logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mały układ wykrywający napięcie ~0,05V i załączający obwód?

D_m_L 09 Lip 2003 22:57 1697 7
REKLAMA
  • #1 282710
    D_m_L
    Poziom 2  
    czesc
    sluchajcie powiedzcie mi jak zrobic cos takiego -ukladzik ktory gdy wykryje na pinie napiecie ~0,05 zalcza inny obwod... jak najmniejszych rozmiarow i jak najmniej kombinowania ..
    z gory thx

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 282761
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Wbrew pozorom to nie jest taki prosty układ. Najlepiej taki coś zrobić na wzmacniaczach operacyjnych. Ze znaczka ~ mniemam że chodzi o napięcie przemienne. Po dostosowaniu wzmocnienia układu do wymaganiań poleciłbym taki układ. http://www.elektronet.gower.pl/w017.htm . Zależnie czym ma on sterować potrzeba dobudowa jakiś układ wykonawczy na końcu.
  • REKLAMA
  • #3 283308
    D_m_L
    Poziom 2  
    przez "~" chcialem powiedziec okolo :) ale spoko opisze dokladniej - chodzi mi o to ze w komorce sony j-70 na pinie 4 gdy przychodzi sms lub rozmowa napiecie zmienia sie z 0 na 0,05. uklad potrzebny mi jest do tego iz vibrator w tej kom jest slaby i nie mozna wlaczyc vibracji i dzwonka na raz ( glosnik realizuje i vibracje i dzwonek)i mam wibrator ( maly silniczek) od Philipsa ktory bym podlaczyl do innych pinow ( z zasilaniem) i uklad bedzie zalaczany gdy wykryje napiecie .
  • #4 283834
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    To napięcie jest troszke za małe jak na mój gust. Czy ten telefon "fabrycznie" też tak się zachowywał?
  • REKLAMA
  • #5 284086
    D_m_L
    Poziom 2  
    akurat duzo rzeczy mam w nim przerobione ale tylko soft a wiec mysle ze tak bylo fabrycznie moze jeszcze sprawdze u kogos ale raczej tak ten pin jest do zestawu samochodowego i mowi zestawowi kiedy sciszyc radio...
  • REKLAMA
  • #6 284145
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    A czym mierzyłeś wielkość napięcia na owym pinie?
    Może występują tam jakieś impulsy, a przy pomiarze woltomierzem uzyskuje się takie małe wskazanie.

Spróbuj obadać ten pin oscyloskopem i wówczas zadanie stanie się prostsze, a przymnajmniej jaśniejsze.

Pozdrawiam
  • #7 284167
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    To pewnie jest sygnal idacy do sluchawki edytujacy dzwiek... przynajmniej tak mi sie wydaje
  • #8 284966
    D_m_L
    Poziom 2  
    jak by tu powiedziec - jestem "raczkujacy ":) hobbysta :) i nie mam oscyloskopu
    tu macie jak wygladaja piny :
    Pin-Outs

1- GND: Represents the digital interface and charger return courrent.
    2- Charge: Represents the positive contact for the charging functionality.
    3- Gen I/O : Connected to a general I/O pin on the baseband digital chip.
    4- Power Out : Has a different functionality with different accessories.
    5- RX (In) : Part of RS232 Interface.
    6- TX (Out) : Part of RS232 Interface.
    7- ID : Part of RS232 Interface. Shows the presence of an accessory and is also an analog ID for the accessory. Accessories which provide charger functionality only do not support this pin and their presence is detected with a valid charger voltage.
    8- RTS : Part of RS232 Interface.
    9- CTS : Part of RS232 Interface.
    10- Audio Out : Single ended output delivers 0.8 Vpp into a 1kOhm load.
    11- Audio In : Single ended input with a maximum sensitivity of 365 mVrms.
    12- Audio GND.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy małego układu elektronicznego, który wykrywa napięcie około 0,05 V na pinie i załącza inny obwód. Napięcie to pochodzi z pinu 4 w telefonie Sony J-70, gdzie pojawia się podczas przychodzącego SMS-a lub rozmowy. Problemem jest bardzo niskie napięcie sygnału, co utrudnia detekcję. Proponowano zastosowanie wzmacniaczy operacyjnych do wzmocnienia sygnału, z możliwością dobudowania układu wykonawczego na wyjściu. Sugerowano również pomiar sygnału oscyloskopem, aby zweryfikować charakter napięcia (np. czy są to impulsy). Autor przyznał, że jest amatorem i nie posiada oscyloskopu. Podano opis pinów telefonu Sony J-70, gdzie pin 4 pełni funkcję "Power Out" i może służyć do sterowania akcesoriami, np. zestawem samochodowym. Wskazano, że napięcie 0,05 V jest bardzo niskie i wymaga precyzyjnego wzmocnienia sygnału, aby skutecznie załączyć zewnętrzny silniczek wibratora Philipsa, który ma działać równolegle z głośnikiem telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA