logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trójchlorek żelaza (granulki do trawienia plyt drukowanych)

Khiledim 07 Paź 2006 08:55 3425 7
REKLAMA
  • #1 3093035
    Khiledim
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam pewne pytanie...
    Na opakowaniu chlorku żelaza w granulkach pisze mi ze preparat nalezy rospuscic w 0.5l - 1l wody. To trzeba rozpuscic jakas czesc czy calosc?? jest mi to potrzabne do trawienia plyt drukowanych

Z góry dziekuje za pomoc! :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3093073
    UQ
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Możesz rozpuścić mniej ale wtedy też musisz odpowiednio zmniejszyć proporcje wody żeby roztwór nie był za słaby.
  • REKLAMA
  • #3 3093083
    Khiledim
    Poziom 10  
    Czyli na 1l wody przypada cale opakowanie (250g) ??!!
    Jezeli tak to mozna to przechowywac gdy jest juz rozpuszczone??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3093110
    UQ
    Poziom 16  
    Tak całe opakowanie
    1L - słabszy roztwór (bezpieczniejszcze i dłuższe trawienie)
    0,5L - mocniejszy roztwór (szybsze i bardziej inawazyjne trawienie - trzeba uważać zeby nie podżarło ścieżek)

Sądze, że ten roztwór można przechować w zamkniętym naczyniu byle nie byłoby ono wykonane z metalu.
  • Pomocny post
    #5 3093113
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Oczywiście, że można. Taki roztwór nadaje się do kilkukrotnego użycia. Proponowałbym rozpuścić w 0,75l. A jeśli chodzi o przechowywanie to ja zawsze wlewam do słoika.
  • REKLAMA
  • #6 3093131
    Khiledim
    Poziom 10  
    Czyli wlac do jednego sloika i potem odlewac po trochu do innego naczynia czy ozna caly czas w tym sloiku maczac?? ;p
  • Pomocny post
    #7 3093170
    Cyrus
    Poziom 15  
    Ja mam roztwór w słoiku, a jak mam coś wytrawić to przelewam do takiego plastykowego pojemnika na żywność :)
  • Pomocny post
    #8 3093177
    UQ
    Poziom 16  
    Odlewaj do innego naczynia w takich ilościach zeby Ci dobrze zakryło płytke którą wytrawiasz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Trójchlorek żelaza w granulkach do trawienia płytek drukowanych należy rozpuścić całe opakowanie (250 g) w 0,5 do 1 litra wody. Mniejsza ilość wody powoduje silniejszy, szybszy i bardziej inwazyjny roztwór, który wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić ścieżek, natomiast większa objętość wody daje słabszy, bezpieczniejszy roztwór o dłuższym czasie trawienia. Roztwór można przechowywać w szczelnym, nie metalowym naczyniu, np. w słoiku, i używać wielokrotnie. Do trawienia zaleca się odlewać odpowiednią ilość roztworu do osobnego pojemnika, tak aby pokryć płytkę, zamiast zanurzać ją bezpośrednio w naczyniu ze środkiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA