logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki wysokotonowe do kolumn trójdrożnych do 300 zł?

Jerry288 05 Paź 2006 13:20 1533 15
REKLAMA
  • #1 3087203
    Jerry288
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam mam nieco dziwny problem posiadam 4 kolumny trójdrozne i 4 odwrotki na basy to jest mój zestawik na przodach i posiada on za mało wysokich ton co proponujecie :
    Głosniki w tych kolumnach trójdroznych wysokotonowe to jakies nie najlepsze głosniki kupiłem je po 100zł

Kolumna 3 drozna wygląda tak jak na zdieciu

Jakie głośniki wysokotonowe do kolumn trójdrożnych do 300 zł?

Wysokie tony niby pisze 150w ale przeciez kazdy wie ze nie ma takich głosników ponizej 600zł przynajmniej
    srednie ttony to 12 gdn
    i basowy 15cali 220w nie wiem jaki
    są to głosniki 8 ohm
    mysle nad tym ze moze dokupić po jednym głosniku wysokotonowym do kazdej z tych kolumn i pytanie brzmi jakie?? tak do 300zł za sztuke
    i połaczyc je z tymi gwizdkami które sa w tych kolumnach (wyprowadzić kabel z gwizdka od kolumny trójdroznej i wprowadzić do malutkiej kolumny gdzie bedzie sie miescił sam gwazdek co wy na to ?? macie inne pomysły
  • REKLAMA
  • #2 3087253
    pilkozak
    Poziom 17  
    Ocena: 112
    a moze to nie wina glosnikow wysokotonowych tylko zwrotnicy. sam robiles te kolumny? sprobuj moze gdzie indziej podlaczyc te glosniczki i sprawdzic jak cykaja.
    taka moja rada pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3087283
    Jerry288
    Poziom 12  
    Powiem tak kolumny robiłem sam na podstawie kolumn Beyma 3 droznych i Vermonoskich. zawrotnice kupiłem orginalne Jambo 300w nie pamietam dokładnie reszty parametrów a głosnik wysokotonowy i tak nie ma rużnicy czy jest w takiej kolumnie czy innej moze zwrotnica ale wydaje mi sie ze sa poprostu za słabe
  • REKLAMA
  • #4 3087333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3087769
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Mam nadzieje, ze glosniki pracuja w osobnych komorach ;) . GDN na SREDNIOTONOWCA ?! . Heh obawiam sie, ze ten "sredniotonowiec" idzie basem lepiej niz ten 15" :) .
  • REKLAMA
  • #6 3087849
    Jerry288
    Poziom 12  
    nie robiłem ich na pałe bo mam wykresy moge wysłac kolumn Beyma kto szuka nie bładzi mam około 50 kolumn beyma z wymiarami jak zrobić ale mimo tego trzymałem sie budowy kolumny Vermonoskiej sredniotonowy nie pracuje lepiej na basie niz 15 poniewaz jest zwrotnica i jest w oddzielnej obudowie jest zamkniety i nie wytłumiony robie kolumny od 12 lat i wiem co nieco o tym a pozatym jak mowiłem jakie znaczenie ma brak wysokich tonów w głosnikach srednio i niskotonowych mi chodzi o gwizdek

Dodano po 2 [minuty]:

tylko chciałem zebyscie mi doradzili co zrobic jaki gwizdek kupic poprostu teraz jest tyle głosników na rynku ze nie wiedziałem co kupić i chciałem je zrobić tanim kosztem teraz załuje mimo ze pracują niezle ale na dwór to nie wystarcza nagłaniałem na 4 takich chóry zespoły wszysko jest ok ale w pomieszczeniu dlatego prosze o porade
  • #7 3088071
    _eddie_
    Poziom 33  
    Co to dokladnie za gwizdek? Ale GDN sie na sredniotonowca nie nadaje a Ty jeszcze piszesz, ze chorki naglasniasz (wokale). Takie ulozenie tuby drivera zle wplywa na dzwiek. Jest bardziej ukierunkowany. Boje sie doczytac ciec tej zwrotnicy a pasm tych glosnikow. Troszke to wszystko na pale...
  • #8 3088100
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    ok ale temat sie tyczy za malej ilosci wysokich jak masz mozliwosc sprobuj od kogos porzczyc na chwile GDWT 12-19/100 albo cos podobnego i podepnij na probe do swoich kolumn .
    Jedno niedopatrzenie ten glosnik wysokotonowy powinien raczej pracowac poziomo bo pewnie katy rozproszenia ma typu 30x90 st
  • #9 3088111
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    sorry , ale jesli budujesz kolumny juz 12 lat to powinienes wiedziec ze takie montowanie tuby jest bardzo........dziwne. Ta tuba pracuje (na oko) gdzies w zakresie 90Hx40V stopni czyli w Twoim przypadku przy tak zamontowanej tubie masz zaledwie 40 stopni horyzontalnie. Co za tym idzie stojac przed kolumna cos slychac. Odchodzac jakies 2-3 metry w prawo lub lewo nie bedziesz mial prawie wcale wysokich tonow. Wyjmij glosnik wysokotonowy i poloz na kolumnie - uslyszysz roznice ( oczywiscie jesli glosnik wysokotonowy jest wlasciwy i zwrotnica jest odpowiednia. To ze masz wykresy kolumn Beymy wcale nie znaczy ze na przypadkowych glosnikach z jakas zwrotnica ( przy nie znanym podziale ) masz ta sama charakterystyke czestotliwosciowa tej kolumny co w orginale.
    Pozdrowienia.
  • #10 3088435
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ten gdwt chodzi dosc glosno nawet w konstrukcji 2way wiec to nie z nim problem :)
  • #11 3088554
    Jerry288
    Poziom 12  
    musze jutro spróboiwać tak jak mowisz "ACA" moze to cos da ale wiadomo ze ten głosnik posiada około 15 moze nawet nie az tylu wat wiec z tego co wiem jak go wymienie na lepszy albo dodmm drugi bedzie super chodzić te zestawiki chodza niesamowicie na sali ale nie na dworze a co do GDN12 głosnika to chodzi niezbyt przynajmniej na tych srednich tonach

Dodano po 5 [minuty]:

a z drógiej strony szczeze powiedziawszy ja tych kolumn na dworze nigdy nie nie stawiałem tylko kładłem na lezonco jedna na dróga wiec głosnik był odpowiednio postawiony wiec to nie robi różnicy

Dodano po 2 [minuty]:

a z drógiej strony szczeze powiedziawszy ja tych kolumn na dworze nigdy nie nie stawiałem tylko kładłem na lezonco jedna na dróga wiec głosnik był odpowiednio postawiony wiec to nie robi różnicy
  • #12 3089056
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jesli to jest kolumna po 12 latach praktyki to boje sie pomyslec jak wygladaly pierwsze. Same wymiary firmowytch kolumn sa niczym, bo kolumny liczy sie pod konkretne glosniki. No chyba ze beyma tak naprawde jedzie na stx'ach o czym my tu nie wiemy:P Poza tym oryginalna zwrotka beymy przy 12 calowym glosniku sredniotonowym miala drugie ciecie powyzej 4 kilo a tobie przydalby sie tu driver od 1,5kilo.
  • #13 3089549
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Jeśłi dałeś ze te "drivery" po około 100zł to zjepopsułes sprawe bo za 185zł masz Ti210 Seleniuma który zagrra hmmm conajmniej jak dwa te pseudodrivery.

Co do "kto szuka - nie błądzi" fakt - każdy moze ściągnąć projekty beymy ale powinien jeszcze zastosować "kto czyta - nie błądzi" i doczytać,ze to projekt pod beymę.

Stx na średni ??? Dobre - spójrz na charke osiową tego głośnika oraz dopasuj go do "sprytnie" umieszczonego drivera i .... poleć ta konfiguracje najgorszemu wrogowi....

Ogólnie wszystko by trzeba od nowa robić...
  • #14 3089892
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    no to w takim razie zwrotnica bedzie do kitu lub sam glosnik wysokotonowy jest kiepski.
    Pozdrowienia
  • #15 3090085
    _eddie_
    Poziom 33  
    Lepszy driver dac, na sredniaka stare gds. A ten bas to pewnie tez jakis cichy "tajwaniec".
  • #16 3090112
    Jerry288
    Poziom 12  
    tak 12gdn już wymieniam i wysokie też

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu niedostatecznej reprodukcji wysokich tonów w samodzielnie wykonanych kolumnach trójdrożnych, wyposażonych w głośniki wysokotonowe o niskiej jakości i cenie około 100 zł. Użytkownik posiada kolumny oparte na projektach Beyma i Vermona, z oryginalnymi zwrotnicami Jambo 300W, jednak głośniki wysokotonowe są słabe i nie spełniają oczekiwań, zwłaszcza przy nagłośnieniu na zewnątrz. Wskazano, że problem może wynikać z nieodpowiedniego montażu tuby wysokotonowej, złego doboru głośników (np. GDN 12 jako średniotonowy jest niewłaściwy), oraz nieoptymalnej zwrotnicy. Zalecane jest przetestowanie lepszych driverów wysokotonowych, np. GDWT 12-19/100, oraz poprawne ustawienie głośnika wysokotonowego, aby uzyskać odpowiedni kąt rozproszenia dźwięku. Sugerowano wymianę głośników wysokotonowych na modele o wyższej mocy i jakości, np. Ti210 Selenium, które oferują lepsze parametry w cenie do 300 zł. Podkreślono, że kolumny powinny być projektowane i dostrajane pod konkretne głośniki, a nie tylko na podstawie wymiarów oryginalnych obudów. Wymiana głośników średniotonowych (np. 12 GDN) również jest rozważana. Ogólnie rekomenduje się kompleksowe podejście do doboru i montażu głośników wysokotonowych oraz zwrotnic, aby poprawić reprodukcję wysokich tonów w kolumnach trójdrożnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA