logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sygnalizator 2-tonowy z przełączaniem 0,5Hz?

piterok4 08 Paź 2006 13:32 3614 37
REKLAMA
  • #31 3128434
    kuss115
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    [quote="piterok4"]...Ciekawą rzeczą jest to że bez obciążenia napięcie na akumlatorze wynosiło 12,4V a kiedy podłązyłem tą "trąbke" wzrosło do ok 150V [quote]
    Nie masz walniętego miernika? A ta trąbka ma cewkę (tak jak głośnik- wtedy w chwili wł/wył przepięcie mogło się pojawić), czy jest to piezo z generatorem? Miernik pokazywał te 150V na ułamek sekundy, czy pokazywał cały czas takie napięcie?
  • REKLAMA
  • #32 3128834
    piterok4
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    miernik pokazła najpierw ze 100 potem rosło do 150 tak przez 2s.

Dodano po 53 [sekundy]:

trąbka ma cewke.
  • REKLAMA
  • #33 3139810
    kuss115
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Wydaje mi się że miernik kłamie. Jakby faktycznie było te 150 V to po podłączeniu czułbyś w rękach niezłe mrowienie :wink:
  • REKLAMA
  • #34 3140340
    piterok4
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    zobacze z innym miernikiem co sie bedzie działo.
  • #35 4419597
    fedlight
    Poziom 11  
    koledzy mam prosbe.jestem niedzielnym elektronikiem a mam kolekcjonuje syreny i koguty.mam dwa klaksony pneumatyczne wysoki i niski ton.potrzebny mi do tego przemiennik zeby najpierw dzialal niski pote wysoki.potrzebny mi jest schemat i lista czesci.
    PILNE KONTAKT HADU GADU 6151414
  • #36 4419697
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    fedlight napisał:
    koledzy mam prosbe.jestem niedzielnym elektronikiem a mam kolekcjonuje syreny i koguty.mam dwa klaksony pneumatyczne wysoki i niski ton.potrzebny mi do tego przemiennik zeby najpierw dzialal niski pote wysoki.potrzebny mi jest schemat i lista czesci.
    PILNE KONTAKT HADU GADU 6151414

Przeciez w tym temacie jest juz schemat z wykazem elementow. To, ze jestes laikiem nie zwalnia Ciebie do rzeczy jakimi jest szukanie... ;) Jak cos pisz do mnie na GG :P
  • REKLAMA
  • #37 4421163
    fedlight
    Poziom 11  
    SORY .ale wiesz tyle tego tu jest ze niewiem co mam zrobic !!! jak będziesz na gg to pogadamy .pozdrowionka i dzieki za pomoc
  • #38 4434262
    fedlight
    Poziom 11  
    no i dupa zrobiłem ten układ zamiast diody wstawiłem przekaznik 12 V i albo raz zaskakuja oba przekazniki i cały czas trzymaja albo bzykaja jak pszczoła ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy sygnalizatora 2-tonowego z przełączaniem tonów o częstotliwości około 0,5 Hz, na wzór syren policyjnych. Autor posiada dwa tony o częstotliwościach 510 Hz i 410 Hz i szuka układu umożliwiającego ich naprzemienne odtwarzanie. Proponowano wykorzystanie układu z przekaźnikami zamiast triaków, co pozwala na prostsze sterowanie, choć przekaźniki generują charakterystyczne tykanie i mają większy pobór prądu (około 20 mA na cewkę). Problemy pojawiły się przy doborze przekaźników – iskrzenie przy załączaniu i szybkie przełączanie tonów, które można regulować przez kondensatory i rezystory. Wskazano na konieczność dopasowania parametrów elementów (kondensatorów C1, C2 oraz rezystorów R2, R3) dla synchronizacji pracy przekaźników. Zgłaszano też problemy z napięciem zasilania – spadki napięcia na cewkach przekaźników podczas obciążenia, co powodowało ich rozłączanie. Zasugerowano pomiary napięcia i prądu, a także ewentualną wymianę lub doładowanie akumulatora 12V 5Ah. Wskazano na konieczność stosowania diod zabezpieczających równolegle do cewek przekaźników, aby eliminować przepięcia indukcyjne. Autor potwierdził stabilną pracę układu po wymianie uszkodzonych elementów i zastosowaniu tranzystorów BD135. W dyskusji pojawiły się także pytania o wpływ przepięć na elektronikę pojazdu oraz o możliwość zastosowania kondensatorów filtrujących w celu stabilizacji napięcia zasilania. W końcowej fazie autor zgłaszał trudności z poprawnym działaniem układu z przekaźnikami, które albo załączają oba tony jednocześnie, albo szybko przerywają pracę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA