logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić Uniden Pro 520 z piątek na zera? Problemy z generatorem

Adalbert23 03 Paź 2006 21:59 6416 8
REKLAMA
  • #1 3082634
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Mam unidena pro 520 w piątkach. Chcę go przestroic w zera lecz nie mogę. Przy pomocy kondensatora 100 pf przeciągne w dół o 5 kHz lecz generator zrywa drgania. Podobna jest sytuacja z indukcyjnością. Kwarc ma częstotliwość 10,2419 MHz. Dotychczas do przestrajania wystarczała mnie indukcyjność 4.7 do 6,8 mikrohenra lub kondensator 18 do 68 piko. Co zrobić by uniden 520 byłw zerach. Pozdrawiam i czekam !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3083160
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Wstawiłem podstawowy 10,2400 i byłem o 5 kHz poniżej "zera"
  • REKLAMA
  • #4 3083597
    SQ5AAM
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Temat wiele razy był juz rozwiazywany.
    Weź rdzeń z filtra 7x7 i nawiń około 27-29 zwojów . Połącz szeregowo z kwarcem. No i dostrój rdzeniem
    Robota na 10 min.
  • #5 3085975
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Kolega SQ5AAM nie przeczytał dokladnie mojego pytania-problemu. Nie jedno CB radio przestroiłem dając w szereg indukcyjność w postaci odpowiedniej wartości dławika / szkoda czasu na nawijanie/ lub rówolegle odpowiednią pojemność / kondensator /. Jednak tym razem to nie skutkuje i kwarcu 10,2419 nie idzie przeciągnąć przy zastosowanej syntezie SM5124A. Dodatkowo nie mam schematu ideowego WALEREGO więc będę musiał go ściagnąć ale nie wiem czy znajdę wersję na elementach SMD. Pozdrawiam !

Dodano po 6 [minuty]:

Pomyłka w nazwie!! Nie walery a Uniden PRO 520 XL. Przepraszam !

Dodano po 1 [minuty]:

Pomyłka w nazwie!! Nie walery a Uniden PRO 520 XL. Przepraszam !
  • #6 3086647
    SQ5AAM
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Przeczytałem dokładnie. Da sie to zrobic bo robiłem to wielokrotnie. A nawinięcie takiej cewki to 5 min. Da się to tak zrobic bo to często robiłem. Takim sposobem przestrajam dokładnie na 0-ra, czy to wersję na SMD czy inną przy oryginalnym kwarcu 10,2419.

Dławiki stosuje tylko wtedy gdy w radiach jest dodatkowy trymer przy kwarcu a jak trymera nie ma to tylko cewkę z rdzeniem.
  • REKLAMA
  • #7 3089327
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Temat zamykam bo dostałem w moje ręce przestrojonego Unidena PRO 510 i według niego przestroiłem PRO 520. Między kwarcem a masą został usunięty kondensator SMD o nieznanej pojemności /nadal nie mam schematu /a wstawiony 27 pf oraz indukcyjność 6,8 mikroHenra pomiędzy nóżką kwarcu a syntezą przy przecięciu ścieżki przy samej nodze kwarcu a nie jak ja czyniłem przecinając ściezkę przy syntezie. Pozdrawiam wszystkich SQ3LMU operator WOJTEK czyli ADALBERT !!!
  • #8 4909764
    marq123
    Poziom 1  
    Przeczytałem wszystkie wersje przestrojenia i zrobiłem jak piszecie. W szereg podłączyłem dławik 6,8uH. Po tej operacji radio zeszło o 600 Hz w dól na kanale. Mam kwarc 10,2419 MHz. Dolutowywałem dodatkowo pojemności równolegle z kwarcem i graniczna wartość przy której startuje rezonator to 2x 470 pF - podłączone równolegle do kwarca - symetrycznie. Przy takiej konfiguracji radio pracuje o 1kHz wyżej niż "zerowe" kanały. Robiłem testy słyszalności na róznych kanałach i "wzajemna słyszalność" pojawia się już przy 3 kHz powyżej "zerowych" kanałów a przy 1 kHz powyżej słyszalność jest bardzo dobra, jednak chciałbym przestroić radio dokładnie w "zera". Może ktoś mi poradzi co z tym zrobić?
  • #9 4910606
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Wykopaliska zamykam!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu przestrojenia radia Uniden Pro 520 z tzw. "piątek" (kanałów) na "zera" (dokładne ustawienie częstotliwości). Użytkownik posiada kwarc o częstotliwości 10,2419 MHz i próbuje przesunąć częstotliwość o kilka kHz za pomocą kondensatorów (np. 100 pF) lub indukcyjności (4,7–6,8 µH), jednak generator drgań przerywa pracę. Proponowano wymianę kwarcu na bardziej elastyczny lub zastosowanie cewki na rdzeniu ferrytowym (np. nawinięcie 27–29 zwojów na rdzeniu 7x7) połączonej szeregowo z kwarcem, co pozwala na precyzyjne dostrojenie do "zera". Wskazano, że dławiki stosuje się głównie gdy radio posiada trymer przy kwarcu, a w przypadku braku trymera lepsze efekty daje cewka z rdzeniem. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się usunięcie kondensatora SMD o nieznanej pojemności między kwarcem a masą oraz wstawienie kondensatora 27 pF i indukcyjności 6,8 µH między nóżką kwarcu a syntezą, przy czym ważne jest przecięcie ścieżki przy nodze kwarcu, a nie przy syntezie. Dodatkowo podłączanie kondensatorów równolegle do kwarcu powyżej 2x470 pF powoduje zatrzymanie rezonatora. Pomimo prób, dokładne przestrojenie do "zera" jest trudne, a przesunięcia rzędu 1 kHz są możliwe, lecz użytkownik dąży do idealnego ustawienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA