logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór blokady komputera: AVT-45671 vs AVT-32074 – który układ do PC wybrać?

08 Paź 2006 11:46 4855 28
  • #2 3104077
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Uwazem,ze to strata kasy.

Ile ma Kolega rodzenstwa lub co trzyma tam tak wanego zeby trzebabylo uciekac sie do takich sposobow?

Nie lepiej zrobic otwierane dzwiczki boczne z wlacznikem wewnatrz kompa lub prosciej zdalne sterowanie wlacz-wylacz.Prosciej i taniej.

Pozdro
  • #3 3104832
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3104927
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Ja polecam hasło w Biosie. Wyjdzie najtaniej, bo chyba nie masz dzieci z zacięciem hackerskim? ;-)
  • #5 3105024
    _666_
    Poziom 29  
    victrex napisał:
    zdalne włacz wyłacz? troszke bez sensu, bardziej zalezy mi na blokadce

Bez Sensu?Tylko ty masz nadajnik,w komputerze odbiornik.nadajnik nosisz przy sobie.

Zreszta to Kolegi wybor.
  • Pomocny post
    #6 3105044
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    A co będzie jak ktoś pomysłowy wyjmie moduł z kompa i odpali komputer w trybie awaryjnym? :-) To ma być zabezpieczenie?! :-))) No ... boli mnie przepona ;-) (średnio rozgarniety wyrostek to coś rozkmini w 5 minut).

Ludzie, co Wy? Pieniędzy nie macie na co wydawac???
  • Pomocny post
    #7 3105147
    _666_
    Poziom 29  
    No to panie madrala.Haslo w biosie mozna zlikwidowac restartujac zworke w biosie.Co Kolega na to?Moze najlepiej wszedzie pozakladac hasla?

Montujesz odbiornik,instalujesz zamek w obudowie i po problemie.

@autor:sugeruje zamknac temat i to bez sensu.Kazde zabezpieczenie jest do obejscia.

Pozdro
  • #8 3105504
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    Zamek w obudowie...niezłe, można też komputer trzymać w zamykanym na klucz pokoju lub...sejfie ;) Podoba mi się drugi link z tych przytoczonych na wstępie, jeśli jest dostęp do hard i soft' ware- fajna sprawa....
    Ja korzystam z wersji z hasłem w biosie- przestawienie (zrestartowanie ? :) ) zworki w okolicy baterii skutkuje jednym- nie ma od tego momentu hasła, które znałem tylko ja (chyba tego nie da się obejść) , a taki numer skutkowałby baaaardzo poważnymi sankcjami wobec domorosłych hackerów- na przykład natychmiastowym założeniem dysku 2 GB z systemem win 98 i wycofaniem dysku 120 GB z winXP do mojej prywatnej szuflady w biurze z zamkiem patentowym... ;)
  • #9 3105583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3105648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3115486
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Powrót do epoki kamienia łupanego - stosowanie takich zabezpieczen sprzetowych, zamiast programowych, dostepnych w systemie WindowsXP.
  • #12 3115645
    majaka
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeżeli masz jakieś ważne dane , to tylko osobny wyjmowany dysk, zamknięty na klucz w sejfie.
    Jeżeli jest fizyczny dostęp do sprzętu to ZAWSZE można szybko dostać się do danych i je np.uszkodzić lub skopiować. Nawet gdy dane są zaszyfrowane to tylko kwestia czasu aby te dane odczytać.
  • #13 3115672
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    kup sobie komputer fujitsu-siemens. one mają zamki w obudowie i nie da się tgo otworzyć bez robienia demolki. oprócz tego hasło do BIOSa i jest po sprawie, ktoś musiałby wynieść komputer...
  • #15 3117655
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    ...a najlepiej zabrać ze sobą kabel zasilania!
    Szybko i sprawnie!
    A kable po kątach nie leżą....
  • #16 3118053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3118239
    blackball
    Poziom 17  
    Cytat:
    A kable po kątach nie leżą....

niezbyt skuteczne, dla dzieciaka znalezienie kabla od zasilania to kwestia pół godziny, w najgorszym wypadku na drugi dzień już będzie po zabezpieczeniu

Cytat:
    albo zostawic dyskietke w fdd

pójdę dalej waszym tokiem myślenia: odłączyć prąd w chacie albo nie, lepiej po prostu wyłączyć komputer i nie powiedzieć dziecku jak się go włącza
  • #18 3118276
    massdnm15
    Poziom 11  
    zalozyc haslo w biosie i ... zamontowac kludke na obudowie, tak zeby nie mozna było jej otworzyc i przestawic zworki :D
  • #19 3119569
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3121885
    soul_666
    Poziom 15  
    wiec tak, hasło in bios z liter i cyfer, + zamek do obudowy .. ... i po zawodach . .. . Tylko po co ??.. ... Czy serio jest to takie potrzebne :?:. . .. . I trzeba wziąść pod uwagę kłopot podczas odpalania kompa . .. w końcu dla Ciebie samego może się to zrobić uciążliwe .. . ..
  • #21 3121923
    blackball
    Poziom 17  
    Cytat:
    zabezpieczenia w xp.... nie do złamania...

ha ha ha! nie do złamania? nie rozśmieszajcie mnie. żaden z produktór mikrosyfu nie ma zabezpieczeń nie do złamania... powiem więcej - zabezpieczenia mikrosyfu są szczególnie łatwe do obejścia, np. zwykłe głupie hasło w xp można odczytać za pom. specjalnej dyskietki startowej. zwykły pic na wode. XP ma tyle dziur że SŁOŃ by przez nie przeszedł bez większych przeszkód
  • #22 3121999
    ADAM99
    Poziom 12  
    Jak juz cos kupować to lepiej cos takiego :
    http://www.switch.com.pl/index.php/cPath/37_1747_1748
    Tego łatwo nie obejdzie żaden domowy haker. Pozatym szyfrowanie dysku jest przydatne w innych przypadkach np. kradziezy komputera. Docenia to takze ci co moga spodziewać sie nalotu naszej Policji (ostanio wzieli sie za card sharing) niedługo moze za windowsy XP, MP3 itd.. A jak dysk zaszfrowany (klucz akurat sie zgubił lub pies go połknał) to dowodów nie ma.
  • #23 3122020
    blackball
    Poziom 17  
    jeśli chodzi o łindołs XP to prawdopodobnie można go używać bez licencji ale tylko W DOMU I DO CELÓW NIEZAROBKOWYCH. powiedział mi to znajomy który zajmuje się legalizacją oprogramowania w firmach. jeśli masz komputer w domu i oglądasz na nim filmy itp to nic ci nie zrobią (sprawdzone w praktyce) ale jeśli na komputerze są jakieś rzeczy świadczące o działalności zarobkowej (oderty handlowe, programy do faktur, itp) wtedy jest kocioł. kocioł jest również jak masz nielegalny ofis
  • #24 3122545
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 3123288
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Żadne zabezpieczenie nie jest w 100% skuteczne... ale jeżeli chodzi o rodzine i dzieci to tylko zamykana obudowa i zabezpieczenia softu. W końcu chyba nikt z rodziny nam nie bedzie cioł obudowy albo wzywał hakera;D
  • #26 3123740
    soul_666
    Poziom 15  
    dokładnie . ... .. A jak w robocie to najlepiej kieszeń z HDD i po pracy barać do domu :P
  • #27 3125006
    Messiash_
    Poziom 13  
    _666_ napisał:
    Witam

Uwazem,ze to strata kasy.

Ile ma Kolega rodzenstwa lub co trzyma tam tak wanego zeby trzebabylo uciekac sie do takich sposobow?

Nie lepiej zrobic otwierane dzwiczki boczne z wlacznikem wewnatrz komputera lub prosciej zdalne sterowanie wlacz-wylacz.Prosciej i taniej.

pozdrawiam

w zupełności się zgadzam.

jeśli ktoś chce koniecznie twoje zdane uzyskać to i tak uzyska. lepiej jakieś proste zabezpiecznie
  • #28 3162025
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    w starych kompach widywałem reset na kluczyk (taki jak do kieszeni na dysk) tyle ze te kluczyki były wszystkie takie same wiec czemu by nie zrobic czegos podobnego ale na narmalnej stacyjce (za 10~15 zł ) i na obudowe założyć śrubki na "griazdki" albo jakies inne nietypowe zeby nie było jak odkręcić. albo (wersja hardcore) wyjąć biosa z płyty głównej:D
  • #29 3162318
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru blokady komputera pomiędzy dwoma układami AVT-45671 i AVT-32074 oraz alternatywnych metod zabezpieczeń sprzętowych i programowych. Uczestnicy wskazują, że żadne zabezpieczenie fizyczne nie jest w pełni skuteczne, gdyż można je obejść np. przez reset zworki BIOS lub wyjęcie dysku twardego. Proponowane rozwiązania to hasło w BIOS-ie, zamki mechaniczne na obudowie, zdalne sterowanie włączaniem/wyłączaniem, a także szyfrowanie dysku twardego. Wskazano, że zabezpieczenia programowe w systemie Windows XP są łatwe do złamania, a najlepszą ochroną jest fizyczne zabezpieczenie dysku lub jego wyjmowanie. Wspomniano także o komputerach Fujitsu-Siemens z fabrycznymi zamkami w obudowie. Autor ostatecznie zdecydował się na zakup jednego z układów z pastylkami (AVT-32074). Podkreślono, że każde zabezpieczenie jest do obejścia, a wybór zależy od indywidualnych potrzeb i poziomu zagrożenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA