logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Medion MD 4631 - brak podświetlenia wyświetlacza, co sprawdzić?

GOLDUS 03 Paź 2006 10:36 2146 6
REKLAMA
  • #1 3080379
    GOLDUS
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam. Mam w samochodzie radio Medion MD 4631 (MP3, kolor wyswietlacz, panel opadający, cd dostepne po opuszczeniu panela). Od kilku dni mam z nim taki problem ze wyswietlacz przestał swiecic. Działa tylko podswietlenie przycisków a na wyswietlaczu ciemność. Prosze o info co to za problem. Gdzie szukac przyczyny - w radiu czy w panelu??
    Dziekuje bardzo za pomoc i serdecznie pozdrawiam wszystkich.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 3080430
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Tam jest chyba wyświetlacz vfd zasilany przetwornicą napiecia (dostarcza wysokie napięcie). Jest ona umieszczona na przewodach za radiem. Jeśłi jest tak jak piszę, to tu masz temata dla ciebie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic466639.html
    Zresztą wklep w szukaja model radia, to dostaniesz troche postów u ustrkach w nim występujących, między innymi z podświetleniem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3080605
    Błażej
    Link z końca dyskusji z twojego linka jest w moim poście. Zrobiłeś waćpan kółeczko... ;)
  • REKLAMA
  • #5 3080869
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Więc w sumie mój link lepszy...
  • #6 3083575
    GOLDUS
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Drodzy panowie. Powiem jeszcze cos o czym zapomniałem. Kilka dni temu wyswietlacz świecił blado ale po nacisnieciu mocniej panela wszystko wracało do normy. Nie wiem czy to istotna informacja ale wole o tym napisać bo mam wrażenie że to jednak cos z panelem. Pozdrawiam.
  • #7 3083632
    Błażej
    A czytał co napisne w moim dobrym linku i lepszym od mryanna (choć o ich lepszość to bym sie akurat spierał!)???
    Tam stoi napisane, że trzeba sprawdzić taśmę. Może ci się wzięła i przełamała była...

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Medion MD 4631 ma problem z brakiem podświetlenia wyświetlacza VFD, podczas gdy podświetlenie przycisków działa poprawnie. Wyświetlacz jest zasilany przez przetwornicę napięcia, która dostarcza wysokie napięcie i znajduje się na przewodach za radiem. Możliwą przyczyną usterki jest uszkodzenie taśmy łączącej panel z radiem, co potwierdza obserwacja, że mocniejsze naciśnięcie panelu chwilowo przywraca podświetlenie. Zaleca się sprawdzenie stanu taśmy oraz elementów przetwornicy napięcia. Wskazane są również dyskusje i porady dostępne na forach technicznych, które opisują podobne usterki w tym modelu radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA