logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat nie działa, czemu?? - Prosty shemat (1 miesiac nauki)

Khiledim 07 Paź 2006 10:23 1678 20
REKLAMA
  • #1 3093218
    Khiledim
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    W szkole podano nam taki schemat:

Schemat nie działa, czemu?? - Prosty shemat (1 miesiac nauki)

I teraz podłączyłem kondensatory 1000uF 25v
    Bateria 9v

Czemu gdy naładuje się kondensator dioda zapala się tylko na ułamek sekundy??
    Proszę o pomoc!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3093413
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Rozumiem, że jest o przełącznik 3-pozycyjny. W pierwszej nic nie jest podłączone, w drugiej świeci tylko dioda, a w trzeciej ładują się kondensatory. Taki układ raczej nie ma prawa działać. Jeśli połączysz sekcję przełącznika połączoną z diodą i kondensatorami razem i podłączysz baterię, dioda będzie świecić, i jak odłączysz baterię, ona dalej będzie świecić, ale przez czas rozładowania kondensatorów. Myślę, że dobrze zrozumiałem pytanie i o to Ci chodziło.

PS Zwykła dioda po podłączeniu baterii 9V raczej się spali, ale powiedzmy, że jest to dioda na 9V.
  • REKLAMA
  • #3 3093435
    Khiledim
    Poziom 10  
    Nie zrozumiałeś, w 1 pozycji ładują się kondensatory a w 2 kondensatory wyładowują się na żarówwce!
    Kiedy odłączyłem wszystko naładowałem kondensator baterią i podłączyłem do żarówki, kondensator nie rozładował się powoli! żarówka tylko błysnęła i więcej się nie zapaliła !
  • #4 3093468
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Na schemacie jest dioda, ale może pobiera ona za duży prąd. Nic nie napisałeś o obciążeniu. Żarówka ma większy pobór prądu niż dioda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3093529
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Raczej niema szans żeby kondensator był w stanie zasilić przez dłuższy czas żarówkę. Musiałby on być bardzo duży. Z diodą jest trochę lepiej ale i tak na dłuższe świecenie bym nie liczył. Poza tym jak na diodę to napięcie jest za wysokie.
    Do czego ma być ten układ? Bo jeśli to tylko taki eksperyent to niema co się zastanawiać. Im większy kondensator tym dłuższe mignięcie i tyle.
  • REKLAMA
  • #6 3093536
    Khiledim
    Poziom 10  
    Na lekcji powoli gasła... Dłuzej sie palila na projekcie nauczyciela...
  • Pomocny post
    #7 3093589
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Wstaw z diodą szeregowo rezystor 1K to trochę wydłużysz czas
  • #8 3093594
    Khiledim
    Poziom 10  
    eee moglbys narysowac shemat po polaczeniu szeregowym??
  • Pomocny post
    #9 3093623
    jony
    Specjalista elektronik
    Bardzo proszę
    Załączniki:
    • Schemat nie działa, czemu?? - Prosty shemat (1 miesiac nauki) 31_11.JPG (18.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3093640
    Khiledim
    Poziom 10  
    O bardzo dziękuje... ale co to ma byc za rezystor??
    Bo mam kilka rezystorow ale sie nie orientuje co ma na nim pisac?? ;o
  • Pomocny post
    #11 3093663
    jony
    Specjalista elektronik
    Rezystor 1K om ma takie paski
    Brązowy-czarny-czerwony i złoty bądź srebrny.
    A ty jakie masz kolory
  • #12 3093692
    Khiledim
    Poziom 10  
    Najwiękrzy: kremowy napisy: 84, MNT-2, 74R, I
    Mniejszy: czerwony napisy: MAT-1, K12, C79
    sredni: tez czerwony mapisy: 85, MAT, 270R, J
    Mały: kremowy w paski: 2* złoty, czarny i czerony bez napisow
    Najmniejszy: kremowy w paski: złoty, czarny, zielony, czerwony

