Witam. Przejdę do rzeczy.
Moja dziewczyna ma neostradę podłaczaną przez USB. Co jakiś czas po włączeniu kompa NEO siada i trzeba restartować kompa. Czasami net wytrzymuje minutę czasami 5 a czasami godzinę. Nie ma reguły.
Podejrzewałem wirusy/trojany więc się wybralem ( mieszkamy 300 KM od siebie ) do niej, przejechałem skanereami system i nic nie znaazłem (oprócz paru pierdół).
No nic. Zainstalowałem od nowa system "po swojemu". Miesiąc był spokój. Teraz nadal to samo się dzieje.
Dodatkowo dowiedziałem się (czego mi nie powiedziała wcześniej) że gdy zaraz ma się net wyłączyć ekran komputera powiększa się. Po dłuższych zapytaniach co się powiększa mogę powiedzieć że chodzi o samoistną zmianę rozdzielczości na mniejszą. Dodam że modem neostrady działa bez problemów.
Na moje oko podejrzewałbym zasilanie a w zasadzie jego braki - no ale specem nie jestem. Jeżeli ma ktoś jakąś koncepcję od czego zacząć to bardzo bym prosił Komp to PIV 1,4 GHz / 128 MB RAM modem na USB.
-------------------------------------------------------------
Za moment będe miał potrzebne logi.
Nie sądzi kolega, że wypadałoby podać pełną konfigurację sprzętową komputera oraz podać z jakiego systemu operacyjnego się korzysta?
Co się dzieje z internetem? Wyłącza się? Towarzyszą temu jakieś komunikaty? Może migają jakieś diody na modemie?
Proszę wkleić log z programu HijackThis.
P.S. Proszę zmienić temat na jakiś bardziej obrazujący problem.
--------[ AIDA32 (c) 1995-2004 Tamas Miklos ]---------------------------------------------------------------------------
Wersja AIDA32 v3.93
Autor tamas.miklos(_at_)aida32.hu
Strona domowa http://www.aida32.hu Typ raportu Kreator raportów
Komputer xxxxx
Generator raportu xxx
System operacyjny Microsoft Windows XP ---------------Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
Data 2006-10-08
Czas 17:29
--------[ Podsumowanie ]------------------------------------------------------------------------------------------------
Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
Internet Explorer 6.0.2900.2180
Nazwa komputera xxxx
Nazwa użytkownika xxx
Domena logowania xxxx
-------------------- Płyta główna:
Typ procesora Intel Pentium 4, 1500 MHz (3.75 x 400)
Nazwa płyty głównej Intel Havre D845HV (3 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej Intel Brookdale i845
Pamięć fizyczna 128 MB (PC133 SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (07/30/01)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)
------------------------- Ekran:
Karta wideo NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro (32 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA RIVA TNT2 M64
Monitor MAG InnoVision 786PF (112832698)
--------------------- Multimedia:
Karta dźwiękowa Intel 82801BA(M) ICH2X/M - AC'97 Audio Controller [C-0]
Magazyn:
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny SAMSUNG SV2042H (18 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Napęd dysków optycznych LITE-ON CD-RW SOHR-5238S
---------------------- Partycje:
C: (FAT32) 7484 MB (2276 MB wolne)
D: (FAT32) 11942 MB (9918 MB wolne)
-------------------- Sieć:
Podstawowy adres IP 83.5.66.73
Podstawowy adres karty (MAC) 00-00-00-00-00-00
Karta sieciowa WAN (PPP/SLIP) Interface (83.5.66.73)
------------------- Urządzenia zewnętrzne:
Drukarka hp psc 1200 series
Urządzenie USB Rodzajowy koncentrator USB
Urządzenie USB SpeedTouch 330 ADSL Modem
--------[ DMI ]---------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ BIOS ]
Właściwości BIOS'u:
Sprzedawca Intel Corp.
Wersja HV84510A.86A.0018.P04.0107302001
Data wydania 07/30/2001
Rozmiar 512 KB
Urządzenia startowe Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120
Możliwości Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS
Obsługiwane standardy DMI, ACPI, ESCD, PnP
Możliwości rozbudowy PCI, AGP, USB
[ Płyta główna ]
Właściwości płyty głównej:
Producent Intel Corporation
Nazwa D845HV
Wersja AAA63927-304
Numer seryjny IMHV13203245
[ Kontroler pamięci ]
Właściwości kontrolera pamięci:
Metoda detekcji błędów 32-bit ECC
Korekcja błędów Single-bit
Obsługiwane przeploty pamięci 1-Way
Bieżący przeplot pamięci 1-Way
Obsługiwane szybkości pamięci 50ns
Obsługiwane typy pamięci ECC, DIMM, SDRAM
Obsługiwane napięcia pamięci 3.3V
Największy rozmiar modułu pamięci 1024 MB
Liczba gniazd pamięci 3
[ Procesory / Pentium(R) 4 ]
Właściwości procesora:
Producent Intel Corporation
Wersja Pentium(R) 4
Częstotliwość zegara zewnętrznego 100 MHz
Maksymalna częstotliwość taktowania 1700 MHz
Bieżąca częstotliwość taktowania 1500 MHz
Typ Central Processor
Wartość napięcia 3.0 V
Stan Włączone
Typ gniazda do rozbudowy ZIF
Oznaczenie gniazda J2E1
---------------- [ Moduły pamięci / J6G1 ]
Właściwości modułu pamięci:
Oznaczenie gniazda J6G1
Typ DIMM
Szybkość 50 ns
Rozmiar zainstalowanej pamięci 128 MB
Wykorzystywany rozmiar pamięci 128 MB
------------ [ Urządzenia pamięciowe / J6G1 ]
Właściwości urządzenia pamięciowego:
Współczynnik postaci DIMM
Typ SDRAM
Szczegóły typu Synchronous
Rozmiar 128 MB
Szybkość 133 MHz
Całkowita szerokość 64-bitowy(a)
Szerokość danych 64-bitowy(a)
Lokalizator urządzenia J6G1
Lokalizator banku DIMM0
--------[ Czujnik ]-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Właściwości czujnika:
Typ czujnika Analog Devices ADM1025
Dostęp do czujnika SMBus 2Dh
Nazwa płyty głównej Intel D845BG / D845HV / D845PT / D845WN / D845GBV / D845GRG
Temperatury:
Płyta główna 25 °C (77 °F)
Procesor 31 °C (88 °F)
Wentylatory:
Procesor 5120 RPM
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.70 V
Napięcie pomocnicze procesora 1.50 V
+3.3 V 3.20 V
+5 V 5.16 V
--------[ Procesor ]----------------------------------------------------------------------------------------------------
Właściwości procesora:
Typ procesora Intel Pentium 4, 1500 MHz (3.75 x 400)
Nazwa kodowa P68, Willamette, A80528
Seria C1
Oryginalna częstotliwość taktowania 1500 MHz
Pamięć podręczna L1 śledzenia 12K Instructions
Pamięć podręczna L1 danych 8 KB
Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)
Informacje fizyczne procesora:
Typ obudowy 478 Pin uPGA
Wymiary obudowy 3.50 cm x 3.50 cm
Liczba tranzystorów 42 milion(ów)
Technologia wykonania 6M, 0.18 um, CMOS
Rozmiar procesora (Die Size) 217 mm2
Napięcie rdzenia 1.75 V
Napięcie We /Wy 1.75 V
Typowa moc 55.3 - 75.3 W (zależna od szybkości procesora)
Maksymalna moc 72 - 100 W (zależna od szybkości procesora)
Wykorzystanie procesora:
Procesor nr 1 100 %
--------[ Pamięć ]------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pamięć fizyczna:
W sumie 127 MB
Użytych 110 MB
Wolne 16 MB
Wykorzystanie 87 %
Rozmiar pliku wymiany:
W sumie 307 MB
Użytych 211 MB
Wolne 96 MB
Wykorzystanie 69 %
Pamięć wirtualna:
W sumie 434 MB
Użytych 322 MB
Wolne 112 MB
Wykorzystanie 74 %
Problemy i Sugestie:
Sugestia Zainstaluj więcej pamięci aby poprawić wydajność aplikacji.
--------[ SPD ]---------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ 128 MB PC133 SDRAM ]
Właściwości modułu pamięci:
Numer seryjny Brak
Rozmiar modułu 128 MB (2 rows, 4 banks)
Typ modułu Unbuffered
Typ pamięci SDRAM
Szybkość pamięci PC133 (133 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu LVTTL
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us), Self-Refresh
Najwyższe opóźnienie CAS 3.0 (7.5 ns @ 133 MHz)
Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.0 (10.0 ns @ 100 MHz)
--------[ Mikroukład płyty głównej ]------------------------------------------------------------------------------------
Właściwości mikroukładu płyty głównej:
Mikroukład płyty głównej Intel Brookdale i845
In-Order Queue Depth 12
CAS Latency 3T
RAS To CAS Delay 3T
RAS Precharge 3T
RAS Active Time 6T
Kontroler audio AC'97:
Typ kontrolera audio Intel 82801BA(M) ICH2X/M
Nazwa kodera-dekodera Analog Devices AD1885
ID kodera-dekodera 41445360h
Liczba gniazd pamięci:
Gniazdo DRAM nr 1 128 MB (PC133 SDRAM)
Właściwości AGP:
Wersja AGP 2.00
Stan AGP Włączone
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB
Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x
Bieżąca szybkość AGP 4x
Fast-Write Obsługiwane, Wyłączone
Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone
Problemy i Sugestie:
Problem Ponad połowa pamięci fizycznej jest dostępna dla AGP. To może zmniejszyć wydajność.
--------[ Karta wideo Windows ]-----------------------------------------------------------------------------------------
[ NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro ]
Właściwości karty wideo:
Opis urządzenia NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro
Napis z karty RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro
Napis z BIOS'u Version 3.05.00.10.00
Typ mikroukładu RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro
Typ konwertera DAC Integrated RAMDAC
Zainstalowane sterowniki nv4_disp (6.14.10.5682 - nVIDIA Detonator 56.82)
Rozmiar pamięci 32 MB
Właściwości monitora:
Nazwa monitora MAG InnoVision 786PF
ID Monitora MAG0312
Producent FXFI170032698
Data produkcji Tydzień 28 / 2001
Numer seryjny 112832698
Największy widzialny rozmiar ekranu 32 cm x 24 cm (15.7")
Współczynnik proporcji obrazu 4:3
Częstotliwości odświeżania poziomego 30 - 86 kHz
Częstotliwości odświeżania pionowego 50 - 160 Hz
Największa rozdzielczość 1280 x 1024
Gamma 1.27
Obsługiwane tryby DPMS Standby, Suspend, Active-Off
Obsługiwane tryby wideo:
640 x 480 160 Hz
800 x 600 135 Hz
1024 x 768 105 Hz
1152 x 864 90 Hz
1280 x 1024 75 Hz
Urządzenia typu Plug and Play:
PNP0303 101/102-Key or MS Natural Keyboard
PNP0501 16550A-compatible UART Serial Port
PNP0501 16550A-compatible UART Serial Port
PNP0C08 ACPI Driver/BIOS
PNP0200 DMA Controller
PNP0700 Floppy Disk Controller
INT0800 Intel Flash EEPROM
GENUINEINTEL_-_X86_FAMILY_15_MODEL_0 Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1500MHz
PNP0F03 Microsoft PS/2 Port Mouse
PNP0C04 Numeric Data Processor
PNP0400 Parallel Port
PNP0800 PC Speaker
PNP0A03 PCI Bus
PNP0C0C Power Button
FIXEDBUTTON Przycisk ACPI Fixed Feature
PNP0B00 Real-Time Clock
PNP0C01 System Board Extension
PNP0100 System Timer
Urządzenia LPT typu Plug and Play:
MICROSOFTRAWPORT Interfejs logicznego portu drukarki
Urządzenia USB:
0424 0140 Rodzajowy koncentrator USB
06B9 4061 SpeedTouch 330 ADSL Modem
Porty:
COM1 Port komunikacyjny (COM1)
COM2 Port komunikacyjny (COM2)
LPT1 Port drukarki (LPT1)
Właściwości drukarki:
Nazwa drukarki hp psc 1200 series
Domyślna drukarka Tak
Nazwa udziału Nie dzielone
Port drukarki USB001
Sterownik drukarki hp psc 1200 series (v64.33)
Nazwa urządzenia hp psc 1200 series
Procesor wydruku WinPrint
Strona rozdzielająca Brak
Dostępność Zawsze
Priorytet 1
Liczba zadań drukowania w kolejce 0
Stan Nieznane
Właściwości drukowania:
Rozmiar papieru A4, 210 x 297 mm
Orientacja Pionowa
Jakość wydruku Medium Color
Właściwości opcji zasilania:
Bieżące źródło zasilania Prąd sieciowy
Stan baterii Brak baterii
Pełny okres życia baterii Nieznane
Pozostały okres życia baterii Nieznane
--------[ Debug - Video BIOS ]------------------------------------------------------------------------------------------
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 17:45:00, on 2006-10-08
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
O10 - Unknown file in Winsock LSP: c:\windows\system32\bnmndrv.dll
pochodzi z programu Benjamin służącego do kontorli treści na stronach - wcześniej gdy wysępowały podobne problemy programu tego nie było także odrzucam że to on cokolwiek psiuje.
Myślę że informacji starczy. Generalnie podejrzewam sprzęt - a dokładniej braki w zasilaniu ... no ale specem nie jestem.
Wszelkie sugestie mile widziane
Czy kolega nie może po prostu wypisać konfiguracji sprzętowej? Miast tego serwuje nam kolega log z programu Aida. Mamy teraz pośród tego logu wyszukiwać informacje o sprzęcie? W logu nie ma niestety żadnych informacji o producencie i modelu zasilacza, nie widzę też podobnych informacji o modemie.
TJindy napisał:
[...]Generalnie podejrzewam sprzęt - a dokładniej braki w zasilaniu[...]
Zatem miernik w dłoń i proszę sprawdzić jakie napięcia podaje zasilacz pod obciążeniem (małe howto - resztę (poza punktem 1) też proszę wykonać i przedstawić na forum).
W logu z HijackThis nie widzę nic niepokojącego (najwyżej kilka rzeczy niekoniecznie potrzebnych, zwalniających system).
Dlaczego trzeba restartować komputer po zerwaniu połączenia? Nie można go zwyczajnie wznowić? Co z diodami na modemie, gdy połączenie zostanie zerwane?
Nie jestem niestety w stanie zmierzyć gdyż jak wspominałem mieszkam 300 KM od dziewczyny. Smunte Ale próbuję sam wyciągnąć informację o stanie po padzie. Generalnie wygląda to tak jakby grafika na ekranie zmieniła swą rozdzielczość - na niższą - i traci kolory - następnie po sekundzie wraca do normalnych ustawień - ale internetu już nie ma. Próbowała odpiąć kable USB z kompa i wpiąć z powrotem - bez efektu - system nie widzi urządzenia(sieci). Co do "wznowienia" to nie bardzo rozumiem - chodzi o użycie opcji uruchom ponownie czy wylogowanie użytkownika i zalogowanie się z powrotem?
Diody na modemie pozostają BEZ ZMIAN - świecą w przypadku gdy jest i gdy zerwało połączenie.
Naprawdę gdybym mógł to bym zmierzył napięcia na zasilaczu - warsztat elektorniczny mam u kolegi obok - ale fizycznie nie jestem w stanie. Po prostu sądziłem że z objawów ktokolwiek będzie w stanie coś wywnioskować.
Problem polega na tym że ktoś kto nie jest informatykiem/elektronikiem nie jest w stanie opisać objawów. Dziewczyna sieszybko irytuje - bo dla niej - "pasek na dole się powiększa, ikonki są w podwójnych rządkach i wszystko szare" - więc podejrzewam że albo zrywa synchronizacje monitor (tylko dlaczego) albo grafa sie przełącza w tryb innej rozdziałki i wraca z powrotem. Podejrzewam to drugie bo gdyby coś sie działo z synchro to monitor nie zmieniłby ustawienia ikonek - no ale dogłębnej informacji zaobserwowanych efektów naprawdę nie jestem w stanie uzyskać.
Generalnie - ciekawy przypadek hehe.
Ale i tak dziękuję za próby pomocy [/url]
P.S> No nie wie Kolega? Jak się rozłączy połączenie, to w Panelu Sterowania/Sieć jest guzik "wznów/połącz"...
Wyczułem sarkazm No niestety - ta cudowna metoda o której wspomnialeś w PS nie działa...
Nie zawracałbym ciała szacownym forumowiczom gdybym faktycznie nie sprawdził czy "normalnymi" metodami nie da się sprawy załatwić..
Cytat:
Ja też tak mam
Czyli - identyczne objawy ? W sumie bardzo by mnie to interesowało gdyż sam fakt że brakuje netu mnie nie za bardzo "wstrząsa" ale sam fakt że coś takiego ma miejsce...
W odpowiedzi czy był użyty antywirus - obecnie stosuje w sumie jeden z najlepszych skanerów jakim jest avira antywir. Plus Sygate Personal (FW) Plus AdAware. Plus Hijackthis co jakiś czas. Plus SilentRunner. zmotywowałem po prostu dziewczynę by co jakiś czas logi podrzucała.
Część usług wyłączona. ActiveX też. JavaScript tylko dla bezpiecznych stron. I mimo wszystko zawsze coś może przeleźć do systemu. Ale mimo wszystko wykluczam.
Prawdopodobnie jak radził FIGI dopóki sam tam nie pojadę ( a może potrwać) i nie zajrzę w bebechy kompa to będę stał w miejscu.
1) To nie sarkazm, jeno zdziwinie, że fachowieć nie zna guzików dla Pani Basi z kadr, ale oczywiście już wiemy, że wiesz...
2) W Panelu Sterowania/ Narzędzia Administracyjne - jest Podgląd Zdarzeń...
3) Jak często się to zdarza, bo można spróbować odłączyć net i sprawdzić czy się sypnie też.
4) Mam to samo, tzn. mama i siotra nacisną gdzieś z jakiejś niepewnej stronki "OK", lub "Nie" zamiast ALT-F4 czy krzyżyka u góry...
Nie wiem bo nie siedzę przy nich, ale szybko psują każdy sys.
Takie przypadku jak Ty to nie mam.
5) To raczej nie zasiłka, bo by Ci sie np. niebieski ekranno zrobił od dysku czy Ramu.
Zważ Waść, co sam mówiłeś, że po Twojej instalce wszystko hulało miesiąc.
P.S. Co to jest PS? Ten sys nietypowy i rzadko spotykany?
Mało szczegółów, co się dziej po tem z kompem czy wraca wszystko do normy po restarcie przydały by się wpisy z firewalla w czasie zdarzenia najlepiej na 5 minut przed awarią i parę minut po niej. Być może pada ofiarą jakiegoś ataku hackerskiego bo skoro wszystko działa, pozostaje jedynie jeszcze czynnik techniczny usługi może coś tp sa nawala mimo dobrego modemu.
Wywal Benjamina .Zrob format . Postaw winde .Fierwalla ,antywirusa. Bedziesz miał pewnosc ze to nie soft. I przejdz to hardwaru .Obserwuj.Jak cos to podmien zasilacz z innego kompa.Sprawdz temperature i napiecia na płycie programem SpeedFan.
Słyszałem o taki przypadku jak sie neostrada zarła z grafika.Kupel zmienił karte graficzna z 64 mG na jakiegos starucha vodu 16 mg i smigało. spróbuj moze pomoze.
>alex2> Skąd wiesz że moja dziewczyna ma na imię Basia ? hehe Luzik. Fakt faktem podglądu zdarzeń nie przeglądałem ( bo nie mam możliwości) ale postaram się jakość do nich dotrzeć. Słuszna uwaga - mea culpa. Net się sypie gęsto - nawet czasami minuty nie mam żeby porozmawiać.
Dobrze panowie - mam zamiar w tym momencie zmotywować dziewczynę żeby udostępniła mi w miarę możliwości logi z wszelkich możliwych programów.
Troszkę z innej beczki - ta cała sprawa zaczęła się na początku wakacji. W sierpniu odwiedziłęm dziewczynę i zamiast sprawdzić co jest przyczyną - zacząłem od reinstalki ( no wiecie. bajzel w systemie, full trojanków itp itd )
No i po reinstalce zainstalowałem programy typu FW, AntyWira, (Benjamin - coby ukrócić młodszego brata przed xxx webami) - komp nie zgłaszał sprzeciwu podczas instalacji modemu neo - brak konfliktów w systemie. Ech.. no naprawdę trudno mi jest samemu zdiagnozowac kompa na odległość.
Jeszcze mi przychodzi myśl coby przeinstalować od NEO stery no ale jak już wspominałem sam fakt braku połączenia z siecią nie jest głównym ( w sumie) powodem dla którego postuję. Ciekawi mnie fakt co jest przyczyną takiego zachowania komputera.
Po padzie kompa - czy też po zajściu incydentu - komp wraca do pracy.
Ekran ok, wszystko ok. Tylko net pada.
Co do faktu zrywnaia synchronizacji - to domysł. Nie widziałem na oczy ale z relacji dziwczyny tak to może wygladać. Chociaż nie wiem czemu kolory padają. Doprawdy - dziwne.
Jak coś więcej będę wiedział - dam znać.
Cytat:
Słyszałem o taki przypadku jak sie neostrada zarła z grafika.Kupel zmienił karte graficzna z 64 mG na jakiegos starucha vodu 16 mg i smigało. spróbuj moze pomoze.
Komp i Net chodził na obecnej GFX ponad rok. Raczej wykluczam ale wezmę pod uwagę.
Pozdrawiam wszystkich
Okazuje się że po "padzie" ikonka podglądu sieci wskazuje że nie ma połączenia. Próba jego wyłączenia (czyli wyłączenia połączenia sieciowego) nic nie daje (wyłączenie usługio sieci powinno być aktywne mimo jej fizycznego braku). Mignie jakieś okienko i wsio. Już przez telefon starałem się powywalać z "menedżera zadań" np. autoconnecta i inne taski no ale niestety nadal brak reakcji na połączenie sieciowe.
Czyli juz coś wiadomo. Wywala się sieć. Myślę że skupię się teraz nad usługa sieciową w WinXP.
Ale nie poradził Kolega dziewczynie, żeby odłączyła net i zobaczyła czy wtedy działa.
Jeśli tak, to po problemie, bo mówice, że nie net ważny, tylko komputer.
Moim zdaniem to nie monitor, ale raczej karta.
zasiłka też by chyba skutkowała gorszymi efektami.
Ja stawiam na syfware z sieci.
Ewentualnie coś z modemem. O problemach z tymi na USB trochę czytałem na Elektrodzie przed wakacjami...
Jak Kolega przyjedzie do Basi, to można też sprawdzićkondki w zasilaczu i koło kostki zasilania atx....
Witam .
Myśle że masz rację co do stabilności zasialnia , ale zerknij na kondensatory na płycie ( czy się nie wybrzuszyły ) . Z doświadczenia wiem że takie dziwne zachowanie systemu często spowodowane jest zużytymi elektrolitami .
Pozdrawiam .
✨ Problem dotyczy niestabilnego połączenia internetowego Neostrady podłączanej przez modem USB do komputera Pentium IV 1,4 GHz z 128 MB RAM, gdzie połączenie z internetem zrywa się losowo po od kilku minut do godziny od uruchomienia systemu Windows XP Professional. Dodatkowo obserwowane jest samoistne obniżanie rozdzielczości ekranu i utrata kolorów na monitorze tuż przed zerwaniem połączenia, po czym obraz wraca do normy, ale internet już nie działa. Modem nie wykazuje zmian w diodach sygnalizujących połączenie. Próby reinstalacji systemu i oprogramowania antywirusowego (Avira, AdAware, HijackThis, SilentRunner) nie rozwiązały problemu. Podejrzenia padają na problemy z zasilaniem, zwłaszcza na kondensatory na płycie głównej lub zasilacz, które mogą powodować niestabilność systemu. Wskazano również możliwy konflikt sprzętowy między modemem USB a kartą graficzną, co może powodować zmianę rozdzielczości ekranu. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilacza pod obciążeniem, kondensatorów na płycie głównej (czy nie są wybrzuszone), monitorowanie logów systemowych (Podgląd Zdarzeń) oraz obserwacja wpisów firewalla w czasie awarii. Sugerowano także test działania komputera bez podłączonego internetu, aby wykluczyć wpływ sieci na stabilność systemu. Wskazano, że problem może mieć podłoże sprzętowe lub być efektem infekcji malware, choć skany antywirusowe nie wykazały zagrożeń. Ostatecznie zalecane jest fizyczne sprawdzenie sprzętu na miejscu, w tym ewentualna wymiana karty graficznej lub zasilacza. Wygenerowane przez model językowy.