Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VHS na komputer, co jeszcze zrobić by lepsza jakosc?

tomuch 05 Oct 2006 16:12 1966 8
    tomuch
    Level 11  
    Witam ,wiem że ten temat jest dość często na forum ale wszystko moim zdaniem nie zostało powiedziane. Sempron 2500+(1800MHZ), kingston512ddr(cl 2,5),GA-K8ns,seagate 7200 sata z oddzielną partycją 20GB NFTS przeznaczoną na zrzuty, pixelview 878p+. Choćby nie wiem co nie mogę wycisnąć z tego więcej niż 25fps, w 320*240. A gdzie tu polecane( http://www.divx.pl/articles.php?id=29 ) 640*480!!??na 352*288 juz łapie tylko ok 18fps. Używałem kodeków, xvid, divx, huffyuv, PICVideo Motion MJPEG, morgan, wszystkim grzebałem w ustawieniach. Programy: VIrtual Dub, iuVCR, avi_io, flycap. Dźwięk PCM 48100, 16bit. Próbowałem RGB24 i YUY2. Najlepiej w tym zestawieniu wypada iuvcr i virtualdub z huffuv. Przy zgrywaniu mam odłączonego neta, nawet sieciówkę, wszystko z tła wyłączone. Procesor pokazuje, że jest obciążony jakieś 2-10%. Napiecia na procesorze i ram'ie z koniecznosci podniesione. Przerwania nie kolidują z innym sprzętem. SYgnał idzie przez composite.

Pytania:
    1. co mogę jeszcze zrobić by poprawic parametry nagrywania
    2. dlaczego virtual dub nie przyjmuje nakazanych przeze mnie rozdzielczości(komunikat: nieobslugiwany format video), mimo że iuvcr przyjmuje wszystko jak leci.
    3. gdy nastawiam rozdzielczosc w iuvcr wieksza niz 320*240, wyraznie widac poziome drobne paski w zgranym materiale. dlaczego?
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zainwestuj w jakąś kartę do zgrywania materiału Video - na pewno będzie będą lepsze efekty.
    tomuch
    Level 11  
    czyli z tego co mam nic więcej nie wycisne?
    oj
    Level 42  
    Ponieważ jest to typowo karta TV/Radio a tylko opcją jest możliwość przechwytywania obrazu.

I nic wiecej nie zrobisz. Potrzebna jest typowa karta przechwytująca
    tomuch
    Level 11  
    No dobra, dzięki, niepotrzebnie skoro tak, tyle przy tym nasiedziałem.
    Dziękuje i pozdrawiam
    tzok
    Moderator of Cars
    Pozostaje jeszcze kwestia rozdzielczości materiału VHS, która wynosi 1/2 rozdzielczości PAL... więc przechwytywanie w rozdzielczości większej niż 320x240 nie ma większego sensu.
    tomuch
    Level 11  
    " Materiał video zapisany np. na VHS jest zapisany z przeplotem. Oznacza to, że składa się z dwóch pól. Jedno pole składa się z linii parzystych, rysowanych poziomo na ekranie telewizora drugie pole z linii nieparzystych. Oba te pola są wyświetlane naprzemiennie. Dopiero złożenie obu tych pól daje pełną klatkę..... Zgrywając materiał z rozdzielczością 384x288 lub mniejszą zapisujemy tylko informację zawartą tylko w jednym polu, a więc połowę informacji potrzebnej do stworzenia pełnej klatki filmu. Dlatego materiał zgrywany w tej rozdzielczości będzie wyglądał niezbyt dobrze i nie zapewni właściwej jakości końcowej. Taką jakość zapewni natomiast zgrywanie w wyższych rozdzielczościach. Najlepszą oczywiście jest maksymalna tj. 768x576, ale wystarczają już mniejsze np. 640x480. Jeśli karta nie pozwala na płynne przechwytywanie w takich rozdzielczościach można poprzestać np. na 384x576. Jeśli takiej rozdzielczości nie udostępnia bezpośrednio karta video w tym oknie, można ją ustawić w Virtualdub w menu "Video/Set Custom Format"."

to cytat ze strony divx.pl, dlatego próbuje zgrać z rozdzielczością większą..
    tzok
    Moderator of Cars
    W przypadku VHS w obu polach jest to samo... na taśmie zapisywane jest tylko jedno pole (to jest pewne uproszczenie, ale popatrz na pasmo toru wizji VHS a popatrz na pasmo PAL).
    gacekm
    Level 18  
    Polecam do przetestowania możliwości karty program MainConcept MPEG Encoder (Tools/Capture). Po wybraniu urządzeń i potem w setupie po wybraniu standardu (PAL, NTSC, frame rate)pokażą Ci się rozdzielczości obsługiwane przez kartę. Program ten umożliwia m.in. nagrywanie prosto do MPEG, ale na tej karcie nie ma to sensu, bo i tak należałoby to potem przerabiać, najlepszy bdzie wiec format AVI na kodeku MJPEG. Wyłącz też w opcjach podgląd (preview) podczas przechwytu. Jak nadal materiał będzie kiepski to masz coś namieszane w systemie lub sterownik nieodpowiedni.