logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio philiphs RC408 - na wyświetlaczu napis "wait"

pam85 13 Mar 2007 18:46 3166 10
REKLAMA
  • #1 3674922
    pam85
    Poziom 2  
    Witam. Kupiłem radio parę miesięcy temu. Działało cały czas bez zarzutu. Jednak po wizycie u mechanika radio (rozłączenie akumulatora) prosiło o kod. Po wpisaniu czterech zer jako kod na wyświetlaczu pojawił sie napis "wait". Prosęe o pomoc jak mogę rozkodować ten model?? W serwisie dowiedziałem sie, że rozkodowanie kosztuje więcej niż całe radio. Proszę o pomoc. Jak ten problem rozwiązać. Z góry dziękuje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3674950
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Niestety jak się ma konia trzeba mieć i na owies dla niego

szansa że znajdziesz poprawny kod jest nieduża jest ich w sumie 10000

Tak że pomoże tylko ktoś kto się tym zajmuje

;) I nie wierz w cudowne sposoby , jasnowidze w tej branży nie występują za mało płatna ;)
  • #3 3675436
    yooras
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Witam, model nie posiadał kodu zabezpieczającego. Opisana sytuacja nastąpiła po nieprawidłowym odłączeniu radia od zasilania i potrzebny jest wsad pamięci bez błędnych danych i radio bedzie działać bez problemu. Proszę przeszukać forum temat nie raz był poruszany i napewno znajdzie się wsad.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3676153
    pam85
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Mam juz wsad pamięci. Chciałem sie dowiedzieć jak mam go wgrać. Prosze o pomoc.
  • #5 3676178
    zgodny
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam! Czasami w tym modelu wystarczyło wpisać cztery jedynki ale najczęściej trzeba przeprogramować pamięć...
  • #6 3676190
    pam85
    Poziom 2  
    Mam juz wsad pamięci. Co mam dalej zrobić?? Jak zmienić pamięć??
  • REKLAMA
  • #7 3676210
    zgodny
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam Wykasuj stary wsad z pamięci 24W04 i wpisz w nią ten który posiadasz ...
  • #8 3676360
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Tylko nie pytaj gdzie masz wcisnąc reset. Jak człowiek który nie ma sprzętu i pojecia o tym może sobie przeprogramować pamieć - pomyślcie troche. Na jedno radio nie opłaca ci sie inwestować w sprzęt. To radyjko nie powinno kosztowac dużo w zrobieniu no chyba że masz cos jeszcze uwalone prócz wsadu a trafiało sie i tak.
  • #9 3676531
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Niestety radio to nie telefon i nie wystarczy kabelek kupiony na alegro za 10zł ,

;) W tym przypadku musisz mieć programator do EEPROMÓW , lutownicę /co trochę kosztuje/ oraz jakiś zasób umiejętności , praktyki

Oczywiście te narzędzia są dziś bez większych problemów dostępne /nie to co naście lat temu/ , ale kosztują wielokrotnie więcej niż koszt zrobienia 1 radia /choć sprzęt bardzo staniał/ ,

Wiele informacji jest też dostępnych w sieci także tutaj :idea:
  • REKLAMA
  • #10 3676831
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    zadziwiająca kategoria ludzi!! po pierwsze "primo" jeżeli doszedłeś do wniosku że rozkodowanie jest droższe niż radio to kup drugie radio i nie zawracaj gitary! po drugie "primo" jeżeli nie masz pojęcia o elektronice to rozwiązanie tego problemu (o ile komuś będzie się chciało cię prowadzić za rączkę ) zajmie około 40 postów (a która to pamięć ?, a jak wylutować ?,a jak odczytać ...itp.) to forum nie jest od tego żeby udzielać porad osobom bez pojęcia !! jeżeli masz trochę inteligencji to użyj przycisku "szukaj" , i zapewniam cię że znajdziesz bardzo wiele informacji
  • #11 3676873
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Temat zamykam, to jak MediaMarkt, nie dla...

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Radio Philips RC408 po odłączeniu akumulatora wymaga wpisania kodu zabezpieczającego. Po wpisaniu czterech zer na wyświetlaczu pojawia się napis "wait", co oznacza konieczność rozkodowania lub przeprogramowania pamięci EEPROM. Model ten nie posiadał fabrycznego kodu zabezpieczającego, jednak nieprawidłowe odłączenie zasilania powoduje uszkodzenie wsadu pamięci. Rozwiązaniem jest wgranie poprawnego wsadu do pamięci 24W04, co wymaga użycia programatora EEPROM, lutownicy oraz odpowiednich umiejętności technicznych. Próby samodzielnego przeprogramowania bez sprzętu i doświadczenia są nieopłacalne i ryzykowne. Koszt profesjonalnego rozkodowania często przewyższa wartość radia, dlatego alternatywą może być zakup nowego urządzenia. W sieci i na forach dostępne są wsady pamięci oraz instrukcje, jednak proces wymaga zaawansowanej wiedzy elektronicznej i narzędzi.
REKLAMA