logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radioodtwarzacz Philips RC 408 - Jak odblokować po wpisaniu błędnego kodu?

phr3aker 08 Paź 2006 14:28 4594 9
REKLAMA
  • #1 3096940
    phr3aker
    Poziom 11  
    Radioodtwarzacz Philips RC 408 - Witam mam taki problem kupiłem owe radio wraz z samochodem na panelu znalazlem kod (radio zostalo zablokowane na stacji diagnostycznej po odlaczeniu zasilania) ... znaleziony (oryginalny) nie pasowal spróbowalem jeszcze kilka razy i nic teraz tak jak by sie zablokowalo na stale ... pisze tylko "WAIT" jest jakas mozliwosc zresetowania pamieci lub tez .. mozliwosci odblokowania kodu ?? prosze o szybko odp.. z gory dziekuje i prosze admina o nie usuwanie ani nie blokowanie posta (radio jest jak najbardziej legalnie kupione)
  • REKLAMA
  • #2 3097192
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    WAIT znaczy czekaj przy włączonym zapłonie aż pozwoli wpisać kod ;) ale jak go już wprowadzałeś to znaczy że nie pasuje :arrow: i bez fachowca się nie obejdzie
  • REKLAMA
  • #3 3097441
    phr3aker
    Poziom 11  
    hmmm rozumiem tylko ze wiem co znaczy wait :) ... i tak jest ciagle nawet jak zostawie na godzine. i nie ma mozliwosci ponownego wpisania kodu !
  • Pomocny post
    #4 3097468
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Czekaj dłużej niż godzinę nawet do 24h ;) tylko musisz znać prawidłowy kod i stacyjka musi być przekręcona :!:
  • #5 3098707
    phr3aker
    Poziom 11  
    hmmm 24h na wlaczonej stacyjce heehehe to chyba nie da sie tak :P mam w domu zastepcze zasilanie 12V wiec podlacze do tego i zobacze jakie skutki beda po jakims dluzszym czasie ! ciekawe czy zna ktos kombinacje klawiszy ktora mogla by odblokowac mozliwosc wpisywania kodu ?? czy taka wogole istnieje ?? a moze wie ktos ktora zworke albo sciezke trzeba przeciac ?? :) z gory dzieki za kazda rade :]

Dodano po 51 [minuty]:

heheh no i pomoglo :) dzieki teraz tylko pytanie jaki kod :/ bo oryginalny nie pasuje :(
  • REKLAMA
  • #6 3098951
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    A czy kiedykolwiek wcześniej,po odłaczeniu tego radia od zasilania (np. wymontowanie akumulatora) i ponownym podłączeniu musiałeś wpisywać kod?
    Ten model miał fabrycznie kod zawieszony (nieaktywny).I choć w warsztatach różne rzeczy z radiami się zdarzają, to nie bardzo wierzę,że uaktywnili go w Twoim radiu bo trudno to zrobić przypadkowo.
    Podejrzewam,że Twoje radyjko uległo syndromowi RC 408 i kod uaktywnił się sam.
  • REKLAMA
  • #7 3099040
    phr3aker
    Poziom 11  
    ja mam na panelu naklejke z kodem ... jest to "9801" jest to naklejka i wyglada mi na oryginalna ! a wiec co powinienem zrobic ??
  • #8 3099101
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    To słynny już model z uszkadzającej się zawartości pamięci. Wystarczyło zaiskrzyć klemą przy zakładaniu, szczególnie jak radio było włączone. Kod Philips podawał na kartce wielkości wizytówki z numerem seryjnym radia a nia na jakiejś małej naklejce na panelu. Model produkowany na bazie innego modelu ktory był kodowany i procesor w swoim programie ma obslugę kodu który faktycznie jest zawieszony przez wpisanie pewnej wartości w pamięć radia. Ba, nawet kod tam jest, trzeba by go odczytać z pamięci radia a nie z panela i wpisać a potem wyłączyć wg procedury jak w kodowanych Philipsach i takie jest lepsze podejście do tego radia niż podstawienie zawartości z innego dokładnie takiego samego modelu, chyba że myliłby funkcje lub nie działały klawisze, wtedy podstawienie zawartości można uznać za usprawiedliwione. Taka powinna być procedura naprawy. Poczytaj sobie posty na forum o tym modelu.

SławeK
  • #9 3101392
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2351
    W Philips RC408 na napis WAIT wymieniałem procesor na nowszą wersję.
  • #10 3105863
    phr3aker
    Poziom 11  
    teraz jest juz mozliwosc wpisywania kodu :) ale nie dziala zaden z nich !! nie wiem jak to zrobic ...

Podsumowanie tematu

✨ Radioodtwarzacz Philips RC 408 po odłączeniu zasilania zablokował się i wyświetla komunikat "WAIT", uniemożliwiający ponowne wpisanie kodu zabezpieczającego. Próby wpisania oryginalnego kodu znalezionego na naklejce (np. "9801") nie przyniosły efektu. Model ten jest znany z problemów z pamięcią, która może ulec uszkodzeniu, co powoduje aktywację kodu zabezpieczającego. Standardowa procedura odblokowania wymaga odczekania nawet do 24 godzin przy włączonym zapłonie, jednak w tym przypadku komunikat "WAIT" nie znikał. Możliwe rozwiązania obejmują wymianę procesora na nowszą wersję lub odczytanie i wpisanie kodu bezpośrednio z pamięci radia, a nie z panelu. Nie istnieje znana kombinacja klawiszy ani prosta metoda resetu pamięci. Naprawa wymaga fachowej ingerencji, często polegającej na programowaniu lub wymianie komponentów elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA