tofcio2 napisał: Kolega pomógł mi pokombinowac w oparciu o Wasze rady (gdyż jestem całkowitym laikiem

). Jest troszkę lepiej ale lekkie buczenie dalej pozostało. Został założony ekranowany przewód z chinchami.
Czy ekrany żył tego kabla są ze sobą połączone wewnątrz gramofonu? I czy są w punkcie ich złączenia, podłączone do metalowej podstawy gramofonu?
tofcio2 napisał: Aha nie wsomniałem wcześniej - moze to istotne - wkładka w tym gramofonie jest magnetyczna.
Jak najbardziej prawidłowo.
tofcio2 napisał: Podobno ze schematu wynika że kable idące w ramieniu też powinny być ekranowane a tu akurat w tym moim gramofonie są gołe czyli zwykłe.
Ze schematu tego gramofonu wynika, że ekranem dla tych przewodów, jest... metalowa rurka ramienia gramofonu, która jest połączona osobnym przewodem z metalową podstawą/chassis gramofonu.
Nie spotkałem się z gramofonem, w którym przewody sygnałowe wewnątrz ramienia, mają osobne ekranowanie.
tofcio2 napisał: Czy to też może być przyczyna tego buczenia? Czy zmiana na ekranowane może przynieść jakieś efekty? Pozdrawiam

Czy do amplitunera jest podłączony odtwarzacz DVD? Jeśli tak, to na próbę go odłącz.
GM