrosło do4.25
    10. 11.78 - 11.98
    11. 3.35 - 3.34
    12. minus 10.6 - 9.1 i rośnie bardzo powoli
    14. 4.98 bez zworki uruchamiającej zasilacz
    18. minus 4.46 - 3.88
    19. 5.20 - 5.05
    20. 5.20 - 5.05

    Jak widać w pinie 8 po obciążeniu wartość wychodzi 0.
    Za co odpowiedzialny jest ten pin i awaria jakiego elementu może powodować ten spadek?

    Wielkie dzięki za zainteresowanie się moim problemem.
    Pozdrawiam :D
  • Poziom 37  
    Pin 8 jest odpowiedzialny za podanie do płyty głównej informacji o tym, że napięcia zasilacza ustabilizowały się w dozwolonych granicach i można uruchomić komputer.. Przy 0V na tym pinie żadna płyta ATX nie uruchomi się.
    Co do pomiarów kolegi, bardziej przydatne byłoby obciążać kolejno każdą linię i odczytywać wszystkie napięcia przy tym obciążeniu (a więc włącza kolega żarówkę pomiędzy +3,3V, a masę i odczytuje kolejno wszystkie napięcia; następnie to samo przy obciążeniu gałęzi +12V i +5V).

    Nie ma sensu robić tylu pomiarów.
    Pin 1 = 2 ≈ 3,3V
    Pin 4 = 6 = 19 = 20 ≈ 5V
    wystarczy, że odczyta kolega wartość napięcia na jednym z pierwszej pary i jednym z drugiej czwórki.

    tumak5 napisał:
    [...]Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu.[...]
    Nie wiem czy dobrze kolegę rozumiem, ale jeśli tak, to wygląda na to, iż coś powoduje zadziałanie w zasilaczu zabezpieczenia przeciwzwarciowego.

    P.S. Pod jaką płytę podłącza kolega zasilacz?
  • Poziom 22  
    tumak5 napisał:

    8. 5.20 - 0.00 Przewód szary
    9. 5.08 - 2.25 po trzech minutach pod obciążeniem wzrosło do4.25
    12. minus 10.6 - 9.1 i rośnie bardzo powoli

    Jak widać w pinie 8 po obciążeniu wartość wychodzi 0.
    Za co odpowiedzialny jest ten pin i awaria jakiego elementu może powodować ten spadek?


    Hm, moim zdaniem to Twoje obserwacje, a właściwie wnioski które z nich wyciągasz są troszkę niewłaściwe.
    Akurat o to że na pinie 8 nie ma wogóle napięcia to bym się nie martwił. Najbardziej niepokojący jest punkt 9 - taka sytuacja nie jest kaceptowalna w żadnych warunkach. Podobnie punkt 12.
    Zresztą w wypadku napięci -5V wartości 3.88 są również nie do przyjęcia.

    Innymi słowy: zasilacz jest "trzepnięty" co bardzo wyraźnie widać z Twoich pomiarów. Moim zdaniem to nie ma sensu w nim grzebać tylko wysłać go na wakacje do śmietnika. Nie jest to zasilacz bardzo wysokiej jakości, a ryzyko związane z pracą na takim naprawionym zasilaczu i narażanie sprzętu również nie jest chyba dobrym pomysłem.
  • Poziom 37  
    thrower napisał:
    [...]Akurat o to że na pinie 8 nie ma wogóle napięcia to bym się nie martwił.[...]
    A ja bym się martwił - patrz mój post wyżej.
    thrower napisał:
    [...]Najbardziej niepokojący jest punkt 9 - taka sytuacja nie jest kaceptowalna w żadnych warunkach.[...]
    Jeśli linię +5Vsb autor obciążył żarówką 21W (przy 5V wychodzi prąd około 4A), to nie ma w tym nic dziwnego, bo wydajność tej linii w typowych zasilaczach wynosi maksymalnie 1-2A.
    thrower napisał:
    [...]Podobnie punkt 12.
    Zresztą w wypadku napięci -5V wartości 3.88 są również nie do przyjęcia.[...]
    Napięcia ujemne zostawmy w spokoju. Ich spore wahania nie są niczym szczególnym i prawdopodobnie to nie one są powodem kłopotów.

    P.S. Czy naprawiał już kolega jakiś zasilacz? Bez urazy, ale do tej pory więcej kolega namieszał, niż pomógł.
  • Poziom 16  
    Zrobiłem dodatkowe pomiary. Zastosowałem żarówkę 5W na pin 8 i wartość przy obciążeniu wyszła mi 6mV, więc żadna. Obciążyłem piny 3.33V i pomierzyłem wartości 5 i 12V i wyniki wyszły takie jak bez obciążenia, czyli5.20 i 11.78V. Obciążyłem też piny 5V i 12V i też nie miało to wpływu na inne wartości.
    Nazwę swojej karty już pisałem jest to asrock K8nf4g - sata2 dwu letnia.
    Odnośnie "tumak5 napisał:
    [...]Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu.[...] " to przy załączaniu mojego pierwotnego zasilacza (terateck 4life) efekt jest taki sam, więc raczej to nie zabezpieczenia raczej.
  • Poziom 22  
    Faktycznie wcześniej troche namieszałem za co zerdecznie przepraszam.

    Jeśli chodzi o efekt "wiatrak na procesorze kręci się przed ok 0,5 sekundy".
    Napisałeś że z nowym zasilaczem jak i ze starym zasilaczem efekt jest taki sam... Nie chcem Cię martwić, jednak miałem kiedyś takie 2 przypadki, że po podaniu zasilania wiatraczek na procesorze dostał impuls (zakręcił się przez te "ok 0,5 sekundy") i dalej nic, cisza. W obu przypadkach niestety przyczyna była taka sama... martwy procesor. Po wymianie procesora w jednym i w drugim przypadku wszystko było ok, natomiast wymieniony procesor na innej płycie (na pewno sprawnej) wogóle nawet nie "zakręcał" wiatrakiem.

    Jest to co prawda czarny scenariusz, jednak sprawdź swój procesor na innej płycie z jakimś zupełnie innym niż te oba Twoje, na 100% pewnym zasilaczem. Może okazać się tak, że niestety ale ten Fortron nie był jednak taki "100% sprawny" i usmażył Ci procesor. Aby mieć pewność sprawdź procesor.
  • Poziom 16  
    Ja mam zasilacz tracer 4life sprawny i jest zamontowany w moim komputerze z którego teraz właśnie piszę, chciałem wymienić ten zasilacz bo nie ma on żadnych zabezpieczeń i ogarnia mnie strach że przy jego awarii poleci mi kilka innych komponentów... Ostatnio nawet otworzyłem go w ramach czyszczenia i musiałem wymienić kondensatory, bo zapuchły i elektrolit już ciekł. Wartości miały 10% nominalnych. Komputer był podkręcony, ale w tym tygodniu musiałem zejść poniżej ustawień oryginalnych, bo kompik zaczął się nie ludzko wieszać...
    Procesor mam Sempron 2500+ i jak widać jest w jak najlepszej kondycji :D
  • Poziom 20  
    A najprościej to wyjmij procesor i inne karty z komputera i włącz zasilanie (pozostawiając samą płytę). Jeśli zasilacz ruszy (zakręci wentylator ) to płyta i on sam są raczej sprawne. W innym wypadku któreś z nich (lub oba) to rupieć (do utylizacji lub naprawy).
  • Poziom 37  
    tumak5 napisał:
    Zrobiłem dodatkowe pomiary. Zastosowałem żarówkę 5W na pin 8 i wartość przy obciążeniu wyszła mi 6mV, więc żadna.[...]
    Po co? Pisałem w pierwszym moim poście, do czego służy ten pin, ale chyba nie dotarło. Tego pinu się nie obciąża! Jak tak dalej będzie kolega eksperymentował, to w końcu trafi na takie obciążenie, po którego przyłożeniu do tego pinu nie będziemy się już zastanawiali czy zasilacz jest zepsuty, bo to będzie pewne.
    tumak5 napisał:
    [...]Obciążyłem piny 3.33V i pomierzyłem wartości 5 i 12V i wyniki wyszły takie jak bez obciążenia, czyli5.20 i 11.78V. Obciążyłem też piny 5V i 12V i też nie miało to wpływu na inne wartości.[...]
    W TYM poście pisał kolega, że napięcia pod wpływem obciążenia jednak się zmieniały. To jak to w końcu jest?


    Cofnijmy się też nieco wstecz i uporządkujmy pewną ważną sprawę...
    tumak5 napisał:
    [...]Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu.[...]
    Dzieje się to po włączeniu komputera przyciskiem "Power ON" z przodu obudowy, czy po podłączeniu zasilacza bez uruchamiania komputera?
    Jeśli to pierwsze, to kompletnie nie rozumiem tego, co tu kolega napisał:
    tumak5 napisał:
    [...]Odnośnie "tumak5 napisał:
    [...]Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu.[...] " to przy załączaniu mojego pierwotnego zasilacza (terateck 4life) efekt jest taki sam, więc raczej to nie zabezpieczenia raczej.
    W obliczu tego, co kolega napisał później:
    tumak5 napisał:
    Ja mam zasilacz tracer 4life sprawny i jest zamontowany w moim komputerze z którego teraz właśnie piszę,[...]
    No chyba, że ma kolega dwa komputery, ale wtedy nieprawdą byłoby to:
    tumak5 napisał:
    [...]A z innym kompem nie mam ko9ntaktu i możliwości podłączenia tego zasilacza.
  • Poziom 16  
    Widzę że nie zrozumieliśmy się dobrze. Już wszystko wyjaśniam...
    W pierwszym Twoim poście faktycznie jest napisane do czego służy pin 8, ale nie jest napisane żeby go nie obciążać, a nawet jest napisane "Przy 0V na tym pinie żadna płyta ATX nie uruchomi się." wię stwierdziłem że przy małym obciążeniu napięcie powinno tam być.
    Odnośnie dodatkowych pomiarów...
    Obciążyłem pin 3.3V i przy tym obciążeniu nie dostrzegłem zmian w napięciu na pinach innych wartości 5V, 12V. Później obciążyłem pin 5V i nie dostrzegłem zmian w w napięciu 3.3 V i 12V. Więc nie dostrzegłem wpływu obciążenia jednej wartości na inne.
    Wcześniejsze zrobione przeze mnie pomiary były takie: Obciążenie pinu 3.3V i pomiar tylko jego wartości. Później kolejny pin 5V i pomiar tylko jego wartości i tak z pinem 12V.
    Kolejna kwestia. Posiadam jeden komputer: zasilacz terateck 4life (który jest sprawny), płytą gł. asrosk K8nf4g - sata2 i procesor sempron 2500+. W tym komputerze chcę wymienić zasilacz na Fortron FSP400-60PFN.
    Dalej odnośnie wpisu "Zauważyłem że po podłączeniu wszystkich pinów w komputerze gdy podpinam kabel sieciowy to zasilanie do komputera dochodzi, ponieważ obraca się przez ok pół sekundy wentylator na procesorze i zaświeca się na chwilę dioda "power" z przodu" Dzieje się to tylko w momencie gdy podpinam kabel sieciowy i dzieje się to w obu zasilaczach z tą różnicą że terateck reaguje na przycisk "power on" uruchomieniem komputera , a fortron na przycisk "Power on" nie reaguje wcale.
  • Moderator Samochody
    Nie obciążaj zasialcza żarówkami, to nie jest dobry pomysł, lepiej użyj jakiegośstarego dysku lub napędu CD (z płytą w środku, żeby nią "kręcił")...

    Sprawdź czy Ci jeszcze działa sygnał power good (8), bo obciążając tę linię żarówką z dużym prawdopodobieństwem spaliłeś tranzystor, który podaje ten sygnał. To jest wyjście logiczne TTL, 5V na tej linii oznacza, że napięcia na wyjściu zasilacza są stabilne i mieszczą się w normie.

    Jeśli wylały kondensatory w starym zasilaczu to w połączeniu z tym co się dzieje po podłączeniu nowego, tylko potwierdza moją teorię - masz zwarcie na płycie, zapewne uszkodzone kondensatory. W nowym zasilaczu działa Ci po prostu zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe i winna jest płyta główna, a nie zasilacz.
  • Poziom 16  
    Dziękuję za sugestie. Wieczorem sprawdzę kondensatory na płycie gł. Mógł byś mi podać, orientacyjnie chociaż, które to kondensatory są winne temu zwarciu?
    Sprawdziłem napięcia na pin 8 i jest sprawne. Dzięki za wyjaśnienie do czego on służy, bo było to dla mnie nie jasne.
  • Poziom 39  
    Wszystkie duże kondensatory elektrolityczne na płycie są do sprawdzenia, jest ich prawdopodobnie kilkanaście. Na górze mają srebrne wieczko z nacięciem, jeśli jest wybrzuszone, albo widać (na wieczku albo przy podstawie) ślady brązowego elektrolitu, to znaczy że już czas na nie i do wymiany, najlepiej wszystkie jak leci, nie kosztuje to zbyt drogo.
    (Racja, Daniel.mil)
  • Poziom 37  
    Sprawna płyta główna ATX nie włącza się sama bezpośrednio po podłączeniu zasilania (chyba, że jest tak ustawiona, ale, zdaje się, że u kolegi tak nie jest), a to, jak wynika z opisu, próbuje zrobić płyta główna kolegi.
  • Moderator Samochody
    :arrow: Figi:
    Nie, sprawna płyta nie włącza się i u autora też się nie włącza, ale normalne jest, że na ułamek sekundy po podaniu 230V na zasilacz, na moment płyta się włącza (migną kotrolki Power i HDD i drgną wentylatory) po czym się wyłącza.
  • Poziom 37  
    Rzeczywiście zdarza się, że migną kontrolki, ale drgnięcia wentylatorów jeszcze nie udało mi się zauważyć. Może mało wnikliwie obserwuje.