Prosze sie nie smaic ucze sie dopiero ;)

Dodatkowo powiem ze 2 najmniejsze po podlaczeniu pod baterie sie pala... bo to bateria 9v na shemacie...
  • Pomocny post
    #13 3093730
    jony
    Specjalista elektronik
    Połącz te wszystkie czerwone rezystory szeregowo i ten kremowy z napisami i potem wstaw szeregowo z diodą
  • #14 3093745
    Khiledim
    Poziom 10  
    kremowy napisy: 84, MNT-2, 75R, I
    czerwony napisy: MAT-1, K12, C79
    czerwony mapisy: 85, MAT, 270R, J
    Te wszystkie 3??!!

Wczesniej mowiles 1k a tylko na tym 2 pisze 12k.... pozatym to bedzie dobre do reszty zeczy??
  • Pomocny post
    #15 3093751
    jony
    Specjalista elektronik
    Tak wszystkie trzy szeregowo. Szkoda ze mniemasz żadnego o większej rezystancji to by dioda się świeciła znacznie dłużej. Np. U mnie dla R=10K dioda niebieska świeci się ponad 10s

Dodano po 3 [minuty]:

To w końcu jak jest napisan.
    Bo 12K to 12000om a K12=120om a to spora różnica.
    Tak jak miedzy 1zł a 100zł
  • #16 3093811
    Khiledim
    Poziom 10  
    niestetu dioda pali sie nadal bardzo krotko - bardzo szybko gasnie. czy to mozliwe ze ten kondensator ma za mala pojemnosc czy cos takiego??
  • Pomocny post
    #17 3093870
    jony
    Specjalista elektronik
    Nie to wina tego ze masz za małe wartości rezystorów bo dla R=420om a ty takie masz czas świecenia będzie krótszy niż 1.6s musiał byś mieć rezystor o rezystancji większej niż 1Kom.
    Ale oczywiście podłączyłeś to tak jak na moim schemacie, plus kondensatorów do plusa baterii, bo na twoim schemacie jest odwrotnie włączona bateria.
    Zresztą czas świecenie nie będzie zbyt długi bo w kondensatorze nie można zgromadzić zbyt dużo energii.
    Jak mowie ja dla R=10K i 2x470uF przyUzas=9V i dla diody niebieskiej uzyskałem czas ponad 10s. A dla R=1K czas wynosi ok.4s
  • #18 3093890
    Khiledim
    Poziom 10  
    nie ma oznaczenia na kondensatorze + lub -
    A na diodzie + jest tam gdzie dluzsza czy krotsza koncowka??
  • #20 3094042
    Khiledim
    Poziom 10  
    polaczylem wszystko dobrze ala nadal bardzo krotko sie pali....
    ale baaardz odziekuje za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano problem z prostym układem elektronicznym, w którym kondensatory 1000uF 25V ładowane z baterii 9V miały zasilać diodę lub żarówkę. Kondensatory po naładowaniu powodowały jedynie krótkie mignięcie diody lub żarówki, zamiast dłuższego świecenia. Przyczyną jest zbyt mała pojemność kondensatorów oraz niewłaściwe wartości rezystorów w układzie. Zalecano zastosowanie rezystora szeregowego o wartości około 1kΩ lub większej (np. 10kΩ), co wydłuży czas świecenia diody. Podkreślono również prawidłową polaryzację kondensatorów elektrolitycznych (oznaczenie paska jako minus) oraz diody (dłuższa nóżka to plus). Wskazano, że kondensatory nie są w stanie zasilić żarówki przez dłuższy czas ze względu na ograniczoną pojemność i zgromadzoną energię. Układ jest raczej eksperymentem edukacyjnym niż praktycznym źródłem zasilania. Dodatkowo omówiono oznaczenia rezystorów i ich łączenie szeregowym w celu uzyskania odpowiedniej rezystancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